У справі крадіжки картин з Кабміну ГПУ знайшла слід Табачника

tabachnik vor

 
Генпрокуратура з'ясовує роль екс-віце-прем'єра Дмитра Табачника у справі про зникнення картин з будівлі Кабінету міністрів. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 5 серпня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє Перша інстанція, передає Укрінформ.


Чотири роки тому директор Національного художнього музею Анатолій Мельник повідомив журналістам, що в Кабміні зникли шедеври українського імпресіоніста Миколи Глущенка.

18 творів мистецтва з колекції Нацмузею були передані в будинок уряду для експозиції ще в серпні 2001-го року. У тому числі - чотири картини Глущенка: «Вітрила на морі» 1951, «Дніпровські далі» 1937 року, «Село біля річки» 1951 і «В риболовецькому колгоспі» 1952 року.

Як випливає зі свіжих судових матеріалів, пропажа останньої була виявлена співробітниками музею в лютому 2004-го року, а на початку 2005-го вони переконалися в крадіжці ще однієї роботи - «Вітрила на морі».

Інформація про зникнення робіт імпресіоніста потрапила в ЗМІ, які з'ясували й інші скандальні подробиці: «вцілілі» полотна - «Дніпровські далі» і «Село біля річки» - неавтентичні, їх підробили. Хімічний аналіз показав: у Кабміні висять копії, створені в 2000-х.

У 2012 році факт підробки визнав тодішній міністр культури Михайло Кулиняк. Було порушено кримінальну справу, хоча донедавна зрушень у розслідуванні не було.

Однак в 2015 році робота з розкриття злочину активізувалася. Згідно з даними з Єдиного реєстру судових рішень, слідчі зараз з'ясовують роль у зникненні картин колишнього керівника патронатної служби віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника (обіймав посаду з листопада 2002 року по лютий 2005 рр.). У слідчих є підозри, що підлеглі Табачника в 2007 році використали зв'язку в уряді Віктора Януковича, щоб змусити співробітників Національного художнього музею підписати акти про «повернення» викрадених картин. Мовляв, музей отримав картини імпресіоніста назад ще в 2004 році.

Як відомо, Нацмузей традиційно надає уряду художні твори для експонування в кабінетах чи коридорах керівництва країни.

Нагадаємо, екс-віце-прем'єр і представник партії регіонів Борис Колесніков в кінці нульових назвав Дмитра Табачника «казнокрадом і дешевим клоуном». «Що він взагалі робити вміє, крім того, як книжки і картини з і так небагатих українських музеїв тирити?», - таким словами Борис Колесніков таврував свого однопартійця.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.