Справа Луценко: покази свідків спростовують державне обвинувачення

О 9.15 ранку Печерський районний суд м. Києва у складі трьох суддів на чолі із суддею С.Вовком продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що на минулому судовому засіданні 22 серпня був допитаний полковник міліції Сергій Третьяков, який визнаний прокуратурою потерпілим у справі по епізоду про виділення однокімнатної квартири для водія екс-міністра. Додамо, що такими «потерпілими» у справі прокуратура призначила чотирьох осіб.
 
Третьяков повідомив, що повістку в суд йому вручили працівники Департаменту внутрішньої безпеки МВС.
 
На запитання, чи вважає потерпілий, що саме екс-міністр Луценко повинен був надати йому житло, потерпілий Третьяков відповів: «Житлову площу по тому статусу, який я маю, ні Юрій Віталійович, ні хтось інший не надає. Я вважаю, що квартиру дає мені держава у встановленому порядку».
 
Третьяков відмовився від своїх слів в інтерв'ю агентству УНІАН. На що у відповідь Юрій Луценко заявив клопотання про залучення журналістки Ксенії Лесів свідком у справі, і суд частково задовольнив це клопотання.
 
Потерпілий Третьяков в кінці допиту заявив, що його права порушили посадові особи МВС, а хто конкретно - це має встановити суд.
 
Також було зачитано протоколи допиту ще двох потерпілих, які були відсутні у залі суду.
 
Ю.Наріжний, 1937 року народження, онкохворий, через хворобу не зміг прийти до зали суду.
 
Інший потерпілий, В.Костенко працював старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління МВС України. У 2001 році на нього було скоєно напад, внаслідок чого він отримав закриту черепно-мозкову травму, яка постійно супроводжується епілептичними нападами, у зв'язку з цим Костенко втратив здатність до самообслуговування та спілкування, має правосторонній параліч. Протокол його допиту, а також заява його представника – дружини Ольги Гарбарчук, також були зачитані у залі суду. У заяві О.Гарбарчук на ім’я першого заступника Генпрокурора Р.Кузьміна вказано, що потерпілий Костенко знімає з себе всі обвинувачення на адресу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. «Господь дав нам можливість виправляти помилки у вигляді каяття, хочу скористатися нею. Я не маю права впливати на долю людини, тим більше що ця людина зовсім не причетна до нашого становища. Я про колишнього міністра Луценка Ю.В. З 2003 року до тепер було міністрів декілька і саме до Луценка Ю.В. з приводу покращення умов житла - ми не зверталися в часи його правління. Прошу зняти мої звинувачення».
 
На сьогоднішньому судовому засіданні суд мав почати допит свідків у справі. Нагадаємо, що суд проходить за адресою: вул. Гайцана, 4, зал №3.
 
9:10 У Луценка відпустки не буде
 
Перед початком судового засідання Юрій Луценко повідомив журналістам, що у розгляді кримінальної справи проти нього буде оголошено перерву на місяць через відпустку членів суддівської колегії. «У розгляді справи буде оголошено місячну перерву, тому що вожді ідуть у відпустку», - уточнив Луценко.
 
9:20 Судове засідання почалося вчасно
 
Суддя Сергій Вовк відзвітував, що лист про облаштування судової зали лавками для присутніх на судовому засідання відправлено до територіальної адміністрації.
 
Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про поганий стан здоров'я його підзахисного Юрія Луценка.
 
У клопотанні захисники просять надати дозвіл суду на додаткове медичне обстеження та лікування.
 
Прокурори не заперечують проти даного клопотання.
 
Захисник Ірина Луценко повідомила, що саме за ініціативою керівництва та медчастини СІЗО 15 та 22 серпня проводилися додаткові медичні огляди Луценка комісією з Міністерства охорони здоров’я, а також самого Луценка доправляли для додаткового огляду в лікарню швидкої медичної допомоги.
 
Юрій Луценко, звертаючись до прокурорів, зазначив: «Ще із 40-х років минулого століття у СІЗО був норматив, що число загиблих не повинно бути більше 2% від загального числа затриманих, і за неперевищення даного нормативу тоді видавали премії. Ви, панове прокурори, хочете все покласти на СІЗО. Вас я поздоровляю, що ви є продовжувачами справи Дзержинського та Берії».
 
Суд задовольнив клопотання адвокатів і постановив витребувати медичний висновок щодо стану здоров’я Юрія Луценка та провести повторний медичний огляд, у тому числі професійного гастроентеролога.
 
9:45 Луценко вимагає викликати слідчого Войченка
 
Юрій Луценко заявив клопотання викликати слідчого Генпрокуратури С.Войченка щодо фальшування показів потерпілих у справі, про які неодноразово було сказано у судовому засідання і підтверджено самими потерпілими у залі суду.
 
«Ми всі були свідками тут, у заді суду», - наголосив Луценко.
 
Щодо потерпілого Юрія Наріжного, Луценко зазначив, що той став у чергу на отримання квартири у вересні 2005 року. «Яким чином він постраждав від розподілу квартир у травні 2005-го?», - запитав у прокурорів Луценко і додав: «Про це знає тільки прокуратура!».
 
Луценко також заявив, що від журналістів дізнався про той факт, що потерпілий Наріжний вільно пересувається по місту, його неодноразово бачили в МВС.
 
«Тому я клопочу перед судом, аби потерпілий Наріжний постав перед судом», - заявив Луценко.
 
Адвокат Ігор Фомін зазначив: «Прокуратурою була використана певна технологія, що в якості свідків викликались особи, які не мають ніякого відношення до нашої конкретної кримінальної справи (згідно закону, свідки викликаються щодо конкретної кримінальної справи). Після того вже в прокуратурі їх змушували стати потерпілими».
 
«Тому необхідно допитати слідчого в якості свідка, які певні методи та обставини застосовувалися під час досудового слідства», - наголосив Фомін.
 
Порадившись на місці, суд ухвалив рішення залишити дане клопотання без задоволення як передчасне, але не позбавлене права бути заявленим вже на стадії дослідження доказів.
 
10:00 Почався допит свідків
 
Як свідка до зали суду викликали Сергія Шумила, заступника начальника управління з питань працевлаштування, але Юрій Луценко у відповідь заявив клопотання щодо дотримання порядку виклику свідків.
 
Луценко зазначив, що першим на допиті мав бути Курко, він його навіть встиг побачити у коридорі, а вже зараз виявилося, що його нібито немає.
 
«Ви кажете, що він підписав повістку, тому для мене важливо, чому він ігнорує допит. Тому що цю практику можуть взяти і всі інші свідки по справі», - зазначив Луценко.
 
Свідок Шумило повідомив, що у 2005 році оформлював документи Приступлюка, а після укомплектування передав їх на затвердження своєму керівнику, начальнику Департаменту роботи з персоналом Миколі Курку.
 
Сергій Шумило також розказав про загальний порядок і процедуру прийняття в органи внутрішніх справ цивільних осіб.
 
Заступник начальника управління з питань комплектування та проходження служби, начальник відділу комплектування Центрального апарату Міністерства внутрішніх справ Сергій Шумило на допиті прокурорами заявив, що законодавство не забороняє приймати на службу в органи внутрішніх справ людей у віці 47 років.
 
Шумило також зазначив, що йому не було на той час відомо, хто давав доручення щодо прийому Л.Приступлюка на службу в МВС.
 
На запитання адвоката О.Баганця свідок Шумило сказав, що висновок про прийом на службу в органи внутрішніх справ є підставою для прийняття на роботу, і у випадку із Приступлюком він відповідав усім вимогам законодавства.
 
Баганець також поставив свідку Шумилу уточнююче запитання, чому його викликали другий раз на допит у прокуратуру. «І в другий раз вам казали, що Курко казав, що Приступлюк є людиною Луценка?», - уточнив Баганець.
 
Адвокат також зазначив свідку Шумилу, що його показання додаткового допиту відрізняються від попереднього.
 
Шумило зауважив, що в той період, а саме початок 2005-го року, у зв’язку із пенсійною реформою було багато звільнень із органів внутрішніх справ, відповідно – багато паперової роботи. Щоденно, за його словами, готувалися накази і по 20-30, а то і 50 прізвищ.
 
Юрій Луценко, у свою чергу, заявив: «Після того, як свідок заявив про повну законність прийняття на роботу Приступлюка, у мене питань до свідка немає. У мене тільки є риторичне запитання: чому я за ґратами?!».
 
11:45 Почався допит другого свідка у справі
 
Другий викликаний на допит свідок - Юрій Кошець, який в апараті Міністерства внутрішніх справ України працював з 2001 року по березень 2005 року на посаді старшого інспектора з особливих доручень відділу комплектування Центрального апарату Департаменту роботи з персоналом.
 
Свідок Кошець у ході допиту повідомив, що Приступлюка приймали на роботу на майорську посаду і він міг отримати майорську посаду включно.
 
Ю.Кошець також підтвердив, що прямої заборони про прийняття в органи внутрішніх справ осіб у віці 47 років немає.
 
Адвокат Баганець запитав у Кошеця, чому у разі, якщо не порушувалося законодавство під час збору документів і прийому на службу Л. Приступлюка, його двічі викликали на допит у Генпрокуратуру та у Департамент внутрішньої безпеки МВС.
 
Адвокат також зачитав фрагмент із Обвинувального висновку, де серед показань свідка Кошеця вказано: «Після приходу до влади представників «помаранчевої революції», в лютому 2005 року на посаду Міністра внутрішніх справ України було призначено Луценка Ю.В., який був безпосереднім представником нової політичної сили. Відповідно Луценко Ю.В. одразу розпочав «чистку кадрів» і почав влаштовувати до міністерства людей з свого кола оточення, тобто близьких до себе людей».
 
Свідок Ю.Кошець заявив, що терміну «чистка кадрів» не вживав під час допитів, можливо, слідчий щось неправильно зрозумів.
 
Представник МВС, свідок Юрій Кошець свої показання щодо незаконності прийняття водія екс-міністра Л.Приступлюка на службу в судовому засіданні під час допиту розвіяв і заявив, що порушень під час прийому на службу не було. Все відбувалося у законному порядку.
 
Окрім того, Кошець підтвердив, що звання капітана Л.Приступлюк також отримав законно.
 
13:00 Справа розвалюється на очах!
 
Відповідаючи на питання адвоката І.Фоміна, Кошець ще раз підтвердив свої показання у суді про те, що був витриманий установлений порядок, міністр діяв у межах своїх повноважень, коли підписував накази.
 
Юрій Луценко ще раз наголосив, що вимагає допиту слідчого ГПУ Войченка у суді: «Справи вже немає!».
 
На запитання прокурора Клименка, чи підтверджує свідок протокол другого допиту, який зачитували, Юрій Кошець відповів: «Ні, протокол не відповідає дійсності!».
 
13:20 Суд оголосив перерву на 3 тижні
 
Після допиту двох свідків, які розвіяли всі «казки від Генпрокуратури», суд прийняв рішення оголосити перерву у судовому засіданні до 19 вересня 2011 року, 9.15 ранку.
 
Така тривала перерва пов’язані із відпустками суддів.
 
За цей час також буде проведено додаткове медичне обстеження Юрія Луценка фахівцями.
 
Наступне судове засідання продовжиться допитом свідків у справі.
 


Коментарі

  +0 #1 Сергей 29 авг. 2011 г., 17:51:40
Они не в отпуск ушли, а взяли тайм-аут, что дальше предпринять, как надавить на свидетелей, чтобы те дали нужные показания. Вобщем, растерянность прокуратуры на лицо!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.