​Найефективнішим способом обліку споживання природного газу є встановлення лічильників для громадян - рішення ВС

Про це зазначено у рішенні, яке ухвалив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши у касаційному порядку справу № 826/2507/18 за позовом до Кабінету Міністрів України про скасування встановлених КМУ 23 березня 2016 року постановою № 203 норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу суду.


Верховний Суд залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими скасовано дію норм споживання газу без лічильників, затверджених постановою № 203. Ця постанова визнана протиправною та нечинною через недотримання Урядом при її прийнятті принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутності аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог щодо оприлюднення регуляторного акта та документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, непогодження акта з Державною регуляторною службою України.

Ухвалюючи рішення, суди врахували позицію уповноваженого органу – Державної регуляторної служби України, яка прийняла рішення про відмову в погодженні проекту регуляторного акта – постанови № 203, оскільки вона не відповідає вимогам статей 4, 5, 8, 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: для цілей державного регулювання норм споживання природного газу повинні в обов'язковому порядку додаватись фінансово-економічні розрахунки, які б підтверджували необґрунтованість діючих норм споживання газу. Відсутність таких розрахунків та, відповідно, зміна норм споживання газу для споживачів без лічильників негативно впливає на, зокрема, інтереси населення (інших споживачів, що використовують лічильники) та держави в цілому.

При ухваленні рішення Суд взяв до уваги те, що найефективнішим способом обліку споживання природного газу та забезпечення додаткових заходів, спрямованих на енергоефективність, є встановлення лічильників. При цьому, держава в особі компетентних органів зобов'язана забезпечити доступні умови для встановлення приладів обліку споживання природного газу. З цією метою було прийнято Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Згідно із ч. 2 ст. 2 цього Закону з метою забезпечення комерційного обліку природного газу для населення суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, оснащують споживачів природного газу - фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу.

Враховуючи зазначене та з метою забезпечення принципу соціальної справедливості, дотримання балансу приватних та публічних інтересів, а також керуючись частиною другою статті 265 КАС України, колегія суддів дійшла висновку, що постанова № 203 втрачає чинність з моменту набрання законної сили рішенням суду у цій справі. Цим самим Верховний Суд захистив споживачів від необґрунтованого донарахування боргу за тривалий час, змінивши рішення судів попередніх інстанцій, які виходили з того, що зазначений акт Кабінету Міністрів України є таким, що не підлягає застосуванню, з моменту його прийняття (2016 рік).

Постанова Верховного Суду від 27 листопада 2018 року у справі № 826/2507/18 – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78159531.

Фото facebook.com



Коментарі

  +0 #1 Олекс 22 дек. 2018 г., 17:27:16
Витрати, які закладені регулятором в тарифі ПАТ «Харківгаз» не дають можливість виконати Закон «Про забезпечення комерційного обліку газу». Лише половина наших клієнтів зможе отримати безкоштовні лічильники у встановлений Законом термін. Для 100% обліку газу коштами компанії знадобиться 6 років», - зазначила комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Ірина Лістова і мовчить про те,що навіть план-графік встановлення лічильників по місту Харків відсутній.Закон побоку.Не виконувався і не буде виконуватися. Пройде час і знову Закон не буде виконано.Є коміссія.і є Рада,яка продовжить час виконання.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.