Документи про особливу жорстокість та нелюдське поводження з в'язнями в СРСР оприлюднили в архіві СБУ

arh4

 
«Терорист, який стане жертвою терору» — Архів СБУ показав матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій «Великого терору», а згодом самі стали його жертвами.


До дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Служби безпеки України підготував і оприлюднив архівні матеріали про добу Великого терору 1937-1938 років.

arh3«Великим терором» називають масові арешти та розстріли людей, що відбувалися у 1937-1938 роках в Радянському Союзі. «Розпочата та керована Йосипом Сталіним хвиля репресій охопила не лише «контрреволюційний і антирадянський елемент», але й членів комуністичної партії, апарат безпеки і, звичайно, національні меншини СРСР», — заступник директора Архіву СБУ історик Володимир Бірчак.

Архів оприлюднює матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, які спочатку були організаторами і виконавцями операцій Великого терору, а згодом стали його жертвами.

Серед колекції документів є накази Наркома внітрішніх справ СРСР, інформаційні повідомлення, особисті документи, листування та фотографії репресованих.

Працівники архіву відібрали документи, що висвітлюють цинізм, жорстокість та нелюдські методи карально-репресивної системи СРСР. «Ми виявили, що особисті речі та одяг осіб, яких розстрілювали, забирали собі працівники НКВД, а згодом здавали їх до комісійних магазинів. Також ми віднайшли довідки про смерть заарештованих у тюремних лікарнях із діагнозами «черепно-мозкова травма» та «кровотеча внутрішніх органів», що свідчить про жорстокі побиття на допитах», - додає В. Бірчак.

Копії цих документів архів СБУ передасть до Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та для розміщення онлайн в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua.

arh1Цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Вільний доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії, що має бути однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали громадяни можуть в Інформаційно-довідковій залі Галузевого державного архіву Служби безпеки України, який працює щодня з понеділка по п’ятницю з 14.00 до 17.00 і знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ірининська, 4. Телефон: (044) 255-82-24.

Прес-центр Служби безпеки України



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.