ТРК Київ займається теле-шахрайством, що підпадає під статтю кримінального кодексу?

Напередодні президентських виборів усі кандидати наперебій доводять електорату свою правильність, щирість і головне – бажання боротись з корупцією. Але чи можуть їхні обіцянки бути щирими, коли корупційні діяння, а то й відкрите шахрайство, щодня відбувається у них під носом, а вони й не бачать. Хоча за подібні діяння вже передбачена відповідальність у Кримінальному Кодексі України.

Свого часу «Конфлікти і закони» вже писали про муніципальний телеканал «ТРК Київ» та усі порушення, які на ньому відбуваються (http://www.k-z.com.ua/2328/). Тоді ж згадувалось і про те, що Контрольно-ревізійне управління під час перевірки навіть знайшло багато зловживань керівництвом цього телеканалу. Проте матеріали перевірки було передано до Печерської прокуратури столиці і… жодних змін телеглядачі так і не відчули.

Не потерпіли від перевірки і самі керівники каналу, оскільки, як і раніше, надають в ефір інформацію про життя міста і киян, що не відповідає дійсності, славлять свого бога – Черновецького і транслюють проповіді Аделаджі, який і донині знаходиться під слідством.

Та це ще квіточки у порівнянні з тим, до чого керівництво муніципального каналу вдалося останнього часу. А вже більше ніж півроку канал заробляє на довірливих киянах методом видурювання грошей, але ані політики, ані правоохоронні органи цих зловживань не бачать.

Почалось все з того, що на початку 2009 року на каналі стали транслювати усілякі а-ля вікторини «вгадай слово». Та з часом їх витіснили «більш інтелектуальні» програми з ворожками, які обіцяли глядачам у прямому ефірі розказати правду про життя і дати таку необхідну життєву пораду.

І так тим ворожкам сподобалось віщати на цьому каналі, що вони почали впевнено працювати з одинадцятої ранку - аж до після обіду. А одного дня навіть було дивно, адже «ворожея» віщувала аж з одинадцятої до сімнадцятої години. А це – ефірний час, і подібна розвага – не з дешевих. Та, мабуть, канал від подібних розваг отримує настільки шалені прибутки, що відмовлятись від послуг ворожеї не збирається.

Звісно, кожна нормальна людина усвідомлює: якщо канал фінансується за державний кошт, він не має права транслювати подібні програми. Але якщо те ж саме КРУ суттєвих прогріхів при перевірці каналу не виявило, то як пересічні кияни можуть протестувати проти того, що канал, який фінансується за громадський кошт, не надає правдивої інформації та ще при цьому непогано на киянах заробляє?

Та якось, на початку осені, автор цих рядків звернув увагу на те, що протягом одного дня одна й та ж сама ворожка суттєво змінювала свій образ: була у різних нарядах,з різною зачіскою (причому змінювалась довжина волосся!) та різним макіяжем. Але на той час «ця дрібниця» хоч і здивувала, та не викликала шаленого обурення, адже людина таки має право змінювати свій образ.

Щоправда, на цю «дрібничку» довелось інакше подивитись після того, як 16 грудня 2009 року виявилось, що об одинадцятій ранку одна й та сама ворожка «пророкувала» на різних каналах. Оце вже дійсно - чарівниця: і на ТРК Київ, і на телеканалі ТЕТ вона одночасно закликала людей телефонувати в студію, аби поспілкуватись у прямому ефірі. І тут одразу згадалась історія зі змінами образу, адже побачене доводило просту істину: програма йде у запису, але люди про це НЕ ЗНАЮТЬ. А отже телеканали підпадають під статтю 190 Кримінального кодексу «шахрайство», у якій чітко вказано, що це зловживання довірою. В результаті шахрайських дій потерпілий (в нашому випадку - телеглядач) добровільно телефонує до «прямого ефіру» в надії поспілкуватись з ворожкою. Звісно, що вже давно відомо, що ніхто з реальних телеглядачів до подібних програм не додзвонюється (а це теж вид шахрайства!). Проте те, що муніципальний канал пішов ще далі і взагалі дурить людей, вводячи їх в оману, наголошуючи, що програма йде у прямому ефірі, це вже чистої води кримінал, і за подібні дії винних потрібно притягати до кримінальної відповідальності. Тим паче, що журналіст, побачивши аферу, одразу ж зняв на відео обидва канали і, переключаючи (а вони йдуть один за одним), бачив ворожку «у прямому ефірі» і на ТРК КИЇВ, і на телеканалі ТЕТ.

Доказ кримінального ефіру можна побачити у відеозаписі, який зробили «Конфлікти і закони».

Оксана КОТОМКІНА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.