У суді над Луценко сьогодні згасло світло… публічності процесу

Отже, 14 липня. День взяття Бастилії. Знову Печерське судилище... Сьогодні міліція знову обмежила доступ журналістів до зали судового засідання, де розглядається кримінальна справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Спочатку, приблизно о 9:30, представникам преси дозволили прохід до зали, але потім під приводом того, що в залі більше немає місця, прохід заборонили.
 
Нагадаємо, що під час минулого засідання 11 липня міліція пропустила до зали лише 5 відеокамер, натомість жодний представник друкованої преси чи інформаційного агентства потрапити на засідання не зміг.
 
10:10 Розпочалось судове засідання
 
З'ясувалось, що в суд не з'явився адвокат Станіслав Серга, але адвокати були не проти продовжити судове засідання. Суд на місці ухвалив судове засідання продовжити.
 
10:20 Суд заборонив відеотрансляцію, фото- та відеозйомку судового засідання
 
Суд поставив на обговорення питання, чи дозволити засобам масової інформації подальшу трансляції судового засідання, а також фото- та відеозйомку.
 
Представники прокуратури висловились «за» припинення.
 
Адвокат Ігор Фомін заявив, що продовження трансляції відповідало б вимогам Конституції, і інші захисники підтримали позицію Фоміна.
 
Адвокат Олексій Баганець заявив, що у випадку, якщо свідок, який буде давати покази в суді, буде проти трансляції, то її слід припинити, а в інших випадках відеотрансляція судового засідання не зашкодить.
 
Юрій Луценко наполягав на продовженні трансляції, оскільки якщо процес відкритий, то ЗМІ мають право фіксувати всі аспекти судового засідання. Він нагадав, що Кримінально-процесуальний кодекс, на підставі якого суд може заборонити трансляцію, був прийнятий ще в 60-их роках минулого сторіччя. «Зараз будь-який журналіст зможе записати покази свідка на диктофон, вийти з зали суду і дати прослухати запис будь-кому. Тому те, що в 60-их роках було актуальним, на сьогодні є просто маразматичним». Юрій Луценко також нагадав, що так званий «таємний» 18-ий том кримінальної справи насправді складається з 4 папірців, які є і в інших томах справи, а його було зроблено «таємним», щоб перешкодити публічності розгляду всієї кримінальної справи. Екс-міністр зазначив, що у випадку прямої трансляції всі брехливі покази свідків будуть викриті. «Насправді все це лусне, як мильна бульбашка, якщо на засіданні будуть присутні представники ЗМІ», - сказав Юрій Луценко.
 
Суд, порадившись на місці, ухвалив - заборонити в залі судового засідання відеозапис, фото- та відеозйомку до моменту проголошення остаточного рішення по справі, щоб «не спричинити тиск на свідків».
 
10:40 Юрій Луценко: трансляцію припинили, аби не псувати Януковичу відпочинок
 
Юрій Луценко заявив, що припинення відеотрансляції судового засіданні — це реакція влади на виступ його адвоката Олексія Баганця, який на минулому засіданні подав клопотання про повернення справи до дослідування, вказавши у ньому на безліч надуманих фактів, що містяться у справі: «Це реакція на виступ Баганця, який від їх звинувачень не залишив каменя на камені. Телебачення — це ключ до формування громадської думки, саме тому його було вирішено вимкнути. Враховуючи, що Янукович зараз відпочиває у Криму, трансляцію вимкнули, аби не псувати йому відпочинок».
 
10:57 Суддя видалив Луценка з зали суду
 
Після припинення трансляції судового засідання Юрій Луценко почав зачитувати заяву. Водночас суддя Вовк намагався його зупинити, посилаючись на те, що суд перейшов до етапу судового слідства, і надав слово прокурору для зачитування обвинувального висновку. Незважаючи на це, Юрій Луценко заявив, що суд заборонив йому скористатись передбаченим Конституцією правом на суд присяжних, правом на зміну запобіжного заходу, правом вільного вибору захисника (суд відмовився допустити в якості захисника депутата Геннадія Москаля), правом викликати свідків захисту. Також Луценко нагадав, що суд відмовив йому у праві відвести головуючого суддю Вовка в зв'язку з відкритими проти нього кримінальними справами, відмовив у праві відвести і весь склад суду. «Мені відмовлено в зупиненні розгляду справи через її необґрунтованість, відмовлено у відправленні кримінальної справи на дослідування, і відмовлено у висвітленні засобами масової інформації судового процесу», - заявив Юрій Луценко.
 
Після того, як екс-міністр оголосив цю заяву, суддя Вовк встав і сказав: «Я змушений видалити вас з зали суду через порушення судового процесу». На це Юрій Луценко відповів: «Дякую. Тепер нехай прокурор без мене читає свій маразм». 
 
11:10 Висновки медкомісії конвою не указ?
 
Під час перерви дружина Юрія Луценко Ірина повідомила журналістам, що у питанні незалежного медичного обстеження Юрія Луценко зрушень немає: «Саме СІЗО просило суддю Вовка, щоб він дозволив медичне обстеження Луценка в лікарні швидкої медичної допомоги. Суддя Вовк дозволив, але конвойна служба не бажає виконувати рішення судді».
 
За словами Ірини Луценко, сторона захисту буде клопотати з цього приводу, аби довести це питання до завершення.
 
«Ви бачите, що зараз робиться з Іващенком. У Луценка стан не кращий. Погіршення немає, але після лікарні у нього відкрилась виразка дванадцятипалої кишки. Медична комісія у СІЗО констатувала, що ця ситуація з виразкою перебуває в активній фазі. Тобто є підозра на кровотечу», - зазначила дружина Луценко.
 
Медкомісія СІЗО також прийняла рішення, що Луценка необхідно лікувати і діагностувати далі.
 
«Ніхто його не везе до лікарні для того, щоб не констатувати факт, що Луценко дійсно хворий. Ситуація прогнозована», - пояснила дружина.
 
11:26 Прокурор почав читати обвинувальний висновок
 
Прокурор Клименко після закінчення перерви в судовому засіданні, під час якої Юрія Луценка видалили з зали суду, почав зачитувати обвинувальний висновок по кримінальній справі. В залі присутні представники прокуратури, судді та захисники. Обвинувальний висновок нараховує близько 340 сторінок.
 
Адвокат Баганець зауважив судді Вовку, що не можна зачитувати обвинувальний висновок, якщо в залі немає обвинуваченого: «Ви ж його потім запитаєте, чи згодний він з обвинуваченням. Що ж він має вам відповісти?».
 
Також адвокат зауважив, що на жодному судовому засіданні не був присутній жоден з п'яти потерпілих, які начебто були обділені квартирою через те, що її отримав Леонід Приступлюк.
 
«Я розумію, що не можна на п'ятьох поділити одну квартиру, але ж вони зобов'язані ходити на засідання!», - сказав Баганець.
 
Прокурор читав обвинувальний висновок сидячи, бо, бачте, багато читати йому доведеться.
 
Паралельно із зачитуванням прокурором обвинувального висновку, самого обвинувачуваного, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, вивели із приміщення Печерського суду і вивезли назад до Лук'янівського СІЗО.
 
12:20 Кому суддя повідомив про завершення попередньої стадії судового процесу?
 
Адвокат Ігор Фомін заявив, що Печерський районний суд не попередив захист про завершення попередньої стадії судового процесу.
 
Він зауважив, що «наприкінці минулого засідання суд дуже невиразно проговорив, що закінчилася попередня стадія, і почалося судове слідство, закінчилася стадія клопотань. Ми, як учасники процесу, цього навіть не почули й готували низку клопотань».
 
За словами Фоміна, згідно із законодавством України, захист має право заявляти клопотання на будь-якій стадії судового слідства. Тому і були правомірними вимоги його підзахисного надати йому слово для виголошення трьох клопотань і заяви.
 
14:30 Суд відмовився повернути Луценка до зали суду
 
Суддя Вовк відмовив захисту Юрія Луценка в його поверненні до зали судових засідань, щоб він міг бути присутнім на оголошенні обвинувального висновку.
 
Представники обвинувачення у суді не заперечували у задоволенні клопотання, проте суд не знайшов підстав для того, щоб прийняти позитивне рішення. Крім того, суд повідомив, що сьогоднішнє засідання триватиме до 16.00.
 
15:40 Суд зробив перерву у читанні обвинувального висновку
 
Суддя Вовк прийняв рішення зупинити читання обвинувального висновку і оголосив перерву. Ранньому завершенню судового засідання посприяло раптово зникле світло в залі суду.
 
Наступне засідання суду відбудеться 19 липня 2011 року о 12.00.
 
За матеріалами сайту: "Народна самооборона"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.