На судовому засіданні по справі Юрія Луценко прокуратура зачитала «секретний» том

Сьогодні, 19 липня, «хата-читальня» кримінальних справ проти опозиційних політиків на Хрещатику, 42-А відкрила свої двері о 12.00.
 
Печерський районний суд під головуванням судді Вовка продовжив читання обвинувального висновку, який нараховує 340 сторінок, у кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Додамо, що на минулому судовому засіданні прокурори сидячи встигли прочитати близько 60-ти сторінок, поки в залі не зникло світло.
 
Нагадаємо, що читання обвинувального висновку проходило без обвинувачуваного Юрія Луценка. Його було видалено із зали суду рішенням судді Вовка через намагання озвучити три клопотання.
 
Перед видаленням із зали судового засідання Юрій Луценко встиг оголосити свою заяву, в якій в чергове заявив про політичну вмотивованість розгляду кримінальної справи проти нього. У заяві Луценко вказав:
 
« - Суд заборонив мені скористатись передбаченим Конституцією правом на суд присяжних,
 
- Суд заборонив мені скористатися правом на зміну запобіжного заходу через відсутність підстав для арешту,
 
- Суд заборонив мені скористатися правом вільного вибору та допуску до судового процесу захисника,
 
- Суд заборонив мені скористатися правом виклику жодного із заявлених свідків захисту,
 
- Суд відмовив мені у праві відвести головуючого суддю Вовка, якому я не довіряю в зв'язку з відкритими проти нього кримінальними справами, які унеможливлюють його незалежність,
 
- Суд відмовив мені у зупиненні розгляду справи через її необґрунтованість,
 
- Суд відмовив мені у відправленні кримінальної справи на дослідування,
 
- Суд відмовив мені у висвітленні засобами масової інформації судового процесу, не дивлячись на оголошений суддею Вовком відкритий судовий процес у моїй справі».
 
Також додамо, що своїм рішенням на минулому засіданні суддя Вовк постановив заборонити фото- та відеозйомку судового процесу до моменту проголошення остаточного рішення по справі, щоб «не спричинити тиск на свідків».
 
11:50 Все готово до початку судового засідання
 
Майже всі учасники судового засідання - обвинувачуваний Юрій Луценко, захисники та прокурори - вже знаходилися у залі суду. Самого Юрія Луценка доставили до приміщення Печерського райсуду о 8 годині ранку. Журналістів поки що тримали на порозі зали.
 
На засідання у справі Юрія Луценка прибув представник посольства США. Нагадаємо, що вже неодноразово лунали заяви від представників США різного рангу про те, що вони уважно слідкують за судовими процесами над опозиційними політиками.
 
Юрій Луценко встиг поспілкуватися із спостерігачами посольства США перед початком засідання.
 
Станом на 11:57 до зали суду запустили представників ЗМІ - інформагентств та друкованих видань.
 
У залі суду також знаходилися соратники Луценка - Юрій Гримчак та Олесь Доній, старший брат Сергій Луценко.
 
12:17 Суд занурився у прослуховування обвинувального висновку
 
Після розгляду питання про можливу зміну секретаря, прокурор продовжив читати обвинувальний висновок.
 
Юрій Луценко вимагав від прокурора читати текст голосно, виразно і зрозуміло для всіх.
 
13:05 Обвинувальний висновок читають три прокурори по черзі
 
Прокурори, читаючи обвинувальний висновок у справі Юрія Луценка, швидко втомлюються. Для полегшення процедури собі, втомленим прокурорам, читання відбувається на три голоси по черзі.
 
Наразі прокурори почали читати інформацію, яка міститься у засекреченому томі кримінальної справи. Ця секретна інформація - про присвоєння нагород та узгодження відпусток! У цьому і полягає основна таємниця справи.
 
Отже, всі присутні у залі послухали «секрет для маленької компанії».
 
13:20 Суд оголосив технічну перерву на 20 хвилин
 
Юрій Луценко попросив оголосити перерву в судовому засіданні. Він повідомив суддям, що перебуває у приміщенні Печерського райсуду з 8-ої години ранку. А за рекомендацією лікарів він має приймати гарячу їжу в обідню перерву. Зважаючи на проведений час у суді, Луценко звернувся до суду із клопотанням про доставку його до Лук'янівського СІЗО на час обіду.
 
Сторона захисту підтримала дане клопотання. Прокурори, нічого дивного, не підтримали клопотання Луценка.
 
Суд пішов на перерву.
 
13:45 У Луценка попередній діагноз – гепатит
 
У перерві судового засідання Юрій Луценко, говорячи про свій стан здоров’я, повідомив про попереднє підтвердження діагнозу «гепатит».
 
За словами Луценка, після обстеження у лікарні швидкої допомоги «підтвердилися не лише попередні діагнози, а також заявлено про ймовірність наявності у мене гепатиту».
 
Для повноти інформації екс-міністру необхідно найближчим часом здати ще один поглиблений аналіз крові.
 
«Організм не спрацьовує. Маю проблеми з підшлунковою та печінкою. Відповідно я почав приймати медикаменти і намагаюся якимось чином дотримуватися харчування», - сказав він.
 
Луценко додав: «Чесно кажучи, за півроку в камері отримати таку хворобу для мене є несподіваною неприємністю. Це одно з найгірших, що можна знайти в тюрмі».
 
Ірина Луценко підтвердила дану інформацію і додала, що особисто братиме забір крові у чоловіка для поглибленого аналізу крові у незалежній клініці.
 
13:50 Судді повернулися до зали засідань
 
Юрій Луценко після перерви продовжує наполягати на його перевезенні до Лук'янівки для прийому гарячої їжі та ліків.
 
Проте прокурори продовжили читати обвинувальний висновок.
 
14:00 Луценко вимагав повернення усіх ЗМІ до зали суду
 
Після оголошення обвинувального висновку Юрій Луценко вимагав відновлення фото- та відеофіксації судового процесу на стадії його допиту.
 
«Я думав, що після зачитування всіх фантазій прокуратури, я зможу публічно відповісти на всі ці звинувачення в ході свого публічного допиту», - сказав він.
 
Луценко зауважив, що «чинний закон говорить про те, що відкритий процес не може бути обмежений іншими причинами, крім державної таємниці. Як відомо, 18-й том, який є страшенно секретним, був щойно зачитаний».
 
Адвокати екс-міністра підготують відповідне клопотання про допуск фото- та тележурналістів.
 
Проте сам Луценко, в той же час, не дуже сподівається на задоволення цього клопотання.
 
Окрім того, Луценко має намір заявити про невизнання свої провини за безпосередньої участі свідків обвинувачення.
 
«Це свідки, які мене оббрехали. Їх троє, і в мене є цьому докази», - наголосив Луценко, додавши, що хотів би, аби цей процес відбувався за участі усіх ЗМІ.
15:05 Луценко: Я не погоджуюсь з тим, що маю доводити свою невинуватість
Юрій Луценко не погоджується з думкою віце-прем’єр-міністра – міністра інфраструктури Бориса Колесникова з приводу того, що ступінь його невинуватості мають доводити адвокати, і вважає, що це справа обвинувачення. Про це він сказав в ексклюзивному коментарі УНН.
«Я цілком задоволений своїм захистом. Я чув декілька разів слова Колеснікова про те, що нібито я повинен посилити роботу своїх адвокатів. Я, як і весь цивілізований світ, вважаю, що саме обвинувачення має доводити мою вину, а він вважає, що я маю доводити свою невинуватість. Це зовсім різні концепції. Вони не змогли нічого довести і я можу стверджувати це», - зазначив Ю.Луценко.
Екс-міністр додав, що доводити свою невинуватість можна лише у тоталітарних країнах за тієї правової системи, коли людину звинувачують за надуманим приводом.
15:15 Прокурори в три голоси сидячи продовжують читати
 
У залі суду так і не з'являються потерпілі у кримінальній справі.
Обвинувачення вже завершило читати висновок по епізодам стосовно присвоєння позачергових звань та регалій водію Юрія Луценка, а також щодо надання йому житла позачергово.
Представники прокуратури наразі зачитують епізод щодо прослуховування в рамках слідчих дій, яке начебто було незаконно санкціоновано Ю.Луценком під час його перебування на посаді міністра внутрішніх справ з метою штучного завищення показників розкриваємості.
16:10 Оголошено 10-хвилинну перерву
Суддя Вовк втомився слухати монотонне читання прокурорів і оголосив технічну перерву на 10 хвилин.
16:30 Читання продовжилося знову  монотонно
Прочитана половина обвинувального висновку.
Станом на 17:00 прокурори почали читати інформацію про відзначення Дня міліції у 2008 та 2009 роках.
18:05 Суд оголосив перерву у читанні
Прокурори на сьогодні встигли прочитати загалом 178 сторінок.
Печерський районний суд оголосив перерву у читанні обвинувального висновку у справі Юрія Луценка до 27 липня 2011 року до 10 години ранку.
Один із адвокатів Ігор Фомін йде у заплановану відпустку з 20 липня по 5 серпня 2011 року. У зв'язку з цим Юрій Луценко заявив клопотання про неможливість розгляду справи без адвокатів. За його словами, без участі адвокатів «цей процес остаточно перетвориться на фарс».
У захисника Олексія Баганця відпустка починається 30 липня, тому на засіданні 27 липня він буде присутній.
Не дивлячись на це, суд призначив наступне засідання на 27 липня.
Суддя Вовк попередив, що на наступному засіданні при читанні обвинувального висновку буде том справи, що містить факти, які підпадають під визначення «державної таємниці».
Тому, за його словами, під час його зачитування можуть бути присутніми лише особи, які мають доступ до державної таємниці, а всі бажаючі мають такий доступ отримати, подавши вiдповiдну заяву.
Адвокат Ігор Фомін у свою чергу заявив: «Ми сьогодні третій день слухаємо обвинувальний висновок, який прокуратура написала за три години».
Окрім того, Фомін повідомив, що захист Луценка звернувся у понеділок до керівництва СІЗО про необхідність забору крові у Юрія Луценка для проведення розширеного аналізу крові у зв'язку із підозрою на гепатит. Поки що відповіді до адвокатів не надходило.
Під час оголошення обвинувального висновку сам Юрій Луценко не втрачав оптимізму, посміхався та час від часу читав книгу письменника Фазіля Іскандера «Сандро з Чегему».
Слухаючи звинувачення у тому, що на святкування річниць міліції запрошувалися зірки української та російської естради, Юрій Луценко з місця наголосив: «Ще не всіх бандитських артистів заслухали. «Мурку» давай!».
 
За матеріалами: "Народна самооборона"


Коментарі

  +0 #1 влада лжи 20 июл. 2011 г., 00:18:11
янукович тратит бджетные деньги как хочет: на межигирья, на самолеты-вертолеты... азаров выделяет дополнительные миллиарды на содержание прокуратуры... богатыревой незаконно выделяют две госдачи в Крнче-Заспе... а луценко судят за деньги, потраченные на проведение дня милиции... пипец!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.