​Миле вуху політичне гасло - тепер у Кримінальному кодексі

Президент підписав Закон «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання держкордону». Миле вуху політичне гасло тепер буде в Кримінальному кодексі, кодекс буде схожий на гарний патріотичний роман, і це дозволить використовувати політичну доцільність для притягнення до кримінальної відповідальності.


Отже, якщо виходити з тексту нового закону, то він пропонує карати за незаконний перетин державного кордону дві категорії громадян:

1) будь-кого,

2) осіб, яким заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора.

По другій групі все зрозуміло, а от по першій - у правовій державі з таким текстом притягти до кримінальної відповідальності не вийде, а в Україні можна буде зробити злочинцями всіх, хто незаконно перетинає кордон.

Бо законодавець вказав дуже «широку» кваліфікуючу ознаку, під яку можна кваліфікувати все. А саме: незаконне перетинання держкордону «з метою заподіяння шкоди інтересам держави». Цікаво, як цей текст пройшов через Комітет з питань запобігання і протидії корупції? Бо це ж і є корупційний механізм, коли закон можна тлумачити як кому зручно.

Моделюємо ситуацію:

Громадянин перетинає поза пунктом пропуску україно-російський/угорський/польський кордон з кількома блоками вітчизняних цигарок. Чи шкодить він інтересам держави при цьому? шкодить.

А якщо він тікає від аліментів в Україні? шкодить державі? Шкодить! А якщо не хоче платити кредит і тікає - шкодить? ну а як же!

А Саакашвілі з якою метою перетинав кордон України? Звісно, хотів зашкодити її інтересам. Пам’ятаєте, суд визнав той перетин незаконним. Тоді це було адмінпорушення, а тепер вже буде злочином, якщо довести мету «заподіяння шкоди інтересам держави».

Звісно, тут можна почати неабияку дискусію - що ж воно таке «шкода інтересам держави». А закон повинен бути сформульований таким чином, щоб не викликати дискусій щодо його розуміння.

Anna Maliar, facebook.com

Фото volynnews.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.