Апеляцію Богдана Тицького знову перенесли

15sud titskogo1

 
Була сьогодні в апеляційному суді по лідеру «Чорного комітета» Богдану Тицькому. Ми всі сподівалися, що йому змінять запобіжний захід на не пов'язаний з триманням під вартою - незважаючи на купу тяжких статей, які йому - по бєспрєдєлу - інкримінують (теракт, замах на життя правоохоронців та інші). Купа людей - народні депутати, громадські діячі, діячі культури і мистецтва тощо написали на Богдана поруки, і я в їхньому числі. Бо я цю людину знаю дуже давно і знаю, що він буде робити, а що ні. Коли янукович тільки прийшов до влади, чоркомівців переслідували, закрили їхній сайт, а мене допитували в СБУ через фразу на сайті: «Ми зробимо теракт у вашій свідомості». Так ось, ці «теракти у свідомості» - тобто, креативні і дуже дошкульні, але ненасильницькі акції і є профілем Тицького і його друзів. Кидати гранати на велелюдних площах, незважаючи на те, що воював у Пісках, він не буде.


Зал був переповнений. Шестеро нардепів (Єгор Соболєв, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук, Дмитро Лінько, Ігор Луценко і Андрій Денисенко), комбат ОУН Микола Коханівський, поет Артем Полежака, активістки Тетяна Близнюк і Ганна Сінькова, багато інших активістів, бійці добробатів, колишні в'язні Віталій Запорожець і Дмитро Павліченко... Але Богдана Тицького у суд не привезли. Бо він у лікарні після операції на руці, зламаній у трьох місцях «правоохоронцями». Суддів просили розглянути клопотання про зміну запобіжного заходу без присутності Тицького, але вони відповіли, що згідно закону розглядати такі питання без присутності підозрюваного можна, тільки якщо він знаходиться у міжнародному розшуку. «Знали б ви, як за кордоном його шукають!» - іронічно сказав хтось - маючи на увазі, звісно, Росію. «Не будьте буквоїдами! - просили суддів. - Посадити за грати пораненого, покаліченого можна, а відпустити ні?»

15sud titskogo2

15sud titskogo3

15sud titskogo6

Також суддів просили провести виїзне засідання або зробити відеоконференцію з Богданом, але вони сказали, що на це немає технічних можливостей, і перенесли суд на 23-є.

Ми всі, присутні у залі, на тих судах собаку з'їли, і знаємо, як і навіщо це робиться. Підозрюваних не привозять, суди під різними приводами відкладають і переносять - навмисно, щоб збити хвилю публічності, щоб на кожен наступний суд приходило менше людей, особливо відомих і впливових, а також щоб набридало приходити журналістам.

З досвіду я знаю, що участь підсудного під час обирання йому запобіжного заходу зводиться до формальності: він має сказати, що хоче під час слідства бути вдома, а не під вартою, і зобов'язується не ухилятися від слідства і суду. Ясна річ, що цю фразу кажуть 100% підозрюваних, інших варіантів просто немає. Тим більше, якщо на суді є адвокати, яким підозрюваний міг би делегувати право сказати цю фразу від його імені. Це я до того, що цей закон, про який казали судді, треба міняти - щоб відбивати у слідчих бажання не привозити підозрюваних і переносити через це суди. Інша річ - розгляд справи по суті, отут присутність обвинуваченого має бути обов'язковою (за винятком ситуацій, коли він знаходиться за кордоном і відмовляється приїхати на суд).

15sud titskogo5

15sud titskogo7

Я безліч разів писала про те, що влада Порошенка нічим, крім прізвища, від влади януковича не відрізняється. Але як людина об'єктивна і справедлива мушу відзначити, що одне помітне і дуже важливе покращення є. Я майже півтора роки не відвідувала суди, бо знаходилась на фронті, і була дуже здивована, що тепер, виявляється, під час судових засідань можна спокійно робити фото- і відеозйомку, навіть не питаючи дозволу у судді! За януковича про таке можна було лише мріяти. Пам'ятаю, як знімала крадькома на мобілку (іншу техніку в зал було не пронести, у більшості київських судів її примушували залишати у сейфах на вході - абсолютно незаконно, бо суд є громадським місцем і знімати у коридорах і навіть залах не під час засідання законом дозволялося завжди), як мене на цьому ловили, як виводили з зали, як я вибачалася і обіцяла більше так не робити - перед ким вибачалася - перед покидьком, негідником, хабарником, вибачалася за те, що намагалася не давати йому фабрикувати справи... А тепер - став собі штатива і знімай, ні в кого не питаючись. Все-таки налякав суддів Майдан. Але не розслабляймося, бо очевидно, що вони швидко спробують взяти реванш: Ігор Мосійчук розповів мені, що суд по обранню запобіжного заходу інваліду-бійцю «Айдара» «Штефану» просто зробили закритим і вигнали звідти всіх журналістів. Скоро це стане розповсюдженим суддівським захистом від наших камер.

15sud titskogo8

Висновок: якщо зараз добряче давати владі по руках, краще буде всім, в тому числі і владі - не доведеться втікати у Ростов.



Олена Білозерська, facebook.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.