Черговий свідок у справі Луценко підтвердив невинуватість екс-міністра

Сьогодні о 9.15 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд почав допит свідків і вже були допитані чотири із 148 свідків у справі.
 
На минулому судовому засіданні 27 вересня був допитаний Микола Сорока, який у лютому 2005 року обіймав посаду заступника начальника управління роботи з персоналом Департаменту розвідувально-пошукової діяльності Міністерства внутрішніх справ України. Під час допиту М.Сорока підтвердив, що водій Приступлюк був прийнятий на службу на законних підставах, Юрій Луценко особисто ніяких вказівок щодо оформлення водія не давав. Сорока заявив, що «всі водії міністрів внутрішніх справ працювали в секретному підрозділі, в розвідці. Це пов’язано із допуском до секретності. Водії всіх міністрів, і Білоконя, й інших».
 
М.Сорока в суді визнав, що його покази були викривлені в обвинувальному висновку і протокол допиту в Генпрокуратурі підроблений.
 
Також на минулому засіданні суд відхилив клопотання адвокатів про термінову госпіталізацію Юрія Луценка до спеціалізованої клініки у зв'язку із погіршенням стану здоров'я. Суд відхилив клопотання захисту Ю.Луценка, бо не знайшов правових підстав для цього. За словами головуючого судді С.Вовка, відповідальність за переведення хворого до лікарні та його охорону несе начальник СІЗО. Окрім того, рішення про госпіталізацію є прямим обов’язком місць попереднього ув’язнення, тому суд не знаходить підстав для задоволення клопотання.
 
Нагадаємо також, що дружина екс-міністра Ірина Луценко звинуватила голову Державної пенітенціарної системи Олександра Лісіцкова у викривленні фактів щодо стану здоров’я Юрія Луценка. Вона готова у прямому ефірі одного із центральних телеканалів у діалозі із головою Державної пенітенціарної системи Олександром Лісіцковим встановити істину у питанні здоров’я Юрія Луценка.
 
Проте відповіді від п. Лісіцкова поки що не надходило.
 
9:35 Судове засідання почалося вчасно
 
У залі суду Юрія Луценка підтримує вірний соратник - Юрій Гримчак.
 
Суд продовжив допит свідків. Першим сьогодні допитували заступника начальника управління МВС Валерія Марецького, який у 2005 році обіймав посаду старшого оперуповноваженого з особливих доручень Департаменту Розвідувально-пошукової діяльності.
 
У ході допиту свідок зазначив, що фізичного тиску під час допитів на досудовому слідстві у Генпрокуратурі він не відчував. Проте, за словами Марецького, був психологічний тиск з боку слідства, оскільки тримали на допитах по 4-5 годин. До того ж, викликали його на допити 4 рази.
 
За словами свідка, під час прийняття на службу водія Л.Приступлюка «у законному полі порушень однозначно не було».
 
У ході допиту адвокат О.Баганець запитав у свідка: «Чи давали ви покази на допиті у прокуратурі, що прийняття на службу водія – це була безпосередня вказівка міністра?».
 
Свідок Марецький відповів: «Я такого не казав, але тут стоїть мій підпис. Я таке міг сказати як припущення. Воно, звісно, «напрягало»…»
 
«Я не говорив, що прийом на роботу Приступлюка – це була вказівка Луценка. Це була вказівка безпосередньо мого керівництва», - зазначив Марецький.
 
«Чи казали ви, що в міністерстві була «чистка кадрів»?, - запитав Баганець свідка.
 
«Ні, ні в якому разі я такого не казав», – заявив свідок.
 
Юрій Луценко на таке свідчення Марецького зазначив: «Ваша честь, хочу зазначити, що це четвертий свідок, покази якого свідчать про фальсифікацію у моїй справі».
 
Марецький ще раз підтвердив, що «міністр Луценко ніяких незаконних вказівок не давав».
 
Адвокат Фомін поставив уточнююче запитання свідку, чи вбачає він якісь порушення законів при прийнятті Приступлюка на роботу у 2005 році та при поновленні на роботу в 2007-му році.
 
Марецький вчергове заявив, що все було зроблено згідно діючого законодавства і порушень не було.
 
Валерій Марецький, як і попередній свідок Микола Сорока, підтвердив, що і при міністрові Білоконю, і при міністрові Цушку водії працювали у підрозділі Департаменту розвідувально-пошукової діяльності і виконували обов’язки водіїв міністрів.
 
На уточнююче запитання Олексія Баганця, В.Марецький сказав, що практика щодо водіїв «так історично склалося».
 
Захисник Ірина Луценко запитала у свідка, чи пов’язані неточності при його допиті у прокуратурі із тим, що «було морально важко і допити тривали по 4-5 годин, що втомлювало фізично»?
 
Марецький ствердно відповів: «Так».
 
Свідок також підтвердив у відповіді на запитання прокурора Зінченка, що присвоєння звання «капітан» Л.Приступлюку відбулося без порушення діючого законодавства.
 
На запитання Ю.Луценка, чи є водій міністра внутрішніх справ носієм державної таємниці, свідок Марецький ствердно відповів: "Так".
 
Прокурор В.Клименко у запитанні до свідка: «Чи відомі вам випадки відвідування вашого підрозділу не працівниками вашого підрозділу?»
 
В.Марецький заявив, що такі випадки йому не відомі.
 
У відповідь прокурор Клименко заявив, що оскільки покази на досудовому слідстві і зараз різняться, необхідно оголосити попередні покази.
 
Суддя С.Вовк оголошує попередні покази свідка В.Марецького.
 
У ході допиту свідка фактично був розвалений перший епізод звинувачення про незаконність призначення водія Л.Приступлюка в розвідку із присвоєнням йому звання капітана. По-перше, свідки довели, що оформлення документів про призначення на посаду відбувалося згідно з законами. По-друге, присвоєння звання на цій посаді до майора включно – законне. По-третє, оформлення водія в розвідку викликане вимогами закону про держтаємницю, оскільки водій міністра – носій секретної інформації. По-п’яте, носії секретної інформації інших підрозділів МВС не могли бути допущені до інформації про розташування та особовий склад розвідки. Тому водії оформлялися не в інші підрозділи МВС, тим більше в автогосподарство, де немає секретного відділу.
 
Допит Марецького також провів прокурор А.Зінченко.
 
Прокурор Клименко поцікавився, чи підписував В.Марецький у прокуратурі протоколи допитів власноруч, і чому покази різняться.
 
Марецький заявив, що перший допит тривав до 22-ї години вечора.
 
На що прокурор Клименко заявив, що у протоколі вказано час – з 19 до 20 години вечора.
 
Марецький уточнив, що тільки до 20-ї години просидів у коридорі Генпрокуратури.
 
На такий діалог екс-міністр Луценко заявив: «Я прошу не мордувати людину. Він же досі працює в МВС, його можуть зняти з посади. Хіба не видно, що прокурор Зінченко сфальсифікував покази?! Якщо не припините, то я хочу заявити про злочин».
 
Прокурор Клименко запитав, чому свідок підписував такі протоколи.
 
В.Марецький відповів: «Я хотів звідти піти, та й серце в мене хворе».
 
Наразі у суді аналізують протоколи допиту на невідповідність.
 
Враховуючи такі факти, Юрій Луценко звернувся до прокурора Зінченка: "Вчи права підсудного!" і уточнив, що в СІЗО є вільні камери.
 
***
 
Підтримати лідера прийшов народний депутат Олесь Доній.
 
Зазначимо також, що конвой біля клітки забороняє Юрію Луценку спілкуватися з журналістами.
 
***
 
Свідок Валерій Марецький, коментуючи ситуацію із невідповідністю протоколів допитів та нинішніх свідчень у суді, заявив: «Ну ви розумієте, мені слідчий Войченко тоді казав: «Ну ты ж понимаешь, что надо!».
 
У ході аналізу протоколів допитів свідок Марецький заперечив, що міністр Луценко давав вказівку про прийом на службу водія, заперечив про «кадрові чистки» у міністерстві, а також заперечив те, що нібито міністр погрожував звільненням у разі невиконання вказівок.
 
Адвокат Фомін звернувся до судді із проханням звільнити свідка від подальших запитань, оскільки він дав всі покази на сьогоднішньому засіданні.
 
Проте прокурор Клименко наполягав на подальшому допиті свідка.
 
Від себе додамо, що допит свідка Валерія Марецького у суді тривав вже більше трьох годин.
 
Юрій Луценко на це заявив: «Зараз один прокурор виясняє в суді, що сфальсифікував інший прокурор. Це те ж саме, що генпрокурор Піскун виясняв би із Борисом Колесніковим. Чому я повинен сидіти тут і слухати це? Нехай проведуть партійні збори у себе в прокуратурі!»
 
На фразу прокурора Клименка про бажання встановити істину, Юрій Луценко заявив: «Декілька поколінь грецьких філософів померли, так і не дізнавшись про істину!»
 
«Досить вже запитувати! А то, дійсно, зараз посадять Зінченка! Вони ж документують свого колегу», - іронізує Юрій Луценко.
 
Суддя Вовк запитав у свідка Валерія Марецького, які покази – у суді чи на допиті в прокуратурі - він вважає дійсними, свідок відповів: «Покази вважаю дійсними, що давав тут, у суді».
 
12:55 У засіданні - обідня перерва
 
На прохання свідка оголосити перерву на 10-15 хвилин у зв’язку із поганим самопочуттям, суддя Вовк оголосив обідню перерву.
 
14:00 Судове засідання продовжили
 
Після годинної перерви суд продовжив своє засідання. Воно почалося з продовження допиту свідка Валерія Марецького.
 
На запитання захисника Ірини Луценко свідок Марецький підтвердив, що його покази про незаконність отримання Приступлюком квартири на допиті в прокуратурі були припущенням.
 
«Щойно ми були свідками, як із п’яти допитаних у суді свідків чотири дали свідчення, які не співпадають із протоколами допитів. Я заявляю клопотання про відвід прокурора Антона Зінченка та прошу допитати його у суді як свідка», - заявив Юрій Луценко.
 
Луценко зауважив, що, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом, причиною для відводу прокурора можуть бути сумніви в його об’єктивності.
 
«У мене вже давно були такі сумніви, тепер вони є не сумнівами, а переконаннями в необ’єктивності прокурора», - заявив Луценко.
 
Екс-міністр наголосив, що не має упередження проти прокурора А.Зінченка: «Це не означає, що він гірший від того ж прокурора Лобаня. Але зараз вловили на фальсифікації свідчень Зінченка».
 
«Чого ми ще будемо чекати? Що знайдеться свідок, який скаже, що йому пістолет засунули у вухо?», - запитав він.
 
Водночас, сторона обвинувачення вважає, що клопотання Луценка є необґрунтованим, оскільки він не довів факту фальсифікації прокурором протоколів досудових допитів.
 
14:30 Суд пішов у нарадчу кімнату
 
Суд прийняв рішення піти у нарадчу кімнату, аби розглянути клопотання Юрія Луценка про відвід прокурора Зінченка.
 
16:15 Довго радилися, але без толку
 
Після майже півторагодинної наради суд ухвалив рішення відхилити клопотання екс-міністра Юрія Луценка.
 
Адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив клопотання: «Беручи до уваги той факт, що у суді свідок Марецький заявив, що відносно нього чинився психологічний тиск та під час його допиту був присутній ще один слідчий, який казав як писати покази у протоколі і який не зазначений у протоколі, клопочу: викликати до суду та допитати у якості свідка слідчого С.Войченка, а також слідчого О.Деркача, який був присутній на допиті, але не вказаний у протоколі, з метою підтвердити чи спростувати факт фальсифікації матеріалів кримінальної справи».
 
Порадившись на місці, суд відхилив клопотання адвоката О.Баганця.
 
Після цього суд оголосив, що наступне засідання відбудеться 3 жовтня 2011 року. Початок о 9.15 ранку.
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.