НСЖУ та НМПУ вимагають від МВС наказати спецпризначенцям не стріляти по журналістах

pressa

 
Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають від керівництва Міністерства внутрішніх справ зобов’язати своїх підлеглих припинити свідоме насильство по відношенню до журналістів. Про це повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.


Ми глибоко стурбовані та обурені ситуацією, яка склалася в останні дні сутичок мітингувальників з правоохоронцями на вул. Грушевського у Києві. Під час застосування сили з боку бійців спецпідрозділу «Беркут» постраждало понад 35 журналістів. Є численні задокументовані свідчення того, що спецназівці прицільно стріляли гумовими кулями у співробітників ЗМІ, кидали світлошумові гранати під ноги людям із фото- та відеокамерами. Зокрема, знімальна група «Радіо Свобода» зафіксувала, як правоохоронець цілиться та стріляє прямо в них, після чого журналістів було побито та затримано. Схоже сталося з оператором Еspreso.tv, якому під ноги кинули газову гранату. Колеги-журналісти зафіксували також, як правоохоронці впритул стріляли з травматичної зброї у журналістку, що тримала в руках фотоапарат. Удари міліцейськими кийками отримав польський журналіст Павел Боболович. Це лише окремі випадки, але цей перелік можна продовжувати. Силовики цілеспрямовано застосовують силу до працівників медіа, яких легко ідентифікувати в натовпі: більшість із них під час сутичок були з апаратурою, чимало – у захисних жилетах «Преса».

НСЖУ та НМПУ вважають неприпустимими подібні дії з боку правоохоронних структур щодо журналістів та вимагають від керівництва силових відомств розробити і довести до всіх співробітників правоохоронних і силових структур порядок поведінки стосовно працівників ЗМІ, які виконують свій професійний обов’язок в місцях сутичок.

Вважаємо за необхідне, щоб цей порядок (наказ) був переданий прес-службою МВС і самим журналістам. Бо ситуація, що склалася на сьогодні, свідчить про те, що спецпризначенці мають чіткий наказ фізичного знищення журналістів на майдані.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.