​РАУ скасувала рішення Ради адвокатів Київської області про страйк адвокатів

Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, яким було проголошено попереджувальний страйк адвокатів регіону. РАУ ухвалила рішення в режимі електронного засідання 13 червня, повідомляє сайт Національної асоціації адвокатів України.


Підставою для скасування рішення Ради адвокатів Київської області стало порушення внаслідок його реалізації конституційних прав громадян на правову допомогу та гарантій незалежності адвокатської діяльності.

РАУ наголосила, що рішення органів адвокатського самоврядування не може бути спрямованим на обмеження чи блокування діяльності адвокатів з мотивів, не передбачених профільним Законом та Правилами адвокатської етики, необґрунтованого звинувачення адвокатури України у відмові від здійснення захисту конституційних прав громадян України та інших осіб.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватися присяги адвоката України та Правил адвокатської етики; також адвокату забороняється використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, відмовлятися від надання правової допомоги, крім випадків, установлених законом.

«Очевидними наслідками прийнятого Радою адвокатів Київської області рішення про страйк стануть порушення конституційного права громадян на професійну правову допомогу. При цьому, під ризик потрапляють не лише наявні клієнти адвокатів Київської області, але кожен мешканець регіону, який потенційно може потребувати адвоката для захисту своїх конституційних прав у визначений для страйку термін.

Рада адвокатів України наголошує на неприпустимості ситуації, коли п’ять тисяч адвокатів регіону будуть зобов’язані бездіяти та утримуватися від надання правової допомоги на території Київської області, а правоохоронці і суди продовжуватимуть виконувати свої обов’язки. Затримання, обшуки, інші процесуальні дії у рамках кримінальних проваджень, судові засідання, включно з винесенням судових рішень, відбуватимуться за відсутності захисників, залучених до страйку», - ідеться у рішенні РАУ.

Також РАУ наголосила на неухильному дотриманні адвокатами своїх професійних обов`язків і забезпечення безперервного надання правової допомоги клієнту, а також утриматися адвокатам від використання своїх прав всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, не вдаватися адвокатам до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству та Правил адвокатської етики.

Рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, як повідомляється з веб-сайту РАР, прийнято в зв’язку з побиттям адвоката Несвітайла Олексія Миколайовича 20 травня 2019 року. Як ідеться в інформаційному повідомленні, «одноголосно було прийнято рішення про те, що внаслідок страйку на період з 20 червня до 20 липня 2019 року усіма адвокатами Київської області припиняється надання будь-якої правової допомоги у кримінальних провадженнях у поліції, прокуратурі, судах на території Київської області (окрім Києва). Страйк може бути припинено раніше, в разі оголошення підозри усім особам, винним у скоєнні злочину стосовно адвоката». Рада адвокатів Київської області вирішила проінформувати про прийняте рішення територіальні управління ДСАУ, Національної поліції України, МВС Київської області, прокурора Київської області тощо. Також відповідне рішення буде доведене й до керівництва Координаційного центру з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги Київської області

Фото unba.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.