Незалежна медіа-профспілка України обурена діями Миколаївської Служби безпеки України щодо журналіста Олега Деренюги

derenuga

 
Комітет Незалежної медіа-профспілки України глибоко стурбований фактом протиправного затримання Миколаївською обласною Службою безпеки України місцевого журналіста, координатора руху «Під контролем» та редактора сайту «НікВєсті» - Олега Деренюги.


Ми вважаємо, що дії правоохоронних органів здійснюються з метою чинення морального тиску на журналіста. Звертаємо також особливу увагу на грубі порушення процесуального законодавства, а саме ст. 160, 164 КПК України, згідно з якою тимчасовий доступ до речей та документів надається лише на підставі ухвали слідчого судді, ст. 163 КПК України, яка встановлює, що розгляд клопотання про надання тимчасового доступу відбувається у присутності власника, а також ч.2 ст. 168 КПК України, яка передбачає, що тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів, систем зв’язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюються лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Також порушено ст.59 Конституції України – журналістові не було надано право на правову допомогу, яке конституційно гарантується кожному громадянинові України.

Нагадаємо, що 24 серпня у День Незалежності України спеціаліст зі зв’язків з громадськістю Миколаївської обласної Служби безпеки України – Микола Вілкул – запросив журналіста начебто на розмову. Під час зустрічі журналістові повідомили, що з його номеру телефону був здійснений дзвінок із повідомленням про замінування Соборної площі міста Миколаєва, а також, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження. Упродовж чотирьох годин журналіста допитували без присутності адвоката та вилучили його телефонний пристрій задля проведення експертизи.

Всі вище наведені аргументи мають ознаки порушення прав журналіста, тому ми звертаємось до:

Служби безпеки України з вимогою провести належне службове розслідування щодо перевищення повноважень осіб, які затримали журналіста 24 серпня.

Генеральної прокуратури України з вимогою забезпечити належний процесуальний контроль, надати належну правову оцінку діям правоохоронних органів.

Уповноваженого з прав людини з проханням вжити належних заходів задля недопущення подібних порушень прав та свобод журналістів.

Ради з питань свободи слова та захисту професійної журналістської діяльності при Президентові України розглянути випадок порушення прав журналіста та вжити належних заходів та унеможливити подібні утиски свободи слова.

Голови Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням вжити належних заходів задля недопущення подібних порушень прав та свобод журналістів.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.