Суд над Луценко - велике політичне шоу, тільки на маленькій сцені

О 9.15 ранку Печерський районний суд м. Києва у складі трьох суддів на чолі із суддею С.Вовком після перерви продовжив слухати справу проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Сьогодні - 236 день незаконного перебування Юрія Луценка за гратами Лук'янівського СІЗО.
 
Нагадаємо, що на минулому засіданні у 11 серпня суд прийняв рішення змінити порядок судового засідання, допитавши спочатку потерпілих у справі. Хоча напередодні був оголошений інший порядок роботи.
 
Сторона захисту висловила протест про зміни порядку роботи, оскільки готувалася на минуле засідання для допиту свідків у справі.
 
Юрій Луценко також заявив протест проти зміни порядку і допиту потерпілих. «Я не один день готувався до цього процесу, робив певні нотатки. Тому я вимагаю перенесення судового засідання, або ж прошу доправити мене у СІЗО, аби я взяв ті свої записи, які робив протягом кількох місяців», - наголосив Луценко.
 
«Я маю виписки до 23-го тома своєї кримінальної справи. А ви викликаєте потерпілого по третьому епізоду! Це прокурорське шулерство. Це суд без права на захист», - заявив Юрій Луценко, звертаючись до суду та прокурорів.
 
Після наради суд прийняв рішення зробити перерву у судовому засіданні для належної підготовки сторони захисту до допиту потерпілих у справі Юрія Луценка.
 
На сьогоднішньому судовому засіданні мають бути допитані потерпілі у справі.
 
Зауважимо, що нинішнє судове засідання відбуватлося за новою адресою: вул. Гайцана, 4, зал №3.
 
Нагадаємо також, що судове засідання проходить у напівзакритому режимі, оскільки фото- та відеозйомка у залі суду заборонена.
 
9:20 Почалося засідання суду
 
Перед початком судового засідання Юрій Луценко, коментуючи спільну прес-конференцію Азарова та Тигіпка про об’єднання двох партій - Сильної України та Партії регіонів, порадив нинішньому віце-прем’єру в жодному разі тепер не їздити на полювання.
 
"Я поважаю Сергія Тигіпка, вважаю його серйозним і дійсно перспективним політиком. Мені шкода, що він зробив такий крок", - сказав Луценко.
 
"Єдине, що можу порекомендувати – це не їздити в ніякому разі на полювання", - додав він.
 
9.45 «Потерпілі» у справі не прийшли в суд
 
Не всі потерпілі у справі екс-міністра внутрішніх справ з’явилися на судове засідання. Це особи, які вважаються потерпілими в епізоді про виділення квартири.
 
Загалом із п'яти потерпілих прийшло лише двоє.
 
Сторона захисту наголосила, що ці люди жодного разу взагалі не з’являлися в суді. Адвокати також вважають, що цих людей Генпрокуратура призначила бути потерпілими.
 
Зокрема, Юрій Луценко зачитав слова потерпілого полковника міліції Сергія Третьякова, який ще 28 травня в інтерв’ю агентству УНІАН, зокрема, розказав:  «Ви не повірите, – каже він, ніяково посміхаючись, – мені подзвонили з прокуратури й повідомили, що я потерпілий, бо я був перший в черзі на квартиру, яку Луценко підписав своєму водієві. Хоча я розумію, що це не сам Луценко вирішував такі питання, адже є комісія… Та оскільки мені сказали, що слідство встановило мене потерпілим, то я не відмовився ним бути.
 
– А ви не хочете відмовитися від своєї «потерпілості», оскільки таке ось робиться з Луценком?
 
– Ну, ви ж мене зрозумійте, що це не по поняттях… Я ж досі працюю в міліції… Дивно, але нещодавно до 25-річчя Чорнобиля знову давали квартири, і мені знову не дали, хоча, як вони казали, я перший у черзі…».
 
Коментуючи це інтерв’ю, Луценко заявив, що у суді відбувається велике політичне шоу, тільки на маленькій сцені.
 
Юрій Луценко звернувся також до суду із проханням винести ухвалу про примусовий привід потерпілих до суду. «Я знаходжуся під арештом, а потерпілі не з’являються в суді», - наголосив екс-міністр.
 
«Своїми діями Генпрокуратура та МВС демонструють повне порушення усіх законів», - заявив Луценко.
 
Однак суд ухвалив рішення продовжити судове засідання, незважаючи на відсутність частини потерпілих, і в процесі розгляду обговорити всі питання.
 
9:55 Почався допит потерпілого Давиденка
 
Потерпілого у справі, водія екс-заступника голови СБУ В.Сацюка Валентина Давиденка, допитують представники прокуратури. На перше запитання, чи порушувалися права, Давиденко в залі суду заявив: "Ні, мої права не порушувалися".
 
Пізніше, пояснюючи свою участь у процесі, Давиденко повідомив: «Коли мене викликали в прокуратуру у справі, мені слідчий пояснив, що були порушені мої права».
 
Дані слова потерпілого викликали сміх у залі.
 
В. Давиденко повідомив суду, що 2008-2009 роках, коли його викликали до Генеральної прокуратури у справі отруєння на той час кандидата в президенти Ющенка в якості свідка, за ним велося візуальне спостереження і прослуховування телефонів. За його словами, оперативно-розшукові дії щодо нього були незаконно продовжені з 12 до 18 місяців.
 
Водночас він відзначив, що стеження йому не завдало майнової шкоди і проблем від цього не було.
 
На запитання, чому він, знаючи про стеження і прослуховування, не звертався до СБУ та МВС, Давиденко відповів: "Я розумів, що вони просто роблять свою роботу".
 
Крім того, відповідаючи на запитання прокурора, чи зацікавлений він у розгляді даної справи по суті, Давиденко сказав: "Ніякої зацікавленості у мене немає". Він також додав, що у нього немає особистої неприязні до самого Юрія Луценка.
 
Адвокат Ігор Фомін запитав у потерпілого В.Давиденка, звідки він дізнався, що проти нього незаконно було продовжено оперативно-розшукові дії з 12 до 18 місяців, на що той відповів: "На продовження ОРД право тоді мав Ю.Луценко".
 
Захисник знову його запитав, хто йому про це розповів, В.Давиденко на це сказав: "Це мені сказали в прокуратурі". Тобто, уточнив І.Фомін, що В.Давиденку сказали в прокуратурі те, що Ю.Луценко підписав цей документ, значить він і порушив права потерпілого. В.Давиденко відповів згодою.
 
Під час допиту екс-глава МВС звернув увагу на те, що свідчення Давиденка під час досудового слідства були зафіксовані  українською мовою. А в даний момент у суді він відповідає на запитання російською мовою.
 
Після закінчення допиту Валентин Давиденко заявив суду: "Я не вважаю себе ПОТЕРПІЛИМ".
 
11:20 Заяву про «потерпілість» Давиденко писав в Генпрокуратурі
 
Після допиту водія екс-заступника глави СБУ В.Сацюка Валентина Давиденка можна зробити фактичні висновки:
 
1. Давиденко не відчував проблем у зв’язку із оперативно-розшуковими діями, які велися відносно нього.
 
2. Він не користувався номерами мобільних телефонів, які вказані у матеріалах кримінальної справи та озвучені у обвинувальному висновку Генпрокуратури.
 
3. Заяву про те, що він є потерпілим у справі, Давиденку сказали написати у Генпрокуратурі.
 
4. Пересвідчившись у наданих в кримінальній справі матеріалах у суді про те, що оперативно-розшукові дії проводилися із погодженням з СБУ, Давиденко не вважає себе потерпілим.
 
11:50 Оголошена перерва на 10 хвилин
 
Захист Юрія Луценка заявив клопотання про обов'язкову присутність усіх 5-х потерпілих у залі суду.
 
Суд, порадившись на місці, ухвалив рішення про оголошення після перерви показів решти потерпілих, які не з'явилися на засідання суду.
 
12:40 Луценко вчергове просить відпустити його із СІЗО
 
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вчергове просить суд звільнити його з-під варти, заявивши відповідне клопотання.
 
"З одного боку, я вважаю за необхідне, аби потерпілі перед судом показали, що дії, які я робив, у жодному разі не погіршили їхнього життя, з іншого боку - я не хочу чекати в СIЗО, доки вони з'являться", - сказав Луценко.
 
"Рішення просте - змінити запобіжний захід для Луценка й чекати на них. Я не готовий сидіти для того, щоб просто сидіти", - наголосив Луценко.
 
Серед підстав для його звільнення Луценко також назвав заяви 65 депутатів про готовність взяти його на поруки, готовність двох депутатів надати заставу в розмірі, який вкаже суд.
 
Ще однією підставою для зміни запобіжного заходу Луценко вважає підписи понад мільйона громадян України взяти його на поруки.
 
О 12:55 суд пішов у нарадчу кімнату.
 
13:05 Луценко: Газова справа переросла на процес над «кришею» РосУкрЕнерго
 
Юрій Луценко висловив обурення, чому прокуратура відмовилася викликати його як свідка по «газовій» справі Тимошенко.
 
Він також повідомив, що ще на початку нинішнього року під час досудового слідства написав заяву на ім’я Генпрокурора про скоєння злочину екс-президентом Ющенком, проте досі жодної відповіді не отримав.
 
Також Луценко може пояснити дивну поведінку Ющенка на вчорашньому допиті у справі Тимошенко.
 
«Згідно Конституції, президент не має права відкликати голову самостійного господарюючого суб’єкту із міжнародних переговорів. А Ющенко це зробив», - наголосив Луценко і додав, що це виходить також із показів екс-голови «Нафтогазу України» Олега Дубини.
 
«А зараз Ющенко маскується і всіляко розповідає, що нікого не відкликав із переговорів, тому що з його боку це було 100-відсоткове перевищення повноважень», - наголосив Луценко, зауваживши, що ретельно вивчив повноваження Президента, записані у Конституції України.
 
«Генпрокуратура під «кришею» Януковича дала своєму союзнику Ющенку свободу і можливість замаскувати свою роль у газовій катастрофі 2009 року. А вчора на допиті у суді Ющенко вчергове плюнув в того, хто зробив його президентом», - зауважив екс-міністр.
 
Луценко заявив, що в 2009 році прем’єр Тимошенко діяла при форс-мажорних умовах, змушена була рятувати ситуацію, коли Ющенко поставив Україну на межу краху.
 
«Тимошенко поїхала в Кремль домовлятися про газові угоди, а Ющенко – поїхав на відпочинок кататися на лижах, залишивши країну на Тимошенко, коли Кремль був максимально розлючений зривом газових переговорів», - наголосив Юрій Луценко.
 
Екс-міністр ще раз наголосив, що в тій ситуації, рятуючи країну від краху, Тимошенко діяла в межах повноважень прем’єр-міністра, не порушуючи жодних законів.
 
Луценко зробив висновок, що процес Тимошенко переріс на процес над «РосУкрЕнерго» і над його «кришами» - Ющенком і Януковичем.
13:20 Луценко з журналістами спілкується через записки
Юрій Луценко заявив, що представники прокуратури звертаються до суду зі скаргами на те, що він спілкується з журналістами в перервах судових засідань.
«Справа в тому, що мені можна розмовляти, а вам не можна зі мною говорити. Прокурори скарги пишуть», - сказав Луценко присутнім журналістам.
За його словами, після цих скарг карають конвой, тому що він не повинен допускати спілкування Луценка з пресою. Він попросив, щоб не підставляти правоохоронців, не задавати йому питання вголос у перервах.
Журналісти вийшли з ситуації: вони пишуть питання і передають їх або через захисників, або просто показують Луценку.
Сидячі в залі прокурори на цей крок не реагують. 
14:10  Підстав для зміни запобіжного заходу не виявлено
Саме з таким формулюванням після більш як годинної перерви повернулися судді до зали засідань.
Суд запланував допит потерпілого Сидоренка, який з'явився у суді.
Натомість захист Луценка висловив протест проти допиту лише одного потерпілого при відсутності ще трьох, оскільки всі вони проходять по епізоду про надання квартири.
15:20 Потерпілий Сидоренко має претензії до міністра внутрішніх справ Василя Цушка!
Потерпілий у справі екс-міністра внутрішніх справ, пенсіонер Микола Сидоренко під час допиту на судовому засіданні заявив, що має претензії до екс-міністра внутрішніх справ Василя Цушка.
За його словами, він служив в органах внутрішніх справ з 1971 року і перебував на квартирному обліку позачерговиків МВС України, як ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції 1 категорії, ще з 1998 року. Але у 2007 році його без пояснення причин вилучили із цієї черги.
З цього приводу він навіть писав листа на ім'я заступника міністра внутрішніх справ Миколи Плєханова.
Окрім того, з приводу вилучення його із черги на отримання житла він звертався «до прокуратури, що знаходиться на Подолі».
Потерпілий М.Сидоренко повідомив також, що його дружина вже отримувала державне житло від МВС, оскільки працювала у госпіталі міністерства. Після розлучення із дружиною Сидоренко відмовився від своєї частки на житло на її користь, а пізніше знову став на чергу на отримання житла.
На запитання, чи має він претензії особисто до екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, потерпілий Сидоренко відповів: "Та які там претензії. До Луценка претензій немає. Я маю претензії до житлово-побутової комісії".
При подальшому допиті Сидоренко заявив, що інспектор житлово-побутової комісії повідомив йому про те, що у 2005 році водій Луценка нібито отримав квартиру, яку мав отримати він. Інспектор запропонував йому написати заяву на прокуратуру із визнанням його потерпілим. Натомість обіцяв йому квартиру від МВС. Пізніше Сидоренка викликали в прокуратуру, де слідчий підказав, як правильно написати заяву.
Наприкінці допиту Микола Сидоренко заявив: "Я визнаю себе потерпілим. Потерпілим від МВС, а не від Луценка!"
На ТРИ уточнюючих запитання, від кого вважає себе потерпілим, Сидоренко стверджуючи заявив: "Від МВС!".
16:30 Підсумок судового засідання: двоє потерпілих вже визнали, що вони НЕ Є ПОТЕРПІЛИМИ!
Суд прийняв рішення перенести судове засідання на понеділок, 22 серпня 2011 року, на 9.15 ранку, через зайнятість однієї з суддей в іншому судовому засіданні.
При цьому суд не взяв до уваги прохання адвокатів Луценка про перенесення засідання на інший час у зв’язку з тим, що на цей день у них призначені інші справи у Шевченківському суді.
ри цьому адвокат Ігор Фомін сказав, що ще на минулому судовому засіданні попереджав, що у нього призначена інша справа на 22 серпня.
Засідання відбудеться за новою адресою: вул. Гайцана, 4, зал №3.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.