Печерський суд продовжив судове засідання у справі Юрія Луценка

Сьогодні, 20 червня, у Печерському районному суді Києва продовжилося судове засідання у справі колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. 
 
Хронологія подій з зали суду подається за інформацією сайту nso.org.ua: 
10:17 Почалося судове засідання у справі Луценка
 
На судовому процесі був присутній народний депутат від фракції "Наша України - Народна самооборона" (НУ-НС) Геннадій Москаль.
 
У ході засідання очікувалося клопотання Юрія Луценка про допуск Геннадія Москаля до судового процесу як захисника.
 
Як відомо, раніше, 23 травня, суд відмовився допустити депутата Верховної Ради Геннадія Москаля в якості адвоката у справі Луценка у зв'язку з тим, що в розпорядженні суду відсутня довіреність про те, що Москаль буде захищати інтереси Луценка.
 
10:51 Луценко просить про додатковий час
 
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко просить продовжити на місяць термін ознайомлення його адвокатами з матеріалами справи. Про це він заявив під час чергового засідання. Як відомо, Печерський суд дав адвокату Луценка Олексію Баганцю лише 10 днів.
 
«Ваша честь, у справі 52 томи. Це понад 10 тисяч сторінок. Їх не можна вивчити ні за 10 днів, ні за 20, особливо зважаючи на те, що справа шита білими нитками», - сказав Луценко.
 
Його клопотання також підтримали адвокати, вказавши на те, що вони просили місяць на ознайомлення з матеріалами справи.
 
В ході судового засідання Луценко також подав клопотання про залучення в якості захисника Геннадія Москаля.
 
Водночас представники прокуратури висловили протест проти участі Геннадія Москаля в якості захисника, нагадавши, що вони намагались його залучити в якості свідка, але депутат відмовився давати свідчення.
 
«Це цинічна брехня. Підніміть том 17, там є допит Москаля», - заявив Луценко у відповідь.
 
За його словами, прокуратура спеціально намагається не допустити Геннадія Москаля до участі в процесі в якості захисника, «знаючи його активну громадську позицію».
 
Станом на 10:46 суд пішов у дорадчу кімнату.
 
О 10:55 активістки жіночого руху FEMEN прийшли під будівлю суду, який сьогодні продовжив розгляд справи екс-міністра МВС Юрія Луценка, в образі Юлії Тимошенко. Про це повідомляє кореспондент LB.ua. Таким чином активістки висловили свою підтримку опозиційним лідерам, вважаючи дії проти них незаконними, виступивши також проти нечесної опозиції, яка існує за рахунок влади.
 
Фото М.Левіна, LB.ua
 
11:27 Луценко: не відпускати Іващенка - дике варварство
 
Юрій Луценко звинуватив пенітенціарну систему України в спробі доведення до смерті колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка. Про це він заявив під час перерви у засіданні суду.
«Три дні тому мене переводили з одного приміщення СІЗО в інше, і я зустрівся з Іващенком. Він був в надзвичайно поганому стані, як я після завершення голодування. Він мене навіть не впізнав», - зазначив Луценко.
 
«Зрозуміло, навіщо тримають мене. Але навіщо тримають Іващенка? Не відпускати його - це дике варварство», - сказав він.
 
За словами Луценка, в Україні понад 20 тисяч громадян знаходяться під арештом без рішення суду.
 
Як відомо, 16 червня в залі суду Іващенко, який обвинувачується у скоєнні службового злочину, оголосив безстрокове голодування. Він голодує на знак протесту проти упередженості колегії суддів Печерського районного суду Києва.
 
11:31 Луценко хоче з'ясувати, чи боїться суд Москаля
 
Юрій Луценко заявив, що від допуску Геннадія Москаля в якості його захисника залежить подальша доля суду. Про це він заявив під час перерви у засіданні суду.
 
«Сьогодні ми почуємо, чи боїться захисника Москаля суд, бо саме він озвучив інформацію про наявність справи проти судді Вовка... Від того, яке рішення прийме суддя зараз, залежатиме, як розвиватиметься суд далі», - зазначив Луценко.
 
Він також пояснив, чим його справа відрізняється від справ олігархів.
 
«Олігархи, які були за ґратами в різні роки, завжди відкупалися. У Луценка грошей і бажання для цього немає. Моя справа така ж, як і справи сотень інших простих громадян, які стоять один на один з правосуддям», - заявив Луценко.
 
Після короткого брифінгу Луценко відправив журналістів дихати свіжим повітрям.
 
"Бо суддя Вовк, як правило, довго виносить рішення. Він поки нагору додзвониться...", - усміхнувся Луценко.
 
11:50 Луценко чекає рішення Європейського суду не раніше серпня
 
Юрій Луценко вважає, що рішення Європейського суду з прав людини у його справі буде не раніше серпня. Його скарга до Європейського суду щодо незаконного затримання, арешту і утримання під вартою зараз перебуває на стадії розгляду.
 
«Близько п'яти місяців я перебував за гратами фактично через те, що користувався гарантованими Конституцією правами, не визнавав свою провину, не давав покази, спілкувався зі ЗМІ. Влада точно знає, що вона програє цей процес, тому вперше в історії відносин між Україною та Європейським судом уряд не дав відповіді на питання суду», - сказав він.
 
Луценко нагадав, що термін відповіді української влади минув 3 червня. «Тепер мені зрозуміло, чому так було зроблено. Європейський суд змушений був почати процедуру оцінки ситуації незалежними експертами, оскільки якщо немає відповіді уряду, це доручається експерту», - пояснив він.
 
На думку Луценка, ця процедура затягнеться на три-чотири тижні. «Відповідно, рішення суду наша влада штучно затягнула мінімум на місяць, і тому я очікую рішення суду не в липні, як раніше, а в серпні», - сказав він.
 
12:15 Геннадія Москаля не допустили до захисту Луценка
 
Печерський районний суд Києва відхилив клопотання екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про допуск до судового процесу як захисника народного депутата від «Народної самооборони» (фракція «НУ-НС») Геннадія Москаля.
 
Зокрема, суд послався на те, що Москаль проходив у справі як свідок, а свідок не може бути захисником. Клопотання суд назвав «передчасно заявленим».
 
У відповідь на це Геннадій Москаль заявив: «Це ви мене будете допитувати, коли закінчиться процес?»
 
«І ви дві години писали цей клаптик паперу, який ви тут зачитали?», – обурився народний депутат.
 
Водночас Луценко заявив, що в затвердженому першим заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним списку свідків немає Геннадія Москаля.
 
«Це ще раз свідчить про те, що цей суд упереджений. Я вам ще раз нагадую про дотримання законодавства. Моє право брати будь-якого громадянина України захисником», - заявив Юрій Луценко.
 
Після цього він заявив клопотання про продовження строку ознайомлення для його адвокатів на місяць.
 
«Дайте як не Москаля, то хоч термін для читання», - заявив Луценко суду.
 
Також під час засідання відбулась перепалка між суддею Сергієм Вовком та Геннадієм Москалем.
 
Вовк нагадав депутату, що він не є учасником процесу. «Або не заважайте, або ви будете змушені залишити залу суду», - сказав суддя Москалю.
 
На це депутат відповів: «Ну хіба що винесете».
 
13:00 Луценко заявив клопотання про зміну запобіжного заходу
 
Суд, не виходячи в нарадчу кімнату, вирішив проводити засідання за відсутності нових свідків, а також відмовив Луценку в наданні часу для підготовки нових клопотань за участю адвокатів.
 
«У мене є клопотання про залучення свідків, експертів, але мені потрібно порадитися з адвокатами. За ці 10 днів, які ви дали на ознайомлення зі справою, було 5 вихідних, і мої адвокати жодного разу не були в мене у СІЗО», - сказав Луценко.
 
У відповідь суддя Сергій Вовк заявив, що законодавством не передбачено надання додаткового часу для підготовки клопотання.
 
Після цього адвокат Луценка Ігор Фомін заявив клопотання про зміну запобіжного заходу Луценку.
 
«Раніше це клопотання вже розглядалося суддею Вовком, але тепер я заявляю це клопотання до всієї колегії суду», - сказав адвокат.
 
У своєму виступі захисник Луценка Олексій Баганець зауважив, що він вивчав матеріали справи з огляду на те, що багато років працював прокурором, і саме з цієї точки зору досліджував матеріали і не знайшов підстав у них, які б вказували, що Луценко має триматися під вартою.
 
Водночас Луценко заявив: «Я даю гарантію, що буду ходити в суд, надавати свідчення і не збираюся тиснути на свідків. Я не бачу суспільної небезпеки для свого перебування на волі».
 
Луценко, а потім і його дружина Ірина попросили представників прокуратури показати ті томи справи, де є докази того, що його треба утримувати під вартою.
 
«У Кримінально-процесуальному кодексі чітко прописано, що підставою для зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на арешт є спроба втечі. Мене затримали, коли я вигулював собаку. Але я не збирався тікати на собачій упряжці», - зазначив Луценко.
 
«Якщо Генеральна прокуратура вважає, що в матеріалах начебто є докази підготовки моєї незаконної діяльності, досліджуйте всі матеріали справи і прийміть обгрунтоване рішення. Сьогодні ми хочемо побачити дослідження цих матеріалів, почути аргументацію і термін, щоб я точно знав, скільки ще книг мені замовити в камеру - два місяці мені потрібно сидіти ще, шість, двадцять п'ять, довічно? Обгрунтуйте і дайте конкретний термін», - підкреслив Юрій Луценко.
 
У свою чергу представники прокуратури заявили, що не бачать підстав для зміни запобіжного заходу. Після чого суд вийшов до нарадчої кімнати.
 
15:28 Суд відмовив у задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу
 
За словами судді Сергія Вовка, вимагаючи зміни запобіжного заходу, «суду нав'язуються непередбачені повноваження щодо законності затримання».
 
Суддя Вовк також заявив, що адвокати не надали доказів поганого стану здоров’я Юрія Луценка.
 
Після цього Луценко заявив, що хоче заслухати у своїй справі Генпрокурора Віктора Пшонку, його першого заступника Рената Кузьміна, екс-керівника Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Олександра Каліфіцького, а також слідчого Сергія Войченка.
 
«У мене є докази, що ці особи приймали незаконні рішення щодо мого затримання і арешту», - заявив Луценко.
 
«За кілька днів до мого затримання Кузьмін мені особисто розповідав, як йтиме справа, тому такий свідок є важливим», - наголосив він.
 
«Аналогічні обставини спонукають мене просити заслухати у цій справі президента України Віктора Януковича, по якому є теж інформація, що він давав незаконні вказівки», - зазначив Луценко.
Однак і це клопотання Юрія Луценка було відхилене Вовком.
Водночас суд рекомендував Луценку писати заяви про злочин до Генпрокуратури. 
 
16:10 Луценко вимагає нових свідків у його справі
 
Юрій Луценко вимагає викликати як свідків у його справі трьох колишніх міністрів внутрішніх справ і нинішнього міністра Анатолія Могильова, президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколу Азарова.
 
Луценко пояснив свою вимогу тим, що його попередники на посаді, а також наступник підписали близько сотні документів про приєднання цивільного стажу до міліцейського.
 
«Такі ж документи підписували Білоконь, Смирнов, Цушко, Могильов. На всі ці клопотання були накладені резолюції Азарова і Януковича», - сказав він.
 
Луценко продовжив: «Я хочу, щоб вони пояснили, чому підписували ці резолюції. Якщо ж є свідок Турчинов, який підписував моє подання, то чому немає свідків Азарова і Януковича».
 
«Якщо тут (за гратами – ред.) Луценко, то лавка довга – тут мають бути Могильов, Цушко, Смирнов», - додав він.
 
Луценко також подав клопотання про виклик в якості свідка екс-президента Віктора Ющенка, однак суд відмовив у його задоволенні.
 
«Мені ставлять у провину витрати на бензин, щоб перевезти міліціонерів з вулиці Богомольця на вулицю Банкову. То виходить, що міліціонерів завезли, щоб Ющенко їх нагородив. Тож сказала його адміністрація, а я за це маю сісти?», – висловив обурення Луценко.
 
За його словами, День міліції святкувався за указом президента, і Ющенко брав у ньому участь.
 
«Крім того, саме Ющенко вручав квіти вдовам загиблих міліціонерів, які мені шиють теж у розтрату. Хай Ющенко пояснить, чому він сприяв цій розтраті, а не відніс квіти у держрезерв», - зазначив Луценко.
 
Крім того, він попросив залучити в якості свідків керівників інших відомств, які проводили аналогічні святкування.
 
16:30 Наступне засідання суду завтра, 21 червня, об 11.30.
 
Продовження судового засідання у справі Юрія Луценка 21.06.11
 
12:06 Луценко знову наполягає на залученні Москаля до справи

Суд у справі Юрія Луценка вирішує питання про перенесення судового засідання на прохання захисту одного із обвинувачених у справі.

За словами адвокатів, один із захисників обвинуваченого не може брати участь у цьому засіданні через участь у іншому процесі, тому обвинувачений Тарасенко позбавлений повноцінного захисту.

Сторона обвинувачення підтримала клопотання.

Водночас сам Луценко сказав, що готовий продовжувати засідання в разі, якщо суд залучить в якості його захисника Геннадія Москаля. Він наголосив, що після понеділкового засідання суду ще раз перечитав матеріали кримінальної справи і «серед близько ста свідків у справі немає Москаля».

«У справі він не був допитаний, але вчорашнім рішенням щодо недопущення Москаля до судового процесу ГПУ ввела суд в оману черговою брехнею, з чим я вас по-булгаківськи вітаю», - звернувся Луценко до присутніх прокурорів.

Луценко висловив переконання, що в разі залучення Геннадія Москаля його захист буде повноцінним навіть у разі відсутності одного з адвокатів.

12:38 Суд проігнорував Москаля і переніс засідання

Суд у справі Юрія Луценка переніс засідання на прохання захисту одного із обвинувачених на четвер 30 червня на 10 годину ранку.

Також суд ухвалив рішення звернутися до кваліфікаційної комісії, щоб вона зробила зауваження адвокату обвинуваченого Тарасенка, який не з'явився на процес, «щоб у майбутньому таке не повторювалося».

12:45 Луценко скаржитиметься Європі на Вовка


Юрій Луценко в перерві судового засідання повідомив, що його адвокати найближчими днями подадуть нову скаргу до Європейського суду з прав людини.

«У мене лежить проект скарги на дії судді Вовка. І якщо в першій скарзі я оскаржую дії прокуратури до суду, то тепер я оскаржую вже утримання тут. Я впевнений, що і там, і там виграю. Питання тільки часу», - зазначив він.

Ю.Луценко зауважив, що у ході судового засідання суддя Вовк не встановив йому новий термін застосування запобіжного заходу після того, як завершився попередній, обмежений 26 травня 2011 року.

«Мені мали сказати, що через те, що є дані про те, що ти можеш убити свідка або втекти за кордон, суд обирає запобіжний захід утримання під вартою, терміном, наприклад, на півроку. Але нічого такого не було. Суд просто відхилив моє клопотання про зміну запобіжного заходу», - заявив він.
 
Джерело: «Народна самооборона»


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.