Заява Союзу юристів України щодо необхідності дотримання прав адвокатів як важливого інституту забезпечення прав людини в України

syu

 
Союз юристів України, який об’єднує у своїх лавах більшість українських юристів, вкрай стурбований ситуацією, що склалась із забезпеченням прав адвокатів на самоврядування, можливість обирати та бути обраними до конституційних органів, а також права на безперешкодне здійснення професійної діяльності.

Днями до нашої організації звернулись адвокати – члени Союзу юристів України, із різних областей України з повідомленням про безпідставне виключення з Єдиного реєстру адвокатів України майже 10 тисяч своїх колег – адвокатів.

На сьогоднішній день вони фактично позбавлені можливості виконувати свої професійні обов’язки та користуватися іншими правами, наданими Конституцією України та Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Ця обставина неодмінно спричинить також вкрай негативні наслідки із забезпеченням конституційних функцій адвокатури щодо захисту людини від обвинувачення у кримінальних справах та представництва у адміністративному судочинстві, оскільки відповідно до частини 2 статті 45 Кримінального процесуального кодексу України захисником не може виступати адвокат, відомості щодо якого не внесено до Єдиного реєстру адвокатів України або стосовно якого у Єдиному реєстрі адвокатів України містяться відомості про зупинення або припинення права на адвокатську діяльність.

У відповідності до статті 17 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ведення Єдиного реєстру адвокатів України забезпечують органи адвокатського самоврядування, а саме Рада адвокатів України, з метою збирання, зберігання, обліку та надання достовірної інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які відповідно до цього Закону набули права на заняття адвокатською діяльністю в Україні. Внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України. Інформація, внесена до Єдиного реєстру адвокатів України, є відкритою на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.

Єдиний реєстр адвокатів України може використовуватись як фізичними особами, що звертаються за правовою допомогою до адвокатів, так і державними органами України для здійснення ними визначених законодавством функцій та дотримання гарантій адвокатської діяльності.

Союз юристів України вважає неприпустимим будь-яке безпідставне виключення відомостей про адвоката України, що отримав право на здійснення адвокатської діяльності у відповідності до закону, з Єдиного реєстру адвокатів України.

У зв’язку з цим звертаємось до керівництва Національної асоціації адвокатів України щодо невідкладного вжиття заходів з метою поновлення порушених професійних прав майже 10 тисяч адвокатів, відновлення повноцінної роботи Єдиного реєстру адвокатів України відповідно до вимог закону і забезпечення у такий спосіб конституційного права громадян на отримання кваліфікованої правової допомоги і захист.

Звертаємо також увагу Національної асоціації адвокатів України на необхідність дотримання вимог чинного законодавства щодо забезпечення прав адвокатського самоврядування і процедури делегування своїх представників до конституційних органів.

Так, рішення з’їзду адвокатів України, який відбувся в Одесі 26-27 квітня 2014 року та призначив своїх членів до Вищої ради юстиції, були скасовані судом у зв’язку з чисельними порушеннями, зокрема відсутністю кворуму і необхідної кількості голосів для прийняття рішень.

24 жовтня 2014 року Радою адвокатів України знову призначено проведення з’їзду адвокатів України на 20-21 листопада 2014 року у місті Мукачеве Закарпатської області, для обрання своїх представників до складу Вищої ради юстиції та кваліфікаційної комісії прокурорів. Треба забезпечити демократичність проведення цього З’їзду, щоби гарантувати незалежну, неупереджену діяльність важливих конституційних органів і, зрештою, гарантувати дотримання конституційних прав наших громадян.

Союз юристів України наголошує, що не залишить без уваги та належного реагування будь-які протизаконні дії, які порушують професійні права адвокатів та права наших співвітчизників на належний правовий захист.

Виконавчий комітет Ради Союзу юристів України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.