За знищення степу лісівник отримав 3 роки умовно

lisivnik

 
Служба Безпеки України прислухалась до застережень екологів і визнала, що посадка лісу в степу є нецільовим використанням коштів і порушенням законодавства. Дії голови Роздольненського лісгоспу по залісенню степів оцінити в «три роки умовно».


Протягом кількох років активісти громадської кампанії «Збережемо українські степи!» (http://pryroda.in.ua/step/) доводили контролюючим органам, що розрекламована лісівниками кампанія посадки лісу у степах є не лише протизаконною діяльністю, а й нецільовим використанням бюджетних коштів.

Кампанія по залісенню започаткована на виконання Указу Президента, яким доручається збільшити лісистість до 20% від площі України (сьогодні лісистість становить 15%). Проте мова йде лише про формальну площу лісів. Тому замість того, щоб відновлювати вирубки на Поліссі і в Карпатах, гроші витрачають на демонстративну посадку лісу на так званих «новоприйнятих площах» - ділянках, на яких лісу ніколи не було. Такими ділянками, на яких лісу ніколи не було і які не використовуються в сільському господарстві, і можуть бути передані лісникам лише останні клаптики степу.

При цьому, цілинних степових ділянок лишилось не більше 3% від того, що було створено природою. Степ цілком можна вважати найбільш знищеною діяльністю людини екосистемою Європи. По цій причині велика кількість степових видів тварин і рослин, які можуть існувати лише в степу, опинились на межі вимирання. Залежними від збереження степів є третина всіх видів рослин і тварин, включених до Червоної книги України. При цьому, ліси у степовій зоні практично не ростуть і щороку їх треба саджати наново, знову випрошуючи на це бюджетні кошти.

Щоб зупинити залісення останніх клаптиків степу і перенаправити бюджетні кошти на дійсно потрібну справу – відновлення лісів Карпат і Полісся, була створена громадська кампанія «Збережемо українські степи!».

В 2011 році стало відомо, що лісгоспи «освоюють» кошти на посадку лісу навіть не оформляючи документів на нові «лісові» ділянки. А отже посадка лісу перетворилась на конвеєр нецільового використання бюджетних коштів. В 2011 році гіпотезою екологів зацікавились в КРУ і, в результаті, залісення степів включене працівниками КРУ у Державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм в системі Державного комітету лісового господарства України та визнано нецільовим використанням коштів (http://pryroda.in.ua/step/kontrolno-reviziyne-upravlinnya-pro-zalisnennya-stepu/). Сума нецільового використання коштів за цією статтею склала 21 000 000 грн. (http://pryroda.in.ua/step/holovnym-dosyahnennyam-lisovoyi-haluzi-ye-%E2%80%A6-reyderstvo/).

І лише на початку 2013 року Служба Безпеки України почала притягати винних у знищенні степів до відповідальності. Як повідомляє видання «Крымская газета»http://www.gazeta.crimea.ua/news/glava-lesoohotnichego-hozyaistva-nasajal-na-tri-goda-yslovno-3493, «суд засудив колишнього директора державного підприємства «Роздольненське лісомисливське господарство» до трьох років в'язниці з випробувальним терміном три роки за нецільове використання 800 тисяч гривень. «Роздольненське лісомисливське господарство» отримало з казни країни більше 800 тисяч гривень за три роки. Разом з тим, його директор самовільно вирішив висадити дерева на землях, що не належать держпідприємству. Слідчий відділ кримського СБУ порушив кримінальну справу за ч. 1 ст. 210 КК (нецільове використання бюджетних коштів у великому розмірі). Роздольненський райсуд визнав керівника ДП винним. Вирок вступив в силу».

Згідно зі звітом про стан виконання Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища за 2011 рік (оприлюднений на сайті Мінприроди), загальні обсяги відтворення лісів лісогосподарськими підприємствами Держлісагентства у 2011 році становили 61,5 тис. га або 109% до річного завдання.

Зокрема, садіння і висівання лісу виконано на площі 48,1 тис. га (з них 22,3 тис. га нових лісів на землях, відведених для залісення), крім того, на площі 13,4 відбулося природне поновлення природних лісів. Площа відтворених лісів 2011 року в 1,9 рази перевищила площу суцільних зрубів 2010 року.

Активність підприємств лісової галузі зі створення нових лісових насаджень у степовій зоні підігрівається коштами, передбаченими прийнятою порівняно нещодавно загальнодержавною програмою «Ліси України на 2010-2015 роки» та необхідністю звітувати про «освоєні площі».

Екологи привітали СБУ з настільки важливим для охорони природи досягненням та попрохали провести аналогічні перевірки в лісогосподарських підприємствах всіх областей Степової та Лісостепової зон України, в яких, з великою вірогідністю, ситуація може виявитись аналогічною до тієї, яку органи СБУ виявили у Роздольненському ЛМГ, повідомляє прес-служба НЕЦУ.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.