Санкції, застосовані ЄС щодо 17 екс-високопосадовців України, продовжують діяти

gorbatuk

 
Санкції, застосовані стосовно 17 екс-високопосадовців України, діють на теперішній час і не є скасованими. Про це під час брифінгу в Генеральній прокуратурі, що відбувся у четвер, 28 січня, повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.


Про це інформує прес-служба Генеральної прокуратури України, передають «Конфлікти і закони».

Сергій Горбатюк пояснив, що європейськими інституціями у березні-квітні 2014 року було прийнято рішення про застосування економічних санкцій стосовно ряду екс-високопосадовців України строком на один рік - до березня 2015 року.

Після чого, за словами Сергія Горбатюка, у березні 2015 року європейським судом було прийнято рішення про продовження дії санкцій з березня 2015 по березень 2016 року.

Таким чином, рішення Європейського суду загальної юрисдикції у Люксембурзі стосовно скасування санкцій щодо п’яти колишніх високопосадовців, а саме М. Азарова, О. Азарова, С. Клюєва, С. Арбузова та Е. Ставицького, стосується прийняття рішень європейськими інституціями саме у березні-квітні 2014 року, якими встановлювалась дія цих санкцій на один рік.

«Рішення ж щодо дії санкцій з березня 2015 по березень 2016 року не розглядалося і не скасовувалося, тому на теперішній час воно є чинним, діє і застосовується стосовно цих екс-високопосадовців», - наголосив Сергій Горбатюк.

Також він процитував висновок із прес-релізу Європейського суду загальної юрисдикції щодо рішення у справах М. Азарова, О. Азарова, С. Клюєва, С. Арбузова, Е. Ставицького проти ради ЄС про те, що суд загальної юрисдикції підтримує позови п’яти громадян України та скасовує заморожування активів, накладених на них на період з 6 березня 2014 року по 5 березня 2015 року.

Як зазначив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, європейський суд приймав рішення виключно з огляду на формулювання принципів застосування санкцій стосовно вказаних екс-високопосадовців, вказуючи на те, що не можуть застосовуватися санкції стосовно осіб, відносно яких є тільки повідомлення про початок розслідування і ще не має інших даних про результати цих розслідувань чи притягнення цих осіб до кримінальної відповідальності. «Станом же на березень 2015 року рішення приймалося судом вже за матеріалами, наданими Генеральною прокуратурою Європейській Комісії, де були зазначені результати розслідування у кримінальних провадженнях стосовно вказаних екс-високопосадовців: повідомлення про підозру, розшук цих осіб, встановлення збитків, спричинених їхніми діями тощо», - роз’яснив Сергій Горбатюк.

Також він акцентував, що на теперішній час з огляду на те, що санкції, встановлені у 2015 році, тривають вже майже рік і невдовзі строк їх дії спливе, європейські органи найближчим часом мають проводити засідання, на яких будуть прийматися рішення про їх продовження чи не продовження.

Водночас Сергій Горбатюк заявив, що протягом року Генеральною прокуратурою до європейських органів направлялося загалом більше 70 листів, в яких надавалася вся необхідна інформація в рамках розслідуваних проваджень щодо вирішення питання про продовження цих санкцій.

Після направлення останніх листів з цього приводу до Генеральної прокуратури надійшов лист від Європейської служби зовнішніх справ, в якому висловлена подяка за співпрацю в цьому питанні. На підставі цього можна зробити висновок про відсутність зауважень стосовно документів, наданих Генпрокуратурою, їх повноти і якості.

Також він повідомив, що, враховуючи надзвичайну важливість цього питання і зацікавленість української сторони у продовженні санкцій стосовно колишніх високопосадовців, керівництвом Генеральної прокуратури прийнято рішення про відрядження до Брюсселя заступника Генерального прокурора Віталія Каська, який курує питання міжнародних відносин у Генеральній прокуратурі, з метою участі у засіданнях, на яких будуть вирішуватись ці питання, зокрема для підтримання нашої позиції щодо продовження санкцій і надання усіх необхідних документів та роз’яснень з цього приводу.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.