НАБУ оприлюднило дерибанну схемку «Укргазвидобування»

deribanka

 
Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень.


Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передають «Конфлікти і закони».

Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування» є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату. Входить до структури національної компанії «Нафтогаз України».

У процесі досудового розслідування встановлено, що протягом січня 2013 – січня 2016 років «Укргазвидобування» укладало низку договорів про спільну діяльність з приватними підприємствами.

У рамках спільної діяльності до процесу були залучені посередники – товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ. Наприклад, у той час, як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн. за тис. м. куб., біржі реалізовували природний газ за ціною 2640 грн. за тис. м. куб. на користь певних суб’єктів господарської діяльності.

Після цього переможці біржових торгів реалізовували природний газ суб’єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6900 грн. за тис. м. куб. Різниця вартості газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робилося це переважно готівкою.

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольним народному депутату України Олександру Онищенку.

За попередніми даними в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн. З яких 1,6 млрд. – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд. грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

Яким чином була організована корупційна схема – дивіться детальніше в інфографіці.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.