Не дивлячись на можливість помилування, Юрій Луценко не вважає себе злочинцем

pomiluvannya lutsenko

 
Дружина екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Ірина Луценко приємно шокована зверненням Валерії Лутковської до Президента з приводу помилування свого чоловіка. Про це вона заявила УНІАН, коментуючи відповідний лист омбудсмена.


«Чесно кажучи, я шокована такою заявою Валерії Лутковської стосовно прохання про помилування мого чоловіка. Оскільки, не дивлячись на певні напруження щодо її ставлення до опозиції, вона зробила правильний крок. Тим більше, особисто знаючи про стан здоров’я Юрія Луценка, оскільки вона неодноразово відвідувала його у місцях позбавлення волі і цікавилася станом його здоров’я, лікуванням тощо»,- сказала І.Луценко.

Адвокат Олексій Баганець не виключає, що звернення омбудсмена до Президента України про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка може бути задоволено.

«Я на сто відсотків не виключаю, що це прохання не може бути не виконаним, тим більше, що Президент сам неодноразово натякав на можливість помилування, враховуючи прагнення України стати повноправним членом Європейської спільноти», - сказав О.Баганець.

Нагадаємо, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до президента Віктора Януковича з проханням про помилування Юрія Луценка. Про це повідомила прес-служба президента.

Омбудсмен зазначила, що пунктом 27 частини першої статті 106 Конституції та частиною першою статті 87 Кримінального кодексу президент здійснює помилування стосовно індивідуально визначеної особи.

«Відповідно до положень Конституції України та Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Уповноважений має керуватися справедливістю і власною совістю та зобов'язаний діяти незалежно, неупереджено, в інтересах людини і громадянина», - заявила Лутковська.

«Здійснюючи протягом року провадження у справі Луценка, можу констатувати таке. За час відбування основного покарання в місцях позбавлення волі у Луценка Ю.В. неодноразово фіксувалось погіршення стану здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності оперативного хірургічного втручання», - наголосила вона.

«На сьогоднішній день стан його здоров'я потребує постійного нагляду та контролю в спеціалізованих медичних закладах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання», - додала Лутковська.

Вона також вказує, що станом на квітень 2013 року Луценко фактично відбув більшу частину призначеного судом покарання.

«Враховуючи Вашу, шановний Вікторе Федоровичу, позицію щодо необхідності гуманізації системи відбування покарання, а також зважаючи на європейські стандарти в галузі прав людини, які передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, що утримуються в місцях позбавлення волі, прошу Вас помилувати Луценка Юрія Віталійовича та звільнити його від основного покарання на підставі статті 85 Кримінального кодексу України», - йдеться у зверненні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Президент Янукович звернувся до Комісії при Президентові України у питаннях помилування з проханням невідкладно розглянути звернення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко не проти свого помилування Президентом Віктором Януковичем. Про це він заявив в інтерв'ю «ВВС-Україна» під час судового засідання у ВССУ.

«Якщо акт помилування буде, я триматися руками за грати не буду. З іншого боку, я прекрасно розумію, що це не зовсім морально комфортно для мене – я не злочинець», - сказав він.

«В силу багатьох обставин - і особистого бажання працювати, і бажання лікуватися, і бажання побачити виконаним план походу України в ЄС - я, в принципі, не заперечую і проти такої форми», - зазначив екс-міністр. Однак, за словами Луценка, особисто просити про помилування він не буде.

Джерело: "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.