Запит ГПУ і Мінюсту: чи можна 10 років тримати під вартою людину без оголошення вироку?

broslavskiy

 
Нещодавно звернувся до Генпрокурора та Міністра юстиції із депутатським запитом. Він стосується порушення розумних строків досудового розслідування та судового розгляду кримінальної справи щодо Павла Брославського та 10-річне тримання його під вартою без оголошення вироку. Таке неможливо в Україні? Цілком можливо!


Ув’язнений залишається людиною, не зважаючи на злочин

У червні минулого року я отримав звернення від ГО «Комісія захисту незаконно обвинувачених». Там були факти довготривалого тримання під вартою Павла Брославського. У документі є дані про затягування розгляду цієї справи судами першої інстанції, завдання шкоди його здоров’ю та незабезпечення права на медичну допомогу.

З 2002 по 2005 рр. ГПУ проводила досудове розслідування у кримінальній справі, де Брославський разом з іншими особами був підозрюваним у вчиненні особливо тяжких злочинів. З травня 2005 року його взяли під варту. До червня 2007 року він знаходився у Київському слідчому ізоляторі, після чого був переведений до Криворізької установи виконання покарань №3, а потім до Львівської установи виконання покарань №19, де утримується і зараз.

Ці ж матеріали свідчать, що багаторічне тримання Брославського у даних установах пов’язане з довготривалим розглядом справи у кількох судах першої інстанції. Останнім є Галицький районний суд м. Львова. Там вказана справа знаходиться з листопада 2014 року.

Зволікання повільно вбивають людину

Також у зверненні вказувалося на погіршення стану здоров’я ув’язненого та необхідність оперативного лікування у спеціалізованому медичному закладі в стаціонарних умовах.

Як зазначала Ельвіра Сербаєва з ГО «Комісія захисту незаконно обвинувачених» ще у вересні минулого року (https://petition.president.gov.ua/petition/5029), «внаслідок недозволених методів ведення слідства та тривалого тримання під вартою без належної медичної допомоги Брославський зазнав важкої хвороби хребта, яка прогресує. Наразі він вже не може самостійно пересуватися, потерпає від стійкого больового синдрому та тримається лише на знеболювальних.

За висновками лікарів, він потребує лікування в умовах нейрохірургічного відділення, а в разі зволікання - назавжди втратить можливість ходити, проте адміністрація вже понад чотири роки не може забезпечити такого лікування, про що неодноразово повідомляла суд та сторону захисту».

На звернення відповіли, проте тримання під вартою не обґрунтували

Я вирішив перевірити ці факти та порушення. Тому ще 3 серпня 2015 року направив депутатське звернення до Генпрокуратури, Мінюсту та омбудсмена. Проте відповіді мали загальний характер.

Прокуратура вказувала на вжиті заходи, спрямовані на завершення розгляду справи та прийняття остаточного рішення. Це проведення нарад слідчих працівників, направлення листів на адресу суду про розгляд ним кримінальної справи у розумні строки, забезпечення участі у судових засіданнях відповідальних працівників та підтримання державного обвинувачення.

Але поза увагою залишилося найголовніше - факт законності та обґрунтованості тримання Брославського під вартою без оголошення вироку протягом 10-річного терміну.

Саме в цьому я бачу грубе порушення прав не тільки цього ув’язненого, але й інших осіб, щодо яких обрано запобіжний захід - тримання під вартою.

У цей час правоохоронні органи здійснюють багаторічні досудові розслідування без дотримання розумних строків їх проведення. Це суперечить як українському законодавству, так і загальновідомій практиці Європейського суду з прав людини щодо безумовного дотримання розумних строків судового розгляду у кримінальних провадженнях.

Закони ухвалюються, але чомусь не працюють

В останні роки прийнято ряд законодавчих актів для вдосконалення кримінального процесуального законодавства, проведені реформи в правоохоронних та судових органах. Але довготривале кримінальне провадження стосовно Брославського вказує на недостатню дієвість цих реформ.

Важливим у цій ситуації є прийнятий у листопаді минулого року Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», норми якого також спрямовані на захист прав ув’язнених, дотримання правоохоронними органами розумних строків слідства.

Наразі, за інформацією омбудсмена, через зміну складу колегії суддів Галицького районного суду м. Львова розгляд кримінальної справи щодо Брославського та прийняття рішення по ній знову перенесено на пізніший термін. Останній продовжує перебувати під вартою, а також під наглядом лікарів через стан свого здоров’я.

Моя позиція щодо цього питання

Тому у Генерального прокурора та Міністра юстиції через депутатський запит прошу:

1. Зобов’язати підпорядковані служби забезпечити належний розгляд зазначених у зверненні обставин, пов’язаних з дотриманням законності при довготривалому розслідуванні кримінального провадження щодо причетності Брославського до вчинення тяжких злочинів та 10-річному триманні його під вартою без винесення вироку.

2. Усунути порушення слідчими працівниками процесуальних строків проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, забезпечити дотримання ними розумних строків проведення слідчих дій.

3. Сприяти дотриманню розумних строків розгляду даної кримінальної справи судом першої інстанції, забезпечити участь у судових засіданнях процесуальних керівників та зацікавлених осіб для повного і об’єктивного розгляду справи із прийняттями судом законного рішення.

Юрій Бублик, народний депутат України, blog.poltava.to



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.