Медіа-профспілка обурена рішеннями Смілянського міськрайонного суду та Апеляційного суду у справі пограбування черкаського журналіста

femida ukr

 
29 січня апеляційний суд Черкаської області переглянув рішення суду нижчої інстанції у справі черкаського журналіста Олександра Вівчарика й залишив ухвалу в силі. Незалежна медіа-профспілка обурена таким рішенням та закликає правоохоронні органи до прозорого та об’єктивного розслідування та розгляду справи.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України.

Нагадаємо, що 31 липня 2015 року помешкання журналіста Олександра Вівчарика було пограбовано. Єдине підготовче засідання Смілянського міськрайонного суду відбулось 16 листопада 2015 року. Його рішенням стало повернення обвинувачувального акту до прокурора через нерозуміння української мови, про що заявив один із трьох обвинувачених під час засідання суду. Не беручи до уваги ті факти, що обвинувачений має атестат про загальну середню освіту в Україні, а також те, що раніше судимий, обвинувачений у 2011 році під час розгляду справи у Соснівському суді чудово розумів українську мову, відповідного клопотання про надання перекладача під час слідчих дій до прокуратури не подавав, суддя Смілянського міськрайонного суду - Гибало Олексій Іванович виніс рішення про повернення справи до прокуратури.

«Ми вважаємо, що суд безпідставно застосовував норму ст. 314 КПК, яка регулює повернення обвинуваченого акту прокурору. Адже таке повернення можливе у разі істотного порушення прав обвинуваченого. У цьому ж випадку є сумніви, що обвинувачуваний, який володіє атестатом загальної середньої освіти в Україні, не володіє українською мовою. Таким чином рішення судів першої та апеляційної інстанції не можуть вважатись справедливими та неупередженими», - наголосив медіа-юрист, заступник голови медіа-профспілки Олександр Тарасов.

Цікавою є деталь, пов’язана зі справою пана Вівчарика: вкрадені прикраси родини Вівчариків, тоді ще працівники міліції, оперативно знайшли в одному з ломбардів Черкас. Але замість того, щоби вилучити їх, як належить за законом, вони, скориставшись стресовим станом і розгубленістю пограбованих, неправомірно змусили їх викупити вкрадене у них же майно, посилаючись на те, що, мовляв, інакше воно буде втрачене і для них, і для слідства, як докази.

Також зауважимо, що одного із трьох підозрюваних відпустили під заставу в 30 тисяч гривень. В той же час той самий підозрюваний проходив по іншій справі, в якій його теж випустили під заставу 60 900 грн. Інший підозрюваний перебував під домашнім арештом.

З огляду на вищенаведені аргументи медіа-профспілка направить відповідні запити до Генеральної прокуратури, а також закликає суди об’єктивно та неупереджено розглядати справи.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.