Реабілітацію холодноярців не підтримали в незалежній Україні

holodnoyartsi

 
Історія, про яку ми розповімо зараз, сталась 2 лютого 1923 року, але отримала несподіване продовження у наші дні.


2 лютого 1923 року Київським губернським революційним трибуналом було засуджено до розстрілу холодноярців Іларіона Завгороднього, Голика Мефодія (Залізняка), Гупала Деонісія, Компанійця Тимофія, Добровольського Олексія, Ткаченка Василя, Дробатковського Юрія, Здобудь-Волю Костянтина, Яковенка Григорія та Ляшенка Івана.

Редакторам Розстрільний календар потрапили до рук документи, датовані 1994 роком, - висновки прокуратури щодо процесу реабілітації названих вище репресованих осіб.

holodnoyartsi1

holodnoyartsi2

holodnoyartsi3

holodnoyartsi4

holodnoyartsi5

holodnoyartsi6

«Повстанці злочинно діяли проти Робітничо-Селянської Держави в інтересах поновлення влади буржуазії на Україні», тому «кваліфікація злочинних діянь … дана вірно, засудження їх являється обґрунтованим». Ви думаєте, що прочитали висновок радянської комісії? Помиляєтесь! Це цитата із «Висновку в архівній кримінальній справі №1136», підписана начальником відділу прокуратури Київської області, старшим радником юстиції І. Ф. Ленчевським від 22 вересня 1994 року, виконавець - І.І. Целуйко.

У висновку комісії, ніби в музеї тоталітаризму, точно збережена радянська риторика. Прокурори не потрудились навіть адаптувати текст до нових реалій. Відтак Ленчевський постановив, що борці за волю України реабілітації не підлягають. Ганебний висновок старшого радника юстиції Ленчевського затвердив 4 жовтня 1994 р. заступник прокурора Київської області Державний радник юстиції 2-го класу В. С. Калюжний.

Ми просимо поширити ці документи, аби українці могли ознайомитись з одним із численних фактів спотворення історії, маніпуляції фактами та продовженням радянської пропаганди у час Незалежності України.

Архівні матеріали надав історик Роман Коваль



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.