​«Діям учасників спроби штурму управління поліції і правоохоронців буде надана правова оцінка», - Андрій Крищенко

На цьому сьогодні, 10 лютого, наголосив керівник столичних поліцейських під час брифінгу. Нагадаємо: вчора, 9 лютого, на Контрактовій площі під час передвиборчого заходу одного із кандидатів у Президенти України правоохоронці помітили групу підозрілих осіб із прикритими обличчями. У результаті поверхневого огляду у них виявили зеленку, газові балончики та ножі. Аби попередити можливі провокації, молодиків доставили до Подільського управління поліції, а після проведення перевірки усіх відпустили. Однак у фойє їх очікувала група підтримки, учасники якої, намагаючись прорватися всередину приміщення, розпочали штовханину та навіть застосували до поліцейських газові балончики, повідомляє прес-служба Нацполіції Києва.


«Агресивно налаштовані громадяни вимагали повернути вилучені речі доставлених у райуправління осіб. Однак звертаю увагу на те, що Законом чітко визначені процедури як вилучення, так і повернення речових доказів. Але штурмувальників це не цікавило, вони продовжували прориватися в управління поліції, де, наголошую, зберігається велика кількість вогнепальної зброї. Всі ми добре пам’ятаємо такі прецеденти п’ятирічної давнини. Тож я віддав наказ спецпризначенцям вжити дозволених Законом заходів для розблокування приміщення Подільського управління поліції та попередити тяжкі наслідки можливого захоплення об’єкта», - підкреслив Андрій Крищенко.

Реагуючи на агресивні незаконні дії молодиків, правоохоронці затримали 24 особи, із них 14 - у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. У них також виявили та вилучили 2 пістолети, 8 ножів та близько десятка газових балончиків. Троє поліцейських із отриманими хімічними опіками очей та дихальних шляхів були доставлені у лікарню. Серед штурмувальників постраждалих семеро, вони також звернулися за медичною допомогою, жоден із них наразі не перебуває на стаціонарному лікуванні.

Після проведених першочергових слідчих дій усіх затриманих відпустили. Слідчі розпочали розслідування трьох кримінальних проваджень - за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 15, ч. 1 ст. 341 (Спроба захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Вилучені в активістів речові докази направлені на експертизу. За її результатами правоохоронці нададуть додаткову правову оцінку.

Також Андрій Крищенко наголосив, що власне акція «Хто замовим Катю Гандзюк?» на Контрактовій площі була проведена без жодних обмежень. І організатори вказаного мітингу не повідомляли відповідним органам про будь-які перешкоджання.

«Від імені всієї поліції Києва я закликаю громадян не приносити із собою на мирні зібрання предмети чи речовини, котрі можуть загрожувати безпеці оточуючих: жодних зеленок, зброї (навіть якщо вона зареєстрована), ножів, газових балончиків. Це вже можна вважати провокацією. Поліція ніколи не перешкоджала і не буде перешкоджати проведенню мирних акцій. Однак обов’язково будемо реагувати на можливі загрози безпеці громадян», - підсумував Андрій Крищенко.

Присутній на брифінгу директор департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко нагадав усім присутнім, що впродовж періоду передвиборчої агітації уже в декількох областях держави трапилися сутички та зареєстровані випадки порушення закону особами, котрі приходять на мирні зібрання:

«Поліція зобов’язана відповідно реагувати, охороняючи публічний порядок та забезпечувати безпеку всіх громадян. Бо це є безпосередня функція і завдання правоохоронців».

Що ж до можливого перевищення влади або службових повноважень поліцейськими під час затримання осіб в управлінні поліції, то досудове розслідування вже розпочало Державне бюро розслідувань. А поліція Києва проведе службове розслідування.


«Ми долучаємо до матеріалів кримінальних проваджень усі записи з камер відеонагляду, які зафіксували спробу штурму будівлі, а відтак діям учасників спроби штурму управління поліції і правоохоронців буде надана правова оцінка», - підсумував Андрій Крищенко.

Фото прес-служби Нацполіції Києва



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.