Шокуюча брехня про подарунковий маєток генпрокурора

shokin domik

 

Генпрокурор Шокін розповів газеті «Факти» про те, що в нього розпочався період старечої гіперсексуальності. А також – кому насправді належить маєток у селі Забір’я, який виявили журналісти проекту «Без парканів» і приналежність якого Шокіну речник Генпрокуратури категорично заперечував.


Цитата з інтерв’ю:

«— Мы уже узнали, что вы практически мачо, каждую ночь ночуете в разных местах…

— Не каждую, не надо, мне здоровье уже не позволяет.

— В том числе и в доме, расположенном в Забирье под Киевом, возле которого журналисты проекта «Без парканів» и увидели вас выходящим из «Мерседеса»?

— В принципе, они все правильно рассказали. В свое время мой давний знакомый приобрел в Забирье 21 сотку земли. На ней, по сути, была свалка, куда свозили мусор со всего района. Он расчистил площадку и начал строить большой дом. А потом оставил его мне. Я действительно в нем жил длительное время. Дело в том, что отношения с бывшими женами и детьми — троими от трех супруг — складывались у меня не просто…»

Шокін у цьому маєтку не тільки жив, але й живе зараз. А всі його оповідання про погані відносини з колишніми дружинами пояснюються тим, що Генеральний прокурор України не вніс цю нерухомість у декларацію про доходи. І це зрозуміло – купляв би садибу на чесно зароблені гроші, не було б тепер проблем.

Також Шокін був змушений підтвердити те, про що я писав раніше – що в нього в Сполучених Штатах проживає рідна донька з двома дітьми, до яких Генпрокурор постійно літає на свою скромну зарплатню державного службовця.

Тому я нагадаю Віктору Миколайовичу деякі положення українського законодавства, про які йому не доповіли підлеглі під час підготовки інтерв’ю.

Якщо, як стверджує Шокін, маєток у Забір’ї йому подарував якийсь анонімний товариш, то з вартості цього маєтку Шокін мав заплатити 15% податку на дохід, оскільки з 1 січня 2004 року подарунки в Україні оподатковуються. Враховуючи вартість садиби, можна сміливо стверджувати, що Шокін, приховавши подарунок від оподаткування, скоїв злочин, передбачений, як мінімум, частиною 2 статті 212 Кримінального кодексу України.

Я вже не кажу про скандальність самого факту - заступник Генпрокурора після виходу на пенсію в 2007 році отримує в подарунок багатомільйонну нерухомість. А якщо Шокін цю садибу купив у свого товариша, то, питається, на які гроші, якщо він усе життя прослужив у органах прокуратури?

Аналогічним чином податок з подарунку мала сплатити й громадянка Гриневич Вероніка-Анастасія, на яку Шокін фіктивно переписав свою садибу перед тим, як повернутись у Генеральну прокуратуру України влітку 2014 року.

Судячи з того, що Шокін у своїй декларації не зазначив видатки на оренду нерухомості, він проживає в Забір’ї безкоштовно. А відтак та обставина, що Шокін «подарував» свої хороми громадянці Гриневич, ніякою мірою не знімає з нього обов’язок декларувати цю нерухомість, оскільки Генпрокурор продовжує здійснювати щодо неї два повноваження з тріади власності: він користується цим маєтком і він ним володіє.

26 квітня 2015 року були внесені зміни до статті 366-1 Кримінального кодексу України, якою тепер передбачена кримінальна відповідальність за подання державним службовцем завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати та зобов'язання. Санкція статті – позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

На Шокіна ця норма не поширюється, оскільки брехню в декларації він написав раніше. Але на нього поширювалась санкція статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачала штраф за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати i зобов'язання фінансового характеру, передбаченого Законом України «Про засади запобігання i протидії корупції».

Сподіваємось, невдовзі на сайті Генеральної прокуратури України ми зможемо прочитати, який саме орган притягнув Шокіна до відповідальності за скоєння ним корупційного правопорушення й штраф у якому розмірі сплатив брехливий Генпрокурор. Правда ж, Вікторе Миколайовичу?

P.S. Тут у нас розгорілась дискусія в листуванні з приводу того, чи може бути Шокін зараз притягнутий до відповідальності з огляду на те, що в ст.172-6 КУпАП були внесені зміни й подання недостовірної інформації в декларації про доходи є вже не адміністративним правопорушенням, а кримінально караним злочином. До того ж сплинув строк давності притягнення до адміністративної відповідальності.

Як на мій погляд, подібні дискусії носять суто теоретичний характер. Шокіну та тій зграї, яка зараз дорвалась до влади, глибоко наплювати на будь-які закони. І покарати його можна лише в один спосіб - за допомогою мила, мотузки й ліхтарного стовпа на вулиці Різницькій. Ніяких інших - легітимних - засобів захистити свої права та законні інтереси громадяни України не мають.

P.P.S. Нагадую, що на скромну прокурорську оселю, яку Шокін забув внести в декларацію про доходи, можна полюбуватись у репортажі журналістів проекту «Без парканів»:


Volodymyr Boyko, facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.