У Лондоні пройде засідання коронерського суду у справі Литвиненка

litvinenko sud

 
У будівлі Високого суду британської столиці пройде чергове попереднє засідання коронерського розслідування по так званій "справі Литвиненка". Головуючий суддя-коронер Роберт Оуен призначив слухання для продовження підготовки до основного процесу дізнання. Коронеру необхідно визначити, що і як йому доведеться на ньому розслідувати, зважаючи на низку принципових рішень британської влади.


"Коронер заслухає пропозиції, що стосуються спектру коронерського розслідування, у світлі його рішення від 17 травня за клопотанням про нерозкриття секретної інформації для захисту суспільних інтересів (поданою главою МЗС Великобританії Вільямом Хейгом в лютому - прим. ред.), а також після винесеного в середу вердикту лондонського Високого суду (за наглядової скарги Хейга на рішення Оуена від 17 травня)", - повідомив журналістам представник дізнання.

Троє суддів Високого суду задовольнили 27 листопада апеляцію Хейга на ту частину рішення Оуена від 17 травня, в якій коронер не підтримав низку вимог запиту міністра, який курує роботу спецслужб країни. Згідно позиції уряду, вираженої в запитах глави Форін офісу, публічний розгляд цих матеріалів може завдати шкоди національній безпеці Великобританії. Оуен після свого травневого рішення домагався розсекречення частини відомостей по справі.

Оголошуючи про травневе рішення за клопотанням міністра, коронер заявив про фактичне виключення з розгляду гіпотези про причетність російської держави до смерті Литвиненка і питання про те, чи могла британська влада запобігти його загибелі". Підтримавши за багатьма пунктами запит Хейга, в травні Оуен зазначав, що йому свого часу доведеться переглядати список питань для вивчення на дізнанні", - нагадав співробітник суду, коментуючи порядок денний сьогоднішнього засідання.

У червні, наполягаючи на необхідності враховувати деякі дані з конфіденційного списку, коронер запропонував владі замінити дізнання форматом публічного розслідування, при якому, вказував він, були б можливі закриті засідання. "Слухання 29 листопада покликані сприяти серу Роберту у підготовці дізнання в світлі того, що публічного розслідування не буде", - констатували в суді. Рішення не проводити його замість дізнання було прийнято британським МВС в липні.

Глава МВС Тереза Мей відмовилася тоді проводити запропоноване публічне розслідування і наполягла на тому, щоб до кінця було доведено коронерський розгляд, незважаючи на сигнали Оуена, що за існуючих умов воно може втратити сенс. Тим часом вдова Литвиненка на початку осені виступила з наглядовою скаргою на рішення британського МВС не проводити публічне розслідування. Після рішення по апеляції Хейга очікується вердикт за скаргою Марини Литвиненко.

Олександр Литвиненко помер у Лондоні 23 листопада 2006 року. За даними експертизи, це сталося через отруєння радіоактивним полонієм. Обставини його смерті досі не встановлені і викликають суперечки. По англійському праву, обставини смерті людини, які викликають підозри, розглядає спеціальний орган - коронерський суд. Його завдання - встановити, чи носила смерть кримінальний характер. У разі позитивної відповіді справа передається до звичайного суду.

Коронерське розслідування за фактом смерті Литвиненка було відкрите 30 листопада 2006 року, але одразу було відкладено до завершення процедур поліцейського розслідування. Повномасштабне дізнання згодом не раз переносилося, в даний час нова дата відкриття процесу не призначена. До відстрочень призводили юридичні розгляди з питань спектра розслідування, розкриття та надання документів та свідчень свідків.

На Коронерських слуханнях юристи вдови покійного визнали, що на момент смерті Литвиненко співпрацював зі спецслужбами Великобританії та Іспанії, повідомляє ІТАР-ТАСС.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.