Яке правосуддя? Судді ж, як завжди, можна все

skotar1

 
«Конфлікти і закони» писали про учасника АТО Медведського, який мав необережність перетнутись на своєму життєвому шляху з суддею Верховного суду Анатолієм Скотарем.


Медведський Микола Леонідович, мінометник з-під Дебальцеве, призваний за третьою хвилею мобілізації у серпні минулого року, у пориві відновлення справедливості не втримав гніву і… застосував зброю, вистріливши у ворота будинку судді.

Проблема між суддею та воїном АТО суто банальна: суддя, вважаючи себе найважливішою особою, вкрав у громади частину дороги та ще й, аби односельці нею не користувались, по периметру цього майданчика вмурував стовпчики. Воїн їхав додому і в’їхав у один із вкопаних посеред дороги стовпчиків, чим пошкодив радіатор на своїй єдиній автівці. Здавалося б, що ситуацію можна було вирішити на місці, проте (і суть невдоволення згодом встановить слідство та суд) щось пішло не так, і боєць застосував зброю (яку, як стверджує, знайшов), пошкодивши майно (ворота та паркан) судді.

Апеляційний суді Київської області 19 січня 2015 року довів, що об’єктивність у судовому процесі – існує і звільнив хлопця з СІЗО під домашній арешт.

Апеляційний суд Київської області відпустив хлопця з СІЗО, але це ще не перемога, слідство триває. Інтереси учасника АТО продовжує представляти адвокат Роман Титикало.

Як зазначив адвокат, слідчий призначив відтворення обставин події, яка відбувалася в місті Переяслів-Хмельницький. Суддя Верховного суду України вирішив зробити перешкоди об’єктивному встановленню істини та відмовився пустити слідчу групу разом з захисником до себе у подвір'я та до будинку. Місцеві міліціонери, які оглядали будинок в день пригоди 08.02.2015, казали, що в нього в хаті «як у Пшонки вдома» , мабуть тому і не захотів пускати суддя слідчу групу до себе з фотоапаратами та відеокамерами. У зв'язку з зазначеним, слідча група провела слідчі експерименти на вулиці, підозрюваний учасник АТО розповів на камеру все як було, нічого не приховуючи.

Під двір у момент слідчого експерименту зібралися місцеві мешканці та доволі часто кричали та лаятися зі слідчим – видно, що людям накипіло. Поспілкувавшись з місцевою громадою, вдалося встановити, що стовпчики вже встановлені три роки, при чому місцева громада вже не одноразово писала листи до місцевої ради та голови та вимагала їх прибрати. Також на місцевих зборах неодноразово громада піднімала це питання, але питання і досі не вирішено.

Адвокат виявив три номери місцевої газети, в якій це питання піднімалося. Отже, можна говорити про бездіяльність місцевої влади, яка прикривала недоторканого суддю і спричинила цей конфлікт. Закон має бути для всіх один, як для судді, так і для звичайних громадян!!! Розповідати таємниці слідства не будемо, але зрозуміло, що конфлікт був спровокований незаконною поведінкою судді, який не лише протиправно встановив стовпчик на дорозі, а і після того як місцевий мешканець розбив об них машину, вийшов з двору, почав погрожувати бійцю АТО, ображаючи його, наголошуючи, що хлопець ніде не воював. Цього судді виявилось мало, він схопив бійця за комір на набив того по обличчю.

Боєць АТО був оглянутий психологом-волонтером Катериною Божко, яка надає психологічну допомогу учасникам АТО. Відповідно до її офіційно висновку, дії бійця були спровоковані протиправною поведінкою судді. У бійця є психологічна травма та він потребує реабілітації.

Мотиви скоєного, відповідно до висновку психолога, не були хуліганські, хлопець намагався добитися справедливості.

Проте слідство не хоче враховувати психологічний стан бійця, воно інкримінує йому хуліганство з використанням зброї - від трьох до семи років позбавлення волі. Думаю, найближчим часом справа піде до суду.

Наразі ж суддя Верховного суду Анатолій Скотарь вимагає перекваліфікації злочину на замах на вбивство.

Про це також повідомив адвокат Медведцького Роман Титикало.

«Медвецькому інкримінують хуліганство з використанням зброї, зберігання зброї, погрозу вбивством та проникнення в приміщення. А у нього були не хуліганські мотиви, а прагнення добитись справедливості. Це може бути самоуправство. Однак йому все одно інкримінують зберігання зброї, хуліганство. Судді Анатолію Скотарю цього стало мало. Він подав клопотання про зміну перекваліфікації злочину на замах на вбивство. Хоча суддя Верховного суду кримінальної палати має розуміти: якби він хотів вбити, він його вбив би. Замах на вбивство - це коли людина має намір вбити і йде до цього, але їй щось перешкоджає, що від неї не залежить. Він міг би вбити Скотаря 225 разів, але не зробив цього», - пояснив адвокат, керівник проекту «Правова допомога учасникам АТО».

Адвокат вважає, що у цій справі треба враховувати пом’якшувальні обставини для підозрюваного, а саме те, що він не пройшов реабілітацію після повернення із зони АТО і що конфлікт стався через неправомірні дії судді Скотаря.

Адвокат переконаний, що у цій справі суддя скоював перешкоди, бо «не дозволив у себе в дворі зробити відтворення подій з підозрюваним та відмовився від очної ставки».

«Скотарь не буде з’являтись на судове засідання. Він лише подає клопотання про перекваліфікацію злочину і про зміну підсудності суду, щоб мешканці Переяслав-Хмельницького не спостерігали за судовим провадженням», - зауважує Роман Титикало.

17 березня о 12:00 Переяслав-Хмельницький районний суд продовжить розглядати справу Миколи Медведцького. Номер справи: 373/719/15-к.



Коментарі

  +0 #1 сема 17 мар. 2015 г., 07:05:18
Пусть судейское сучье еще порадуется что стрелял парень в ворота, нужно было 3,14дору судейскому башку прострелить! А власть наша говно, 3,14дараса судейского уже давно нужно от мантии освободить!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.