​За фактами організації вбивств під час мирних акцій протесту повідомлено про підозру 56 особам

Слідчими Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із перешкоджанням проведенню мирних акцій протесту, які відбувалися у Києві та інших містах України в період листопада 2013 року – лютого 2014 року, в тому числі і за фактами загибелі учасників акцій протесту. Про це повідомив під час брифінгу начальник Департаменту Сергій Горбатюк, передає прес-служба ГПУ.


Горбатюк наголосив, що найбільш трагічні події силової протидії відбувалися:

- 18 лютого 2014 року (розгін мирної ходи громадян, під час якого загинуло 11 осіб, ще більше 100 із загалом півтисячі потерпілих заподіяно тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження),

- у ніч на 19 лютого 2014 року (проведення штурму під виглядом антитерористичної операції, у результаті якого загинуло 17 осіб, майже третина з понад двохсот потерпілих отримали тяжкі і середньої тяжкості тілесні ушкодження),

- 20 лютого 2014 року (розстріл мітингувальників у центральній частині м. Києва, як наслідок – заподіяно тілесних ушкоджень 157 особам, 48 загинули).

За фактами організації вбивств та безпосереднього їх вчинення повідомлено про підозру 56 особам, у тому числі екс-Президенту України та ряду колишніх урядових високопосадовців, керівному складу правоохоронних органів тощо. За підозрою у вчиненні вищевказаних злочинів перебуває у розшуку 39 осіб, стосовно 27 з них отримано дозволи суду на проведення спеціального досудового розслідування.

За результатами розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 10 осіб.

Також начальник Департаменту спецрозслідувань поінформував, що за вчинення 20 лютого 2014 умисних вбивств громадян під час масових акцій протесту в м. Києві, спричинення 128 вогнепальних поранень, перевищення влади та службових повноважень, заволодіння зброєю тощо до суду скеровано обвинувальні акти за підозрою 5 колишніх співробітників роти ПМОП «Беркут». Судовий розгляд триває.

Він зазначив, що на розгляді у суді перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою колишнього начальника ГУСБУ в м. Києві та Київській області, якому інкримінується перевищення влади у вигляді прийняття рішення про проведення працівниками Служби безпеки України за підтримки органів внутрішніх справ антитерористичної операції, в наслідок якої спричинені тяжкі наслідки – загибель людей, спричинення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, пошкодження майна юридичних та фізичних осіб.

Крім того, триває слідство у кримінальному провадженні за фактом вбивства у січні 2014 активістів Євромайдану С. Нігояна, М. Жизневського та Р. Сеника, вживаються заходи для встановлення осіб, причетних до злочину, збираються докази та проводяться інші слідчі дії для встановлення всіх обставин і притягнення винних до відповідальності.

Зокрема, слідчими Департаменту прийнято до провадження та розслідується кримінальне провадження за фактом перевищення військовослужбовцями УСБУ у Хмельницькій області службових повноважень при застосуванні вогнепальної зброї біля адміністративної будівлі УСБУ у Хмельницькій області, унаслідок чого 19–20 лютого 2014 року загинуло 2 особи. У кримінальному провадженні вживаються заходи для виявлення усіх осіб, причетних до злочину, збираються докази та проводяться інші слідчі дії для встановлення всіх обставин і притягнення винних до відповідальності.

Розслідуються і факти протиправних дій працівників правоохоронних органів Черкаської області під час затримання та притягнення до кримінальної відповідальності учасників акцій протесту в м. Черкаси, перешкоджання професійній діяльності журналістів, в тому числі вбивства активіста та учасника «Самооборони Євромайдану Черкаської області» В. Сергієнка тощо.

Разом з цим, проводиться слідство по злочинах, вчинених високопосадовцями, співробітниками правоохоронних органів та цивільними особами, пов’язаних не тільки із загибеллю учасників мирних акцій протестів, а також щодо застосування до них сили та спеціальних засобів, що призвело до спричинення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, незаконного притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності тощо.

Так, слідчими Департаменту у кримінальних провадженнях вказаної категорії повідомлено про підозру 250 особам, з них 34 високопосадовця, 133 працівника органів внутрішніх справ, у тому числі 12 слідчих, 6 прокурорів, суддя та 55 цивільних осіб – «тітушок». До суду скеровано 50 обвинувальних актів щодо 112 осіб. За результатами судового розгляду винуватими у вчиненні кримінальних правопорушень визнано 16 осіб, стосовно 15 з них ухвалено обвинувальні вироки.

«Слідчими Генеральної прокуратури України розслідуються кримінальні провадження, в яких повідомлено про підозру 263 особам, з них: 34 високопосадовця, 140 працівників органів внутрішніх справ, у тому числі 18 слідчих, 10 прокурорів, 3 судді та 55 цивільних осіб – «тітушок». До суду скеровано 55 обвинувальних актів щодо 125 осіб. За результатами судового розгляду винуватими у вчиненні кримінальних правопорушень визнано 16 осіб, стосовно 15 з них ухвалено обвинувальні вироки», - підсумував С. Горбатюк.

Загалом правоохоронними органами України у провадженнях цієї категорії повідомлено про підозру 407 особам, з них: 48 високопосадовців, 207 правоохоронців, в тому числі 26 слідчих, 16 прокурорів та 16 суддів. Скеровано до суду 158 обвинувальних актів стосовно 246 осіб. У вчиненні злочинів судами визнано винуватими 50 осіб, щодо 43 з них ухвалено обвинувальні вироки.

Фото bbc.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.