Апеляційний суд продовжив тримання Корбана за гратами

korban ukrop

 
Відбулося чергове засідання Апеляційного суду м. Києва у справі Геннадія Корбана. Колегія у складі Віктора Глиняного (суддя-доповідач), Дениса Масенка та Ігоря Паленика традиційно затрималася на півгодини. Про це повідомляє на сторінці Фейсбук прес-служба партії УКРОП, передають «Конфлікти і закони».


Це вже п’яте судове засідання в межах розгляду апеляційних скарг адвокатів Олександра Лисака та Олександра Мірошника, які добиваються скасування рішення Дніпровського районного суду столиці щодо подовження терміну арешту Геннадія Корбана до 15 квітня.

На засіданні присутні народні депутати Валентин Дідич, Андрій Денисенко, Олександр Дубінін, керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан, радянський дисидент Степан Хмара, група активістів УКРОПу та численні журналісти.

На початку засідання прокурори надали суду оригінали документів, які сторона обвинувачення додавала до свого клопотання про продовження терміну тримання Геннадія Корбана під вартою. У засіданні оголошена перерва на 15 хвилин, щоб захист зміг ознайомитися з цими матеріалами.

korban ukrop1

Коли перерва в засіданні закінчилася, Суддя Віктор Глиняний повідомив, що до суду надійшла заява про зміну запобіжного заходу Геннадію Корбану від громадської організації «Євромайдан – Дніпро». Суд долучив її до матеріалів справи, попри заперечення прокурорів.

Суд перейшов до розгляду апеляційних скарг адвокатів Генадія Корбана по суті.

Прокурори Смалій та Голінченко, які представляють сторону обвинувачення на засіданні Апеляційного суду з розгляду скарг адвокатів Геннадія Корбана на рішення Дніпровського райсуду Києва про продовження терміну арешту політика до 15 квітня, надали не всі оригінали документів, якими прокуратура обґрунтовувала своє клопотання про необхідність і надалі тримати його під вартою. Про це, виступаючи на засіданні суду, повідомив Олександр Лисак. Відтак він попросив суд не брати до уваги ці документи.

Він також прокоментував матеріали справи і наголосив, що, зокрема, ухвала Дніпровського райсуду, яка зараз оскаржується, містить грубі помилки: неправильно вказані дати затримання Геннадія Корбана та обрання йому запобіжного заходу.

Захисник Геннадія Корбана Юрій Сухов наголосив, що у справі Геннадія Корбана була неправильно визначена територіальна підслідність: відповідно до чинного законодавства, розслідувати її мала право або Генеральна прокуратура, або прокуратура Дніпропетровської області, де начебто були вчинені злочини, які сторона обвинувачення інкримінує політику. Передача справи у відання прокуратури м. Києва була здійснена з порушенням, що породжує незаконність усіх дій її представників у справі політика.

korban ukrop2

Зокрема, клопотання про продовження терміну тримання політика під вартою було внесене неналежною процесуальною особою і не породжує жодних процесуальних наслідків. За словами Юрія Сухова, воно не могло бути задоволеним Дніпровським судом. Адвокат просить скасувати незаконне рішення Дніпровського райсуду.

Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва видалилася до нарадчої кімнати для ухвалення рішення щодо скарг захисту Геннадія Корбана на рішення Дніпровського райсуду столиці про продовження терміну тримання під вартою політика до 15 квітня.

«Суд видаляється до нарадчої кімнати для прийняття рішення», – оголосив суддя-доповідач Віктор Глиняний.

Під час судового засідання, після початку розгляду справи по суті, судді вислухали позиції адвокатів Геннадія Корбана, які наполягали на скасуванні незаконного рішення судді Дніпровського райсуду, оскільки воно є необґрунтованим та було винесене з порушеннями чинного законодавства.

Заперечуючи проти апеляційних скарг захисників, представники прокуратури наголошували на тому, що ризики, які зумовили тримання Геннадія Корбана під вартою, не зменшилися. Йдеться про тиск на свідків та потерпілих, можливість впливу на перебіг розслідування. Прокурори зазначили, що досі не встановлені усі члени організованого злочинного угруповання, створення якого інкримінують підсудному, тож його необхідно залишати під арештом.

Після перерви Апеляційний суд міста Києва залишив Геннадія Корбана під арештом до 15 квітня. Відповідно до рішення, яке на засіданні 15 березня оголосив суддя-доповідач Віктор Глиняний, постанова судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса залишена без змін, скарги адвокатів суд залишив без задоволення.

Нагадаємо, Геннадія Корбана незаконно, без рішення суду, затримали в його помешканні в Дніпропетровську 31 жовтня 2015 року. Судовий процес над політиком триває вже близько п’яти місяців. За цей час його справа побувала в 4 судах: Новозаводському суді м. Чернігова, Печерському та Дніпровському райсудах Києва та столичному Апеляційному суді. Під арештом політик перебуває вже близько двох з половиною місяців – з 28 грудня 2015 року. Судовий процес, який закінчився арештом політика, став рекордним для українського судочинства – він тривав більш як 30 годин без перерв на відпочинок. Головував на ньому суддя Дніпровського райсуду Микола Чаус. Цього ж суддю автоматизована система розподілу справ дивним чином обрала й для розгляду клопотання прокуратури про продовження терміну арешту Геннадія Корбана у лютому цього року, а також для вчинення «правосуддя» щодо інших фігурантів справи Корбана.

Захист двічі подавав апеляції в інтересах Геннадія Корбана, оскаржуючи рішення Дніпровського районного суду. Апеляційний суд Києва у справі Корбана засідав 15 разів.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.