​Вища рада правосуддя звернулась до каналу «Інтер» з вимогою не поширювати фейки

Публічно звертаємося до редакції програми «Подробиці» (телеканал «Інтер») з вимогою не поширювати неправдиву інформацію та дотримуватися балансу думок у висвітленні діяльності як Ради, так і інших фізичних та юридичних осіб.


Про це прес-служба ВРП повідомила на своїй сторінці Фейсбук.

«Шановні читачі, цей пост - наша категорична незгода із висвітленням телеканалом «Інтер» (програма «Подробности») чергового етапу конкурсу до Верховного Суду, який наразі проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів України, а також наданими оцінками діяльності судді Верховного Суду України у відставці, члена Вищої ради правосуддя Миколи Гусака, який бере участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду.

Обурення викликають оцінки та припущення автора сюжету, які не ґрунтуються на фактах, а також допущені ними порушення загальноприйнятих у світі та в Україні журналістських стандартів. Зокрема, балансу думок і точок зору.

Які підстави мав автор сюжету стверджувати про «корупційність відбору суддів», що «рішення міг підготувати батько адвоката суддя М.Гусак», «Микола Гусак – скандальний служитель Феміди», «одіозний суддя», «який активно допомагав втекти від переслідування суддям ЛНР та ДНР», «а його сина звинувачувати у підготовці пропаганди росії», що «конкурс контрольований» тощо?

Якби ці питання були поставлені Вищій раді правосуддя, автор сюжету знав би, що ВРП звільнила майже 500 суддів Криму, ЛНР та ДНР за порушення присяги.

У сюжеті, наприклад, було показано скриншот статті із «Судово-юридичної газети» щодо рішення ВРП, яким 10 суддів не були звільнені, оскільки на той момент не було встановлено фактів їхньої співпраці із так званими органами влади на окупованих територіях. Це стандартна робота ВРП – перевіряти, обґрунтовувати та мотивувати свої рішення. ВРП було ініційовано додаткові перевірки, і рішення про звільнення були прийняті.

Решта запитань взагалі не ґрунтується на жодних фактах та достовірних джерелах інформації, зокрема повідомлення про нібито «порушення кримінальної справи» за викладеними у сюжеті фактами.

Натомість, є тисячі фактів добросовісної, відповідальної, принципової роботи Миколи Гусака на посаді судді та у Вищій раді правосуддя.

Інше питання, чому експертами, які висловлюються щодо конкурсу, є адвокат Ростислав Кравець, який, до речі, є учасником проваджень у ВРП та у Верховному Суді за участю ВРП, та Богдан Пошва, учасник конкурсу до Верховного Суду, який не набрав належної кількості балів у відкритих перегонах? Таким чином, сюжет аргументується лише особами, які мають власний інтерес щодо дискредитації конкурсу, членів ВРП, рішень Ради тощо.

При цьому, для отримання коментарів телеканал не звертався ні до ВРП, ні до ВККСУ, ні до М.Гусака, ні до сторонніх експертів, які не мають прямої зацікавленості у результаті конкурсу чи рішень ВРП. Та й загалом автор сюжету жодного разу не був у ВРП.

Вважаємо такий стиль сюжету порушенням Кодексу етики журналіста через упередженість, неповагу до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, адже у сюжеті наведені припущення, судження та факти, через що подані автором оцінки сприймаються як доведений факт.

Раніше Микола Гусак вже робив публічні заяви про те, що став об’єктом інформаційної атаки напередодні співбесіди у ВККСУ, яку він проходить у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України як кандидат на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Микола Гусак пов’язує оприлюднення подібного роду неправдивої інформації з його неодноразовими спробами звільнити одного з суддів. Таке ж пояснення він надав 1 лютого 2019 року під час співбесіди у ВККСУ.

Вимагаємо від телеканалу «Інтер» утриматися від перекручення інформації, надавати тим, про кого йдеться в сюжетах, право на відповідь, тобто на коментар та власне тлумачення обставин справи у такому ж обсязі, як і їх опонентам, також утриматися від поширення інформації зараз та у майбутньому про Вищу раду правосуддя, членів Вищої ради правосуддя, суддів та інших осіб із порушенням стандартів журналістської діяльності», - йдеться у повідомленні.

Фото зі сторінки ФБ ВРП



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.