Чи можуть суди допомогти громадянам у вирішенні екологічних проблем?

sudi ekologi

 
3 жовтня 2013 р. у м. Львів зберуться представники громадськості, які мають досвід та інтерес в збереженні довкілля за допомогою судової системи. Представники громадськості приймуть рішення про необхідність об’єднання своїх зусиль, інтересів та досвіду задля більш ефективного використання судів у вирішенні нагальних екологічних проблем, з якими ми щодня зустрічаємося. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі міжнародної благодійної організації «Еологія-Право-Людина».


Такому завданню буде слугувати новостворена Національна платформа зі стратегічного судового захисту екологічних прав та довкілля (Екоправова нацплатформа), яка має на меті об’єднати представників аналітичних центрів, інститутів громадянського суспільства (ІГС), які вже працюють у сфері юридичного захисту екологічних прав, а також центри безоплатної правової допомоги, юридичні клініки, які працюють у сфері захисту прав людини, юристів та адвокатів, працівників юридичних фірм та адвокатських об’єднань, які цікавляться сферою захисту прав людини, захисту довкілля, громадських активістів зі всієї України.

«В умовах, що склалися після адміністративної реформи, прийнятті низки законів, які значно ускладнили захист екологічних прав та довкілля, ми спробуємо згуртувати всіх експертів у цій царині, які мають великий досвід із захисту прав людини та яким не байдуже, яке довкілля ми передамо у спадок наступним поколінням», - зазначає Олена Кравченко, виконавчий директор МБО «Екологія-Право-Людина», ідейний натхненник створення такої платформи та пожвавлення співпраці між правниками щодо їхнього досвіду в сфері захисту довкілля в різних регіонах України. За словами пані Олени, організація, яку вона очолює, вже давно перебуває в тісних контактах із юристами-екологами зі всього світу, і переваги такої співпраці неоціненні.

«Незважаючи на 20-річний досвід нашої організації у стратегічних судових процесах в сфері ядерної енергетики, природно-заповідного фонду, з питань відходів, викидів та будівництва екологічно небезпечних об’єктів, ми відчуваємо потребу цей досвід поглиблювати та поширювати серед колег по свій Україні, адже на сьогодні судовим захистом інтересів довкілля займається дуже маленька кількість правників, а екологічних проблем у нас чимало», - зазначає лауреат премії Голдман, керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина».

«Наша організація вже давно бореться із порушеннями екологічного законодавства з боку центральних органів виконавчої влади у судах, що приносить позитивні результати та змінює ставлення суддів та державних службовців до громадськості та важливості захисту довкілля», - зазначає директор ГО «Екоправо-Київ» Борис Васильківський.

«Всі найважливіші екологічні проблеми мають бути предметом судового розгляду. Громадськість зобов’язана звертатися до суду, оскільки лише за допомогою судової гілки влади можна примусити посадовців виконати покладені на них обов’язки. Завідомо програшних справ немає. Наша організація бореться із намірами видобування сланцевого газу на території Юзівського родовища шляхом оскарження в суді всіх незаконних рішень урядовців, прийнятих на різних етапах укладання угоди про розподіл вуглеводнів. Незважаючи на труднощі, виважена стратегія і тактика ведення ініційованих нами судових справ призведе до поновлення справедливості», - зазначив Артур Стуліков. Професійна підтримка Платформи стане для нас розширенням наших можливостей із захисту екологічних прав у нашому регіоні, - додав пан Артур.

Створення Національної платформи зі стратегічного судового захисту екологічних прав та довкілля відбувається за підтримки Програми розвитку ООН та Міністерства закордонних справ Данії.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.