​Зрада і перемога в травневому рішенні Верховного Суду по зброї

Недавно опублікована «свіжа» постанова касаційної палати Верховного суду у кримінальній справі за статтею 263 КК. У вказаному рішенні троє суддів зробили висновок, що під терміном «Закон» в ст. 263 КК розуміються підзаконні нормативно-правові акти (себто, міліцейська інструкція).


Про зраду

«Краще вже ніяк, ніж абияк». Нарешті позиція: «немає закону - немає покарання» дійшла до Верховного Суду разом з касаційною скаргою одного з адвокатів, який, схоже, не потрудився детально обґрунтувати цю позицію чи хоча б з'явитися до Верховного Суду. А трійці суддів з того було легше утвердити існуючу традицію, назвавши інструкцію МВС законом. І замість розділити «чорне і біле» - заплутали хитромудрими фразами про «субсидіарність». Хоча, коли були чинними Закон «Про міліцію» і Закон «Про власність», то ст. 263 КК була логічною без будь якої «субсидіарності».

263 кк субсидіарна

Про перемогу

Проте, насправді в цьому рішенні ВС міститься перемога, бо зазначається, що обвинувачений порушив вимоги, визначені Інструкцією МВС № 662 від 21 серпня 1998 року та Положенням про дозвільну систему (затвердженим постановою КМУ № 576 від 12 жовтня 2012 року) тим, що без передбаченого на те законом дозволу носив в кишені своєї барсетки телескопічну биту, яка згідно з висновком експерта № 415-х від 03 листопада 2015 року є холодною зброєю та відноситься до контактної не клинкової холодної зброї ударно-дробильної дії, виготовленою саморобним способом.

Отже, обвинуваченого покарано не за порушення Кримінального кодексу, а за порушення міліцейської інструкції, застосована кара встановлена статтею 263 КК. Ось це і є перемога над «мантрою», яку тривалий час співають окремі міліцейські «прохвесори» та деякі «правоохоронці». На їх переконання, обіг зброї заборонено саме статтею 263 Кримінального кодексу, а тому ніякого більше закону не потрібно.

Та після цього рішення ВС все стало на свої місця. Кримінальний кодекс сам по собі нічого не забороняє, а лише передбачає кару за порушення певних прав. Тож тепер залишилося відсіяти зерно від полови, розібратися, чим мають бути встановлені права, за порушення яких застосовується кримінальна відповідальність, передбачена статтею 263 КК: Міліцейською інструкцією чи Законом?

Прохання до всіх адвокатів, які працюють з позицією «nulla poena sine lege» в справах по 263 КК, готуйтесь до засідань, бо у Верховному Суді є суддів часів януковича, є судді з міліцейським досвідом, є також ті, що сформовані в радянській школі тоталітарного права, не розраховуйте, що вам попадуться нові чи з оновленою правосвідомістю. Бо ж захищаєте не лише свого клієнта, а право вільних людей і цілу Конституцію, формуючи нову традицію.

Ознайомтесь, будь ласка:

з позицією правників, які писали нашу Конституцію і Кримінальний кодекс та працювали суддями КСУ;

позицією розумних і авторитетних суддів місцевих судів;

рішенням ЄСПЛ у справі «Вєренцов проти України»;

загальною проблематикою нечинності підзаконних актів в сфері обігу зброї тощо.

З рештою, зв’яжіться з УАВЗ, багато активних членів спільноти готові підтримати вас у судах своєю присутністю і поділитися досвідом.

У цілому, рішенням ВС - це два кроки вперед і крок назад. Боротьба триває.

Джерело: zbroya.info

Фото zbroya.info



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.