Суд над Луценко: екс-міністр вимагає позбавити його морального гвалтування «прокурорами-мордоворотами»

Сьогодні, 19 вересня, о 9.15 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що на минулому судовому засіданні 29 серпня адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про поганий стан здоров'я його підзахисного Юрія Луценка. Суд задовольнив клопотання адвокатів і постановив витребувати медичний висновок щодо стану здоров’я Юрія Луценка та провести повторний медичний огляд, у тому числі професійного гастроентеролога.
 
Проте через паперову тяганину належного медичного обстеження колегіально Юрій Луценко не пройшов, лише в останні дні перед судовим засіданням був обстежений у київському діагностичному центрі. Лікарі МОЗ, які 30 серпня обстежували Ю.Луценка, встановили діагноз: цироз печінки (криптогенний), з явищем портальної гіпертензії і варикозом вен стравоходу. Проте ні професора С.Ткача, ні доцента О.Швеця, всупереч рішенню МОЗ, до останнього обстеження Ю.Луценка не допустили.
 
Окрім того, на минулому судовому засіданні суд розпочав допит свідків у кримінальній справі.
 
Перший свідок - заступник начальника управління з питань комплектування та проходження служби, начальник відділу комплектування Центрального апарату Міністерства внутрішніх справ Сергій Шумило на допиті прокурорами заявив, що законодавство не забороняє приймати на службу в органи внутрішніх справ людей у віці 47 років, а також висновок про прийом на службу в органи внутрішніх справ є підставою для прийняття на роботу, і у випадку із Приступлюком він відповідав усім вимогам законодавства.
 
Другий свідок - старший інспектор з особливих доручень відділу комплектування Центрального апарату Департаменту роботи з персоналом Юрій Кошець. Свої показання щодо незаконності прийняття водія екс-міністра Л.Приступлюка на службу в судовому засіданні під час допиту свідок розвіяв і заявив, що порушень під час прийому на службу не було. Все відбувалося у законному порядку. Окрім того, Кошець підтвердив, що звання капітана Л.Приступлюк також отримав законно.
 
На сьогоднішньому судовому засідання суд мав продовжити допит свідків у справі. В обвинувальному висновку такими названо 148 осіб.
 
09:23 Судове засідання затримується
 
Судді зайшли до судової зали. Проте судове засідання розпочалося із затримкою через запізнення адвокатів Юрія Луценка.
 
09:40 Адвокати заявили клопотання
 
Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про зміну запобіжного заходу на такий, що не пов’язаний із перебуванням під вартою, у зв’язку із станом здоров’я його підзахисного Юрія Луценка.
 
У свою чергу Юрій Луценко заявив, що за три тижні перерви у судовому засіданні у його справі він так і не отримав належного лікування.
 
«За ці три тижні я ніякого лікування не отримав», - сказав Юрій Луценко і зазначив, що проводилися тільки додаткові обстеження і була призначена комісія з 6 лікарів. Ю.Луценко наголосив, що до складу медичної комісії включено двох лікарів, які поставили йому раніше діагноз цироз печінки, однак цих лікарів не запрошують до нього при нових обстеженнях.
 
«Мені призначили нову комісію, яка намагається змінити діагноз. Я думаю, що в результаті скажуть, що я досить здоровий для утримання у в'язниці», - сказав він.
 
«Єдине, я переживаю за Трускавець, Баден-Баден і Карлові Вари. Купа мільйонерів тепер кинеться до Лук'янівського СІЗО - за три тижні вилікувати таку хворобу можна тільки в наших тюрмах», - додав Луценко.
 
Адвокат Баганець зазначив, що в ході утримання в СІЗО у Луценка різко погіршився стан здоров'я, виявлений цироз печінки. За словами захисника, Луценко потребує стаціонарного лікування і не може перебувати під вартою.
 
Адвокат зазначив, що Луценко жодним чином не може продовжувати здійснювати злочин, який йому інкримінується, або інші злочини. Захисник також запевнив, що екс-міністр не може і не буде впливати на розгляд справи, перебуваючи на волі.
 
У свою чергу, сторона прокуратури заперечила проти зміни запобіжного заходу і навіть звинуватила адвокатів у тому, що вони вводять суд в оману. За словами прокурорів, діагноз «цироз печінки» був припущенням медичної комісії, а не остаточним діагнозом, і на сьогоднішній день немає медичного підтвердження цього діагнозу. «Викладені аргументи адвокатів не підтверджуються жодними документами. Тому клопотання не підлягає задоволенню», - сказав один із прокурорів.
 
Луценко упевнений, що прокурори намагаються знайти лабораторію, яка покаже «гарний аналіз».
 
«Прокурори, способом тику тільки дітей роблять, а не аналізи», - наголосив Луценко.
 
«Уже навіть Кузьмін, не витримуючи вашої в цьому напрямку імпотентності, намагається якось виправити цю ситуацію», - звернувся Луценко до прокурорів.
 
Екс-міністр також вважає, що прокурори спеціально затягуються розгляд його справи, аби отримати підвищення. «Їм головне дотягнути до року та отримати по зірочці в грудні», - сказав Луценко.
 
«Позбавте мене якщо не арешту, то хоча б морального ґвалтування цими діячами», - додав він і продемонстрував суду і прокуратурі висновок медичної комісії.
 
«Це діагноз, а не якийсь папірець, як намагаються переконати суд прокурори. Тут стоїть печатка лікарів. Не опускайте очі, брехуни», - сказав він, додавши, що не бачить жодних підстав для подальшого перебування в СІЗО.
 
Підтримати Юрія Луценка в залі суду прийшов В'ячеслав Кириленко.
 
Захисник у справі, дружина Ірина Луценко зачитує усі результати обстежень її чоловіка з травня 2011 року, які проводилися лікарями МОЗ.
 
Прочитавши всі результати обстежень та діагноз, встановлений лікарями 30 серпня 2011 року, Ірина Луценко звернулася до суддів: «Будьте людьми, дайте дожити моєму чоловікові до вироку!».
 
Суд пішов у нарадчу кімнату.
 
11:50 Дива не сталося. Суд відхилив клопотання
 
Після перерви в 1 годину 20 хвилин суд відхилив клопотання адвокатів про зміну запобіжного заходу для Юрія Луценка.
 
На думку суду, захисники не навели достатньо аргументів, які б свідчили про те, що екс-міністра МВС необхідно звільнити з СІЗО. Разом із тим, суддя зазначив, що адміністрація слідчого ізолятору повинна забезпечити обстеження і лікування Ю.Луценка і вважає за потрібне передати усі матеріали, що додавалась до заяви в адміністрацію СІЗО.
 
У відповідь на рішення суду адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про винесення судом окремої ухвали про забезпечення Юрію Луценку надання необхідної медичної допомоги.
 
Юрій Луценко, не стримуючи емоцій, звернувся до прокурора Зінченка: «Проси у мами дати тобі розум!». Саме так він прокоментував закид прокурора щодо начебто необґрунтованих медичних документів, наданих адвокатом Баганцем.
 
«Ваша честь, зупиніть цього брехуна. Не можеш говорити правду - сядь і замовкни. Скільки може тривати це знущання? Мене вже дістало це. Ваша честь, скільки можна? Що ще їм треба написати?», - обурився Луценко на адресу прокурора.
 
На зауваження судді Вовка про те, що він не може обмежити прокурора, Луценко парирував: «У чому не можете обмежити, в дебілізму?».
 
«Скільки можна? Додані діагнози, документи. Як вам не соромно? Сидить преса, сидить суд, встає прокурор і бреше в очі. Це можна витримати?», - обурилася дружина Луценка на слова прокурорів.
 
Ірина Луценко, не витримавши чергової брехні, звернулася до судді: «Ваша честь, скажіть йому, що він бреше. Вибачте мені мої емоції, але це суцільна брехня».
 
Зі сльозами на очах Ірина Луценко покинула залу суду: «Ви - скоти і підлота! Але Бог на світі, він вас покарає. Вибачте, ваша честь, я не можу».
 
Юрій Луценко, звертаючись до суддів, заявив: «Я не прошу мене випускати. Я й так вийду із тюрми, довівши свою невинуватість. Я прошу мене лікувати. Ніхто не скасовував висновок двох лікарів. Мене не лікують, проте постійно обстежують. Я ж прошу мене лікувати. Якщо ні – то давайте забудемо про це. І хай буде так, як Бог вирішить!»
 
«Мене тіпає, коли по телевізору я бачу інформаційний рядок про мій стан здоров'я», - наголосив підсудний.
 
Луценко поцікавився, як прокурори-«мордовороти» можуть оцінювати його стан здоров'я, адже вони не фахівці у цьому питанні.
 
Суд пішов у нарадчу кімнату - думати.
 
13:35 Судді подумали...
 
Подумавши годину, суд виніс рішення звернути увагу Державної пенітенціарної системи на стан здоров’я Юрія Луценка.
 
Наступне судове засідання розпочнеться 21 вересня 2011 року о 9.15 ранку.
 

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.