Біглому януковичу повідомлено про підозру в 7-ми кримінальних провадженнях, в рамках одного з них продовжується його міжнародний розшук

gpu lutsenko zayava

 
Начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк на брифінгу 18 травня 2016 року спростував заяви захисників колишнього Президента України в. януковича, зокрема з приводу не проведення щодо їх підзахисного слідчих дій у кримінальних провадженнях, а також проінформував про стан розслідування проваджень щодо нього.


Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України, передають «Конфлікти і закони».

Так, начальник управління Генеральної прокуратури повідомив, що наразі відомство розслідує ряд кримінальних проваджень стосовно колишнього Президента, у 7-ми з яких йому повідомлено про підозру. Він нагадав, що мова йде про провадження щодо причетності в. януковича до подій на Майдані, діяльності злочинної організації, а також про ряд економічних справ, зокрема щодо розтрати коштів «Укртелекому», заволодіння землями Сухолуччя, резиденції Межигір’я тощо. «У кожному з цих проваджень віктор янукович оголошений в розшук, а також спрямовані документи до Інтерполу про оголошення його у міжнародний розшук», - роз’яснив Сергій Горбатюк, зазначивши, що на сьогодні Інтерпол надав дозвіл на здійснення міжнародного розшуку лише у провадженні за підозрою екс-Президента України у розтраті коштів, виділених на будівництво телекомунікаційної лінії спеціального зв’язку.

В той же час, нагадав очільник управління ГПУ, в інших провадженнях, зокрема щодо причетності в. януковича до подій на Майдані Інтерпол відмовив у проведенні розшуку, начебто вбачаючи в цьому ознаки політичного переслідування. В деяких провадженнях має місце просто не надання відповіді Інтерполом щодо оголошення чи не оголошення його у розшук протягом вже майже 11 місяців, не дивлячись на те, що були направлені всі необхідні документи.

З приводу призупинення доступу до деяких файлів Інтерполу у зв’язку із розглядом скарги захисту в. януковича судом 8 місяців тому, Сергій Горбатюк наголосив, що з баз Інтерполу він не виключений і до цього часу продовжує перебувати у міжнародному розшуку.

Також начальник управління Генеральної прокуратури підтвердив факт одержання пояснень, наданих колишнім Президентом, від його захисників: «Вони долучені до матеріалів слідства, і до РФ буде направлено міжнародне доручення з приводу допиту януковича». Однак, зазначив він, у зв’язку з відмовою РФ у видачі його Україні з посиланням начебто на норми Європейської Конвенції про нібито наявність в цьому ознак політичного переслідування для організації допиту екс-Президента на території РФ необхідно задіяння правоохоронних органів тієї країні. Тому, на його думку, виглядає черговою маніпуляцією звернення захисників в. януковича про відправлення туди слідчих ГПУ для проведення допиту. «Проведення будь-яких слідчих дій на території РФ без правоохоронних органів тієї країни є незаконним і неможливим», - уточнив Сергій Горбатюк.

Водночас, як він зауважив, на неодноразові пропозиції слідчих Генеральної прокуратури про можливість відібрання показань у колишнього Президента шляхом відеоконференції, для чого йому необхідно з’явитися в Консульство для підтвердження його особи, захисники підозрюваного вказують, що це начебто не відповідає вимогам законодавства.

Окремо він акцентував, що некоректними є заяви адвокатів в. януковича про начебто відсутність доказів у кримінальних провадженнях, розслідуваних стосовно їх підзахисного, оскільки наразі було їх ознайомлення із матеріалами кримінальних проваджень. «На теперішній час захисники повністю із матеріалами справ не ознайомилися і їм невідомо, якими є докази, а також інформація про повний їх об’єм», - сказав Сергій Горбатюк.

Що ж стосується заяв про те, що колишньому Президенту грозить небезпека, на переконання начальника управління спеціальних розслідувань, є такими, що не відповідають дійсності, оскільки за результатами розслідування провадження за заявою його захисників не знайшли свого підтвердження. Але законодавство України передбачає вжиття необхідних заходів для того, щоб у разі наявності підстав, забезпечити максимальну безпеку для учасників процесу як свідків, так і підозрюваних. «Проте жодного бажання брати участь у судовому процесі виявлено не було».

Окрім того, нещодавно прийняті зміни до законодавства, що стосуються спеціального (заочного) розслідування, дозволять спрямовувати обвинувальні акти у кримінальних провадженнях до суду, навіть без оголошення особи у міжнародний розшук, що раніше було обов’язковою умовою.

У тих провадженнях, де є підозра, за словами Сергія Горбатюка, такі рішення будуть прийматися. І захисники матимуть можливість брати участь у судових засіданнях, і саме там, як це має бути згідно українського законодавства, доводити невинуватість свого підзахисного. «На теперішній час слідчі органи спрямовані на те, щоб окремі з цих проваджень завершувались саме в порядку спеціального (заочного) розслідування, і в цих судових процесах будуть надаватися докази в установленому законом порядку», - констатував він.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.