Архів СБУ оприлюднив листи солдатів з фронту, цензуровані радянської владою

vv

 
Архів СБУ оприлюднив перлюстровані листи червоноармійців та раніше таємні накази про цензуру в Червоній Армії. У цих документах показано інший бік війни: як тоталітарний режим тиснув навіть на тих, хто за нього воював. Через сім десятиліть конфісковані НКВД листи простих людей доступні для дослідників і всіх зацікавлених, повідомляє прес-центр СБ України, передають «Конфлікти і закони».


8 травня, до дня закінчення Другої світової війни у Європі, Галузевий державний архів Служби безпеки України підібрав колекцію архівних матеріалів під назвою «Прості люди Другої світової війни: думки, настрої, переживання». Основа колекції – листування, зокрема — листи з фронту та на фронт, в яких простежуються настрої та ставлення людей до лихоліття війни.

За часів радянського режиму висловлення своїх думок навіть в особистих листах було під забороною. З метою недопущення «вільнодумства» було створено так звані «пункти ПК» — перлюстрації кореспонденції, які переглядали листи та вилучали із них непотрібні та недозволені, на думку радянської влади, речі чи слова. Навіть фотографія бійця, що був пораненим чи понівеченим на фронті, не мала права дійти до родичів через політичну та військову недоцільність.

Якщо ж у листах вояків був негатив, зневага, погрози, зневіра в радянському уряді, владі, критичні висловлювання, вони тут же потрапляли під кримінальну статтю – загрожувало від 10 до 15 років позбавлення волі.

Окремим розділом архівної колекції є підбірка наказів про створення, роботу та функції вищезгаданих пунктів перлюстрації кореспонденції у 1939-1945 роках, а також ряд так званих меморандумів — витяги з недозволених листів, що подавались партійному та вищому керівництву НКВД для аналізу.

«Наказую запровадити на всю вхідну і вихідну поштово-телеграфну кореспонденцію діючих частин Червоної Армії, Військово-Морського флоту цензуру. Проводити офіційне розкриття всієї червоноармійської кореспонденції: прості, рекомендовані, цінні листи, телеграми і посилки», - зазначено в одному з розпорядчих документів тих часів.

Оприлюднено також документи про реакцію населення на події війни, що адресувалися особисто Народному комісару внутрішніх справ Лаврентію Берії.

Копії вищезгаданих документів вже передані Галузевим державним архівом Служби безпеки України до Національного музею історії Великої Вітчизняної Війни та до Електронного архіву українського визвольного руху.

Ознайомитися та скопіювати вищезгадані архівні матеріали можуть усі охочі в інформаційно-довідковому залі Служби безпеки України, що працює щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00 і знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24.


list soldata



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.