​Валерія Лутковська стала на захист прав власників авто з іноземною реєстрацією

У зв’язку з наявною інформацією про збирання співробітниками територіальних органів Національної поліції України відомостей про власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які перебувають на території України, було відкрито провадження Уповноваженого. В рамках провадження було встановлено, що у період з 04.04.2017 по 30.11.2017 в м. Києві та на території 15 областей, що межують з державним кордоном України, за ініціативи та під загальною координацією Державної прикордонної служби України проводиться спільна спеціальна прикордонна операція «Кордон‑2017».


Крім того, було з’ясовано, що підрозділами поліції формуються та узагальнюються списки власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Зокрема, при зупинці транспортних засобів з іноземною реєстрацією у їх власників вимагають, серед іншого, надати відомості про їх зареєстроване місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду на територію України.

«Застосування поліцейським такого превентивного заходу як зупинення транспортного засобу допускається лише у випадках, визначених пунктами 1‑9 частини першої статті 35 Закону України «Про Національну поліцію». У разі зупинення транспортного засобу поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цій статті. Водночас наявність у транспортного засобу номерного знака іноземної держави не є та не може бути самостійною причиною для його зупинення», – йдеться у зверненні Уповноваженого з прав людини до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

На переконання Валерії Лутковської, адресована водіям таких автомобілів вимога щодо надання відомостей про їх зареєстроване місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду на територію України не узгоджується з повноваженнями поліції та не відповідає законодавству про захист персональних даних.

Більше того, оскільки питання охорони державного кордону України та забезпечення дотримання прикордонного режиму віднесено до компетенції органів Державної прикордонної служби України, то лише посадовим особам цього органу у випадках, передбачених законом, дозволено здійснювати збір та обробку інформації про переміщення громадян через державний кордон або через контрольні пункти в’їзду‑виїзду на територію України.

«З огляду на зазначене, незаконний збір органами Національної поліції інформації про власників (водіїв) транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які перебувають на території України, у рамках проведення спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2017» повинен бути припинений, а зібрана інформація – знищена як така, що зібрана з порушенням вимог Закону України «Про захист персональних даних», – наполягає Валерія Лутковська.

Також Уповноважений з прав людини наголосила у своєму зверненні на неприпустимості застосування до власників автомобілів з іноземною реєстрацією превентивного заходу у вигляді зупинення транспортного засобу за винятком випадків, визначених пунктами 1‑9 частини першої статті 35 Закону України «Про Національну поліцію».

Джерело: ombudsman.gov.ua

Фото konkurent.in.ua



Коментарі

  -1 #1 Юрій 5 окт. 2017 г., 10:48:23
Владі потрібно жорсткіше взятися за бляхунів. І за тих хто їх захищає також.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.