Відкритий лист до міністра юстиції від адвокатури Києва

zakon advokatura

 
Міністру юстиції України

п. Петренко П. Д.

Шановний Павле Дмитровичу!

Адвокати України звертаються до Вас з приводу поширених останнім часом засобами масової інформації відомостей про результати роботи по внесенню змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Зокрема, 8 грудня 2014 року інтернет-видання «Юридическая газета» з посиланням на джерело – прес-службу Кабінету Міністрів України, розмістило огляд брифінгу, який відбувся у Будинку Уряду за участю радника Міністра юстиції І. Алєксєєва, де останній заявив, що робота над законопроектом про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» знаходиться на стадії завершення, автори проекту планують закінчити підготовку цього документу у найближчі тижні. І. Алєксєєв наголосив, що ініціатива реформування адвокатської діяльності виходила саме від Уряду і Міністерства юстиції, оскільки у березні 2014 року однією з перших ініціатив Уряду була розробка нової редакції закону про адвокатуру та змін до всіх процесуальних кодексів, з метою приведення інституту адвокатури до європейських стандартів; 6 березня 2014 року з ініціативи Міністра Юстиції П. Петренка була створена робоча група, яка займалася напрацюванням якісних змін до закону з урахуванням зауважень як адвокатської спільноти, так і Ради Європи.

Одночасно, слід зазначити, що сам текст законопроекту, який визначений як готовий, на жаль , не оприлюднювався. Наразі адвокатська спільнота жодним чином не могла не тільки обговорити законодавчі ініціативи, а навіть ознайомитися з ними.

Крім того, нам відомо, що паралельно триває робота робочої групи при Президентові України, яка, зокрема, займається питаннями удосконалення діючого закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». На жаль, напрацювання цієї робочої групи адвокатській спільноті теж не відомі.

Наголошуємо, що у засобах масової інформації з посиланням на радника Міністра юстиції І. Алєксєєва, розповсюджується інформація та текст законопроекту, який, начебто, напрацьований робочою адвокатською групою, створеною при Міністерстві юстиції України у березні 2014 року.

Одночасно головою цієї робочої групи, адвокатом Сірим М.І. у його виступі на з’їзді адвокатів України, який проходив 26-27 квітня 2014 року в Одесі, зазначалося, що робота по законопроекту не завершена та презентований на з’їзді текст не має нічого спільного з напрацюваннями робочої групи при Міністерстві юстиції.

Слід зазначити, що презентований на з’їзді адвокатів законопроект містить вкрай недемократичні положення.

Зокрема, законопроект передбачає наділення органу - Ради адвокатів України повноваженнями, які не тільки не властиві виконавчому органу, наприклад, можливість скасування рішень конференцій адвокатів регіонів, але й втручання у сферу роботи інших, відокремлених, та, відповідно до європейських стандартів, абсолютно незалежних від адвокатського самоврядування органів, до компетенції яких відносяться питання допуску до професії та вирішення дисциплінарної відповідальності адвокатів, - кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури.

Законопроект, у порушення діючих норм, встановлює суміщення заняття посад голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії регіону та члена Вищої кваліфікаційної дисциплінарної комісії адвокатури, з одночасним припиненням повноважень голови комісії, обраних адвокатами регіону у зв’язку з припиненням призначення (за діючим законом – окремим обранням) членом Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури.

Законопроект містить положення про обмеження участі адвокатів у самоврядуванні: конференціях регіону та з’їзді адвокатів, в залежності від сплати або несплати щорічних внесків на утримання органів адвокатського самоврядування, проект встановлює штрафи для адвокатів на користь органів самоврядування , як види дисциплінарних стягнень для адвокатів.

Зазначені вище положення законопроекту , як і інші, що містяться у ньому щодо організації та взаємодії самоврядування, не відповідають міжнародним стандартам професії.

Наголошуємо, що подібні зміни , у випадку їхнього прийняття законодавчим органом, негативно вплинуть на забезпечення професійних гарантій адвокатської діяльності, які не можуть бути звужені або скасовані.

З повагою,

Адвокат І. Рафальська , член Робочої групи при Міністерстві юстиції України по розробці змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.