​«Нова кров» прокуратури

ГПУ завершила «першу хвилю атестації прокуратури України». Як відрапортував у соцмережі заступник Руслана Рябошапки Віктора Чумак: «На старт цієї атестації стали 1339 прокурорів. Після проведення анонімних тестів на знання законодавства та загальні здібності, їх залишилося 769. Майже три тижні відбувався третій етап - співбесіди з прокурорами на предмет дотримання прокурорської етики, доброчесності та відповідності стилю життя задекларованим статкам. Сьогодні є остаточна цифра людей, що пройшли ці випробування. Їх 610».




- Зауважу, ця перша хвиля почалася не з низової ланки, як це бувало раніше в інших державних органах для імітації бурхливої діяльності, а з самої її Голови. З генеральної прокуратури, - написав Чумак.

І вже 20 грудня представив колективу нового прокурора Вінницької області Костянтина Мерімеріна.

Цього тижня нових очільників також отримали прокуратури Сумської та Херсонської областей.

Тимчасового керівника ввечері 20 грудня нарешті дочекалася і столична прокуратура…

В інших регіонах активно призначали заступників. Які, мабуть, пройшли усі жорна атестації та іспитів на доброчесність...

Так, 18 грудня першим заступником прокурора Житомирської області став Мирослав Пацкан - «далекий родич» народного депутата України VII и VIII, а нині голови Рахункової палати Валерія Пацкана.

Кілька років тому прокурор Пацкан засвітився у резонансному скандалі, пов’язаному із побиттям тоді ще міліціонерами підлітків. Та неналежному правовому реагуванні прокуратури.

«Саме Мирослав Пацкан на посаді бородянського прокурора, за словами Валентини Коваленко, всіляко ігнорував рішення судів і її скарги, покриваючи бездіяльність інших прокурорських інстанцій і за всяку ціну виводячи з-під відповідальності ірпінських ментів. Саме Пацкан в 2012 році відправив матеріали «справи Коваленко» в обласну прокуратуру, приховавши цей факт від заявниці. І лише через рік їй вдалося виявити інстанцію, в якій прокурорські сховали матеріали», - писав у жовтні 2016 року Олег Єльцов у розслідуванні для Резонансу.

А це вже висновки антикорупційного Комітету парламенту, який тоді очолював… майбутній заступник Генпрокурора Віктор Чумак: «Протягом останнього року Комітетом неодноразово направлялися відповідні звернення до Генеральної прокуратури України, але належне розслідування жодного разу проведене не було. Матеріали про правопорушення, зазвичай, передавали на розгляд до Київської обласної прокуратури, посадові особи якої, в кращому разі, надавали формальні відповіді. Що не дивно, враховуючи те, що серед фігурантів кримінального провадження наявні близько десяти посадових осіб (у тому числі і нині діючих) Київської обласної прокуратури. Враховуючи обставини справи, реальні шанси на неупереджене розслідування з`являться тільки у разі, коли справу візьме на особистий контроль Генеральний Прокурор України, а розслідування проводитиметься слідчими ГПУ».

У свою чергу, Мирослав Пацкан твердив Резонансу: «Цю справу пам'ятаю, коли вона була у Бородянці. Знаю, що писали скарги ... Але щоб ми щось ховали - взагалі такого не було. Підніміть відповіді, які надавали скаржниці прокуратура області, Ірпеня, Бородянки. Там була купа прокурорів, купа працівників міліції, які приймали рішення. Але точно не я. Процесуальне керівництво я не здійснював. І ніякої заангажованості у мене ніколи не було. Ну, не мав я до цього провадження жодного відношення, навіть за нього не пам'ятаю толком. Це чийсь заказ черговий, написаний бульварною пресою… Зрозумієте, у мене на рік 3-4 тис. скарг було на розгляді. І кожен може так сказати, розумієте? Треба ж об'єктивно дивитись на ці речі, піднімати переписку: що ми робили, а не просто брати зі слів заявниці. Прокуратура області сама могла витребувати провадження для вивчення. Ну, це тиждень-два. Ніхто там по півроку його не тримав. Не буває такого по процесу. Розумієте?»

Може, Генеральна прокуратура нарешті розібралась із цим гучним провадженням. І дані, викладені, зокрема, у депутатських зверненнях екс-нардепа Чумака не знайшли свого підтвердження? То чому б про це не поінформувати суспільство?!

АПД: «Ми повинні відновити довіру людей до прокуратури, де закон і справедливість повинні бути основою нашої роботи», - Віктор Чумак, 20 грудня 2019 року.

Олена МЕЛЬНИК, журналіст, юрист, «Резонанс»

Фото Право на владу



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.