У центрі Києва не діє судова заборона проводити мирні зібрання

zaborona

 
Всі мирні зібрання на Європейській площі, Майдані Незалежності та вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця, починаючи з 8 грудня цього року не обмежені і не можуть бути обмежені жодним рішенням суду. Згідно зі статтею 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно без зброї, а обмежити це право може тільки суд.


У суботу, 30 листопада, Київська міська державна адміністрація подала позов до суду щодо заборони будь-яких мирних зібрань у центрі Києва з 1 грудня до 7 січня. Окрім конкретних відповідачів у справі — мене, моїх колег з Інституту «Республіка» Володимира Чемериса та Михайла Лебедя, адвоката Євгенії Закревської, Київської «Батьківщини» і фракції «УДАР», були зазначені також «інші суб’єкти, які реалізують право на мирні зібрання». Тобто КМДА просило заборонити зібрання всьому населенню планети Земля — і мертвим, і живим, і ненародженим.

Представниця КМДА Очередько Дар’я Сергіївна просила встановити обмеження свободи зібрань по вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця, на Європейській площі, Майдані Незалежності та у парку «Хрещатий».

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Санін Богдан Володимирович розглянув справу (№ 826/19020/13-а/13-а) ввечері суботи, 30 листопада. Судове засідання розпочалося о пів на десяту вечора і закінчилося за 5 хвилин до опівночі.

Суддя, всупереч вимогам закону, перевів справу в письмове провадження одразу після пояснень сторін, без дебатів і дослідження матеріалів. Судове рішення публічно не проголошувалося.

5 грудня я отримав поштою рішення суду. У Постанові було зазначено, що обмеження мирних зібрань встановлено на період з 1 грудня по 7 грудня цього року. Обмеження встановлено автоматичне, тобто стосується невизначеного переліку суб’єктів.

Частина 6 статті 182 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС), в якій виписано процедуру судового обмеження свободи зібрань, чітко вказано: «Постанова суду у справах про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання виконується негайно».

Згідно з українським законодавством, Постанова суду від 30.11.2013, якою встановлено автоматичну заборону з 1 по 7 грудня цього року, підлягає негайному виконанню.

2 грудня влада усвідомила свою помилку — замість заборони з 1 грудня по 7 січня, вийшла лише заборона з 1 грудня по 7 грудня. Згідно зі ст. 169 КАС, «Описку» в Постанові суду можна виправити, але виключно шляхом прийняття Ухвали. 2 грудня суддя Санін виніс Ухвалу, якою «продовжив» термін дії судової заборони.

Постанова суду про обмеження свободи зібрань підлягає негайному виконанню, не залежно від того, чи було подано апеляційну скаргу. А от Ухвала про виправлення описок в судовому рішенню — ні. Частина 6 статті 182 КАС передбачає негайне виконання Постанови і аж ніяк не Ухвали. Виправлення в судовому рішенні набере законної сили після закінчення терміну, відведеного на подання апеляційної скарги, а в разі її подання — після розгляду справи, або відмови у відкритті апеляційного провадження.

Дану Ухвалу я отримав чотири дні тому, значить, як мінімум до 15 грудня автоматична заборона не діє. А до того часу я та колеги подамо апеляційні скарги та остаточно юридично заблокуємо виконання автоматичної заборони.

Можна зробити більш загальний висновок — допоки не настане 7 січня, всі суди позбавлені законної можливості встановлювати автоматичні заборони мирних зібрань по вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця, на Європейській площі, Майдані Незалежності та у парку «Хрещатий».

Чому? Пункт 3 частини 1 статті 155 КАС чітко вказує, що cуд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо у провадженні цього або іншого адміністративного суду є адміністративна справа про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав. КМДА може подати позов на підставі повідомлення про мирне зібрання від якогось ООО «Вася Пупкін і партнери», таким чином намагаючись обійти момент щодо «спору між тими самим сторонами». Але вже зараз є справа, в якій встановлено заборону для «інших суб’єктів, які реалізують право на мирні зібрання». ООО «Вася Пупкін і партнери» також входить до «інших суб’єктів». Проти кого б не був спрямований позов КМДА, відповідач вже входить до множини «інших суб’єктів». В юридичній площині влада потрапила у свій капкан. Хоча відсутність судових рішень не завадила розгону мирного Євромайдану 30 листопада.

Дарма сьогодні ходять судові виконавці і закликають припинити протести. Усі їхні вимоги — незаконні та виконанню не підлягають. Виконавче провадження не може здійснюватися щодо рішення суду, яке не набрало законної сили і не підлягає негайному виконанню.

Отак, завдяки судді Саніну (можливо, він спеціально зробив цей юридичний фінт?), жоден суд не може обмежити мирні зібрання в центрі Києва аж до 7 січня 2014 року.

Михайло КАМЕНЄВ, правозахисник, радник з юридичних питань Інституту «Республіка»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.