Відкритий лист до Президента України Петра Порошенка

orlov posol

 
Шановний Петре Олексійовичу!


Ми, правозахисники та журналісти друкованих ЗМІ та интернет-видань Одеси, Одеської області, України, Польщі та США звертаємося до Вас за відновленням справедливості та усунення міжнародного резонансу з приводу незаконного арешту по політичних мотивах правозахисника та журналіста, громадянина Польщі Олександра Олександровича Орлова.

Олександр Орлов, 1954 р.н., громадянин Польщі, член Союзу Журналістів України, віце-президент благочинного правозахисного фонду «Рутенія-Мир», редактор интернет-видання www.gazetanabat.narod.ru.

16 років він займається правозахисною діяльністю та журналістськими розслідуваннями протиправних дій української влади. Серед них: про злочинну схему банкротства у державній пароплавній компанії ЧМП, корумпованих схемах та контрабанди нафтопродуктів та інших товарів державними особами та співробітниками різних силових структур на Південній регіональній таможні, контрабанда зброї в африканські держави та інші резонансні справи.

У його журналістських розслідуваннях підіймались питання корумпованих дій Генпрокуратури, МВС України, ГУ УМВС України Одеської області, СБУ та зростання силових структур з організованою злочинністю, участі співробітників МВС у замовних вбивствах відомих політиків, бізнесменів, громадських діячів та правозахисників.

О.Орлов допоміг десяткам тисяч громадян України в захисті їх прав і свобод в судах та держустановах. При цьому він проявляв стійку громадянську позицію, високу християнську мораль, незважаючи на погрози його життю.

У 2003 р. було опубліковане його резонансне журналістське розслідування про зв’язки януковича в.ф. з криміналітетом «Парни из донецкой группировки».

Після цього він став переслідуватися з боку силових державних установ.

Перша провокація була з боку співробітників МВС: йому було підкинуто один грам героїну. Це була стандартна схема розправи МВС з непокірними журналістами та громадськими діячами і правозахисниками. 11 років він знаходився на «підписці про невиїзд»! Було декілька вердиктів суду: виправдувальний та його відміна, потім рік обмеження свободи, потім закриття кримінального переслідування по термінах давнини. Змінювались судді, а він боровся за виправдувальний вирок!

У 2005 р. звернувся до Європейського суду по правах Людини.

У 2011 р. Колегія суддів ЄСПЛ постановила вердикт в справі «Орлов проти України» та визнала порушення ст.. 6 п. 1 Конвенції прав Людини та що кримінальна справа була сфальшована.

Останнє його правозахисне та журналістське розслідування було про факти корупційної діяльності співробітників силових структур, зокрема співробітників УБОЗу ГУ УМВС Одеської області у контрабанді авто з Європи та покровительство наркобізнесу та секс індустрії в Одеській області.

Після цього 08 вересня 2011 р. Орлова було викликано в УБОЗ ГУ УМВС України в Одеській області та незаконно заарештовано. Підставою до порушення кримінальної справи були сфабриковані оперативними співробітниками УБОЗу Каліщуком В.Г., Шалит О.В., Щелконоговим О.О., слідчим Гузуновой І.Г. первинної документації (рапорти, фальшиві пояснення, недостовірні довідки та т.і.) за фактом вбивства інспектора Мінтрансу України гр. Мрочко С.П., яке сталося 11 вересня 2007 р. в Одесі. Йому було висловлено обвинувачення, що він нібито замовив це вбивство тільки на тій підставі, що з 26.04.2007 р. по 15.08.2007 р. він працював зам. начальника Центрального автовокзалу м. Одеси та сфальшованих показань виконавця вбивства Арутюнова А.А., з яким Орлов О.О. ніколи знайом не був, про що свідчать багаточисельні показання свідків.

У кабінеті УБОЗу майор Щелкогонов побив Орлова у присутності адвоката Диннік В.А., слідчого Гузуновой І.Г. та перекладача Клоковой М.В.

Вже четвертий рік незаконно він знаходиться в умовах особистої строгої ізоляції. Його неодноразово катували, принижували гідність, результат – двічі ЗЧМТ, пробита барабанна перепонка правого вуха, струси головного мозку, загострювання усіх хронічних хвороб, зокрема хвороби ЖКТ, судин головного мозку.

Катування та жорстоке поводження над 60-тирічную людиною різко підірвали його здоров’я та психіку при повній відсутності кваліфікованої медичної допомоги!

По суті, громадянин Польщі і досі залишається заручником режиму януковича в Україні! Злочинну владу януковича повалено, ми вже вибрали всі гілки нової влади, а заручники того режиму залишились за гратами без будь якої уваги від нової влади і справедливості.

Ми неодноразово виступали та зверталися до різних правових інститутів державної влади на захист прав Орлова О.О. Про порушення його прав на території України було багато публікацій і в українських, і в польських ЗМІ. Ця справа набула значного резонансу у Польщі, Європейських правозахисних інституцій, серед світового правозахисного руху.

Генеральне консульство Польщі в Одесі приймало всіх можливих заходів у захисті прав Орлова, за що ми щиро вдячні, але 5 нот протесту з боку Польщі проігноровані МЗС України!

Сенатор Польщі пан Мечіслав Гиль, відомий польський громадський діяч та журналіст Адам Міхнек проводять правозахисну роботу по визволенню Орлова на міжнародному рівні. Президент Польщі пан Броніслав Комаровський поінформований про цю справу та висловив своє занепокоєння до долі Орлова. Пан Томбінський теж добре поінформований про цю справу і жахливе становище стану здоров’я О. Орлова. На ноти протесту з боку дипломатичних установ Польщі в Одесі МВС України мовчить. Добре поінформована про справу пана Орлова і пані Лутківська. А Орлов до цього часу продовжує незаконно перебувати під арештом! Колегія суддів Приморського районного суду м. Одеси принципово продовжує відхиляти всі клопотання про зміну для хворої людини тримання під вартою на підписку про невиїзд. Та взагалі, справа по обвинувачуванню О.О. Орлова починає в суді «сипатися», навіть свідки по справі з боку обвинувачення дали покази про його невинуватість!

О.О.Орлов люблячий батько двох неповнолітних дочок, громадянок Польщі – Моніки, 6 років та Даніели, 9 років (батько 4 дітей). Дякуючи провокації силових структур по відношенню Орлова діти не мають можливості повернутися на свою Батьківщину у Краків та вчитися у польській школі на рідній мові, оскільки вони не можуть повернутися без свого батька, що є єдиним годувальником родини, дружина – домогосподарка, а батьки їх обох батьків померли.

Ми вже неодноразово зверталися до керівників МВС та Генпрокуратури України. Пану Яремі наші звернення навіть передавали представники ПАРЄ, ОБСЄ особисто. Ми зверталися до народних депутатів О.Ляшка, О. Тягнибока, О. Кужель, С.Соболєва. Нам обіцяли допомогу в встановленні справедливості, адже часи змінилися, але… Олександр Орлов досі у в’язниці, його продовжують катувати та знущатися. Звернення до нових керівників ГУ МВС України в Одеський області ігноруються. Встає логічні питання: «А що, закони та постанови, які приймає ВР, діють не для всіх? Ми що, знову маємо жити по подвійним стандартам? Одних патріотів звільняють, а інші патріоти, що не на слуху – нехай сидять без вини винуваті і розкручування замовних справ по них нехай тривають?»

У нас ще залишилася надія на реагування на наше звернення з Вашого боку, пане Президент! Адже ми пам’ятаєм гасло: «Справедливість – є! За неї потрібно боротися!».

На підставі Закону України №4271 про реабілітацію усіх політв’язнів режиму януковича, просимо Вас терміново надати доручення до Генеральної прокуратури України з метою:

- надати доручення від ГПУ Одеській обласній прокуратурі надати клопотання до Приморського районного суду м. Одеси про постанову про звільнення О.О. Орлова з під незаконного арешту;

- надати доручення від ГПУ Одеській обласній прокуратурі надати постанову до Приморського районного суду м. Одеси про виділення його кримінального обвинувачення в окрему справу та швидкого її розгляду;

- надати доручення ГПУ про термінове службове розслідування злочинних дій співробітників УБОЗу ГУ УМВС України в Одеській області Каліщука В.Г., Шалит О.В., Щелконогова О.О. слідчого Гузунової І.Г. та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

З повагою,

А.К.Корыстовська, президент правозахисного Фонду «Рутенія-Одеса»,
Член Міждународної Асоциації журналістів, кандидат юридичних наук, пенсіонер МВД Анатолій Шевченко, керівник правозахисної групи «Рутенія», м. Запоріжжя, академик;
Віталій Недолуженко, керівник правозахистної группы «Самарянин»;
Вікторія Голованова, керівник правозахисної організації «Егіда»
Петро Рибін, керівник Татарбунарської правозахисної організації «Лиман»;
Євген Омельченко, керівник Одеської правозахисної організації «Правда Крыжановки»;
Керівники Ренійского, Теплодарського, Раздільнянського правозахисних осередків «Рутенія–Одеса»;
Керівники Львівської, Ужгородської правозахисних організацій
Марселина Кастро, правозахистник США
І. Столяров, журналіст
І. Лукшин, керівник Одеської місцевої  організації партії, «Правозахисту України», академик;
А. Сидоренко, керівник громадського руху «За всю Одессу»;
Н. Ткаченко, правозахисник громадського руху «За всю Одессу»;
М. Гумулински, незалежний польський журналіст, керівник Міжнародної Козацької Академії соціології та ефективності (СТЕП)
Л. Маєвськая, викладач, активіст Євромайдана
І. Галіч, правозахисник, активіст Євромайдана;
Е. Саренко, координатор  Люстраційної комісії Одеської області;
В. Ольшевській, правозахисник Українського Центру захисту прав людини «Свобода»;
А. Павлюк, віце-президент правозахисного Фонду «Рутения»;
Є. Поживатенко, правозахисник, керівник «Комитет по борьбе с правовым беспределом»;
А. Пугач, активіст Євромайдана;
В. Пугач, активістка Євромайдана;
Л. Бойчук, віце-президент правозахисного Фонду «Рутенія», кандидат фізико-математичних наук;
В. Павловский, правозахисник правозахисного Фонду «Рутенія»;
Ірина Голобородько, журналіст, правозахисник, член НСЖУ, член Асоціації Європейських Журналістів, член Міжнародної Правозахисної Асоціації (контактна особа).

Контакти: (048)-787-21-83, (096)-402-09-65
E-mail: [email protected]



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.