У ВРУ хочуть перетворити держвиконавців на комерційну структуру - Дерев’янко

kollektori

 
Зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про впровадження інституту приватних виконавців судових рішень містять багато корупціогенних ризиків та пропонують перетворити держвиконавців на комерційну структуру.


Про це заявив народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко, повідомила прес-служба нардепа.

Він повідомив, що законопроекти 2507а та 2508а передбачають запровадження в Україні приватних виконавчих служб.

За словами Дерев’янка, законопроект 2506а передбачає, що державний виконавець отримує винагороду в порядку і в умовах, визначених Кабінетом міністрів.

Дерев’янко зазначив, що законопроектом 2507а встановлюється заборона боржнику користуватись майном, яке підлягає стягненню, тобто він може користуватись ним виключно на умовах, визначених виконавцем. «Таким чином це обмежує право власності боржника і знову створює корупціогенні ризики в тій частині, що держвиконавець може заборонити боржнику проживати в квартирі», — пояснив депутат.

«Є дуже дивним обов'язкова сплата авансового внеску для відкриття виконавчого провадження. Якщо і залишати цей авансовий внесок, то краще його зробити добровільним і для приватної виконавчої служби», — вважає Дерев’янко.

Також депутат повідомив, що передбачено стягнення на майно боржника, яке перебуває у третіх осіб, за рішенням самого виконавця.

«Це має бути безумовно лише судове рішення, оскільки порушується право власності», — сказав нардеп.

Дерев’янко також підкреслив, що законопроекті взагалі відсутній механізм оцінки майна боржника.

Також за словами нардепа, дуже дивно виглядає пропозиція розділити територію між приватним виконавцями і закріпити потім цих приватних виконавців за відділами виконавчої служби, які працюють на цій території. «Це також великий корупційний ризик», — впевнений Дерев’янко.

Крім того, за його словами, дуже багато питань в законопроектах мають бути врегульовані Кабміном, Міністерством юстиції. «Цього робити не можна. Якщо ми і так йдемо на ризик і вводимо приватну виконавчу службу, то потрібно чітко визначити законом, щоб всі розуміли правила гри», — зазначив депутат.

«Голова комітету з питань правової політики і правосуддя на початку засідання Верховної Ради, коли розглядались ці законопроекти, сказав, що їх необхідно прийняти на вимогу директиви ЄС. Але закінчили обговорення цих законопроектів тим, що міністр юстиції сказав, що ці законопроекти ми приймаємо на вимогу МВФ. Тобто я так розумію, вони взагалі не розібралися, на вимогу кого ці законопроекти приймаються», — заявив нардеп.

Нагадаємо, законопроекти 2507а та 2506а, ініціатором яких виступає Президент Петро Порошенко, пропонують запровадити інститут приватних виконавців як один із перспективних напрямів розвитку виконавчого провадження.

Багато українців вважають ці законопроекти черговою спробою узаконити колекторів і рейдерів.

Раніше Юрій Дерев’янко зареєстрував в парламенті законопроект №2275, яким пропонується заборонити діяльність колекторів.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.