Свідки у справі Юрія Луценко знову спростовують вину екс-міністра

Сьогодні, 7 жовтня, о 8.15 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд почав допит свідків і вже були допитані сім із 148 свідків у справі.
 
На минулому судовому засіданні 3 жовтня був допитаний начальник Департаменту роботи з персоналом МВС України Микола Курко. Він підтвердив, що у лютому 2005 року підписував висновок про прийняття на службу Леоніда Приступлюка, підготовлений відділом по комплектуванню Центрального апарату МВС. За словами свідка, порушень закону при прийнятті на службу Приступлюка не було.
 
М.Курко заявив, що не отримував вказівок від міністра Луценка про призначення Приступлюка на якусь посаду, не вживав під час допиту терміну «чистка кадрів», назвавши його сталінським, також вказав на невідповідність своїх показів записам у протоколах допиту на попередньому слідстві.
 
Свідок Андрій Браславський, начальник 2-го відділу 2-го управління Департаменту розвідувально-пошукової діяльності МВС України, заявив, що ніяких документів щодо прийняття Приступлюка на службу не підписував. Інші деталі свідок відмовився розголошувати, тому що в них може міститися державна таємниця.
 
«Нам 148 свідків намалювали, і 2/3 з них будуть такі, як Андрій Брацлавський. Вони не можуть нічого сказати про Приступлюка, але будуть використані прокуратурою для доведення значної доказової бази», - сказав Луценко.
 
На сьогоднішнє судове засідання судом викликані наступні свідки – Валерій Мельник, Володимир Шаповал та Сергій Левченко.
 
За словами Ю.Луценка, Мельник, колишній заступник керівника Апарату міністра - радник міністра, є ключовим свідком сторони обвинувачення, саме на його показах ґрунтувалося все звинувачення екс-міністра. Уникаючи допиту у суді, Мельник таким чином хотів почути покази усіх свідків, аби потім давати свої покази.
 
Слід зазначити, що самопочуття екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка не змінилося на краще. Про це повідомила дружина Ірина Луценко.
 
Вона передає чоловікові медикаменти, виписані докторами під час медогляду 20 вересня. Не дивлячись на це, самопочуття Юрія Луценка залишається «не найкращим».
 
За словами І. Луценко, у екс-міністра часто трапляються запаморочення, сонливість. Однак, за твердженням дружини, Ю. Луценко не втрачає надії, зокрема, він сподівається на Європейський суд з прав людини.
 
8:17 Суд почав допити свідків
 
Без затримок та запізнень почалося сьогоднішнє засідання суду.
 
Зауважимо, що до суду для надання свідчень з'явився колишній заступник керівника Апарату міністра - радник міністра Ю. Луценка Валерій Мельник, якого захист вважає одним з ключових свідків, і який неодноразово ігнорував судові засідання.
 
Першим на допит прийшов свідок Сергій Левченко, колишній заступник начальника Департаменту розвідувально-пошукової діяльності по тиловому забезпеченню МВС України станом на лютий 2005 року. Він допитується щодо позачергового надання квартири водію екс-міністра Л.Приступлюку.
 
За словами Левченка, він став начальником даного Департаменту у березні 2005 року. Відбувалося перепризначення працівників підрозділу у зв’язку із переназвою Департаменту. Перепризначення було не окремим наказом, а загальним.
 
«Кожний керівник дбає про поліпшення житлових умов своїх співробітників», - зазначив свідок. За його словами, «у нас квартирообліку не було, ці питання вирішувала житлово-побутова комісія при господарському департаменті».
 
Щодо виділення однокімнатної квартири водієві, свідок зазначив, що «рішення приймалося колегіально в присутності всіх начальників департаментів».
 
«Ніякого тиску з цього приводу не було», - заявив С.Левченко.
 
Адвокат Олексій Баганець знайшов невідповідності у протоколах допиту свідка Сергія Левченка та його свідчень під час судового засідання.
 
«У протоколі допиту написані ваші слова, що Приступлюка призначили на роботу незаконно, і що через його вік він не міг бути вперше прийнятий до міліції», - звернувся захисник до свідка.
 
Левченко відповів, що не міг дати такі свідчення.
 
«Бо я вважав, що він раніше вже працював у міліції. Бо я знаю, що людину після 45 років не можуть прийняти до міліції вперше», - зауважив він.
 
Левченко також повідомив, що допити у прокуратурі тривали по 4-5 годин, тому, можливо, протоколи деяких з них він читав не дуже уважно. «Дуже хотілося після цього на свіже повітря, тому і читав протоколи частково», - зазначив свідок у суді. Один із допитів навіть проходив у вихідний день.
 
Натомість у самих протоколах, представлених на судовому засіданні, зазначено, що час допиту не перевищував години.
 
За словами адвоката, під час одного з допитів свідок просився на завчасно призначене обстеження до лікаря, але його не відпустили. «Це доводить про тиск на свідка і про те, що прокуратура використовувала недозволені методи слідства», - заявив захисник екс-міністра.
 
9:30 Свідок Сергій Левченко відмовився від своїх попередніх показів
 
Свідок Сергій Левченко відмовився від своїх попередніх показів, що екс-міністр Луценко давав вказівку про виділення квартири водієві.
 
Адвокат Баганець спитав, чи казав свідок, що оформляв документи для виділення квартири Приступлюку тільки тому, що отримав відповідну вказівку від міністра. При цьому, як наголосив адвокат, у протоколі допиту зазначено, що якби Левченко не виконав вказівку, у нього «були би неприємності».
 
«Я знаю Луценка. Такого не могло бути. Такої вказівки Луценко не давав. Але у розмові зі слідчими такі запитання були», - сказав свідок.
 
«Тобто, навідні запитання», - уточнив Баганець.
 
Свідок Левченко заявив, що не давав покази про те, що «буде звільнений у разі невиконання вказівки міністра».
 
За словами Левченка, допити у прокуратурі проводив один слідчий, але був присутній у кабінеті ще й другий.
 
На запитання адвоката І.Фоміна, який остаточний орган прийняття рішення по виділенню квартири, С.Левченко відповів: «Житлово-побутова комісія МВС».
 
На уточнююче запитання адвоката: «Чи був міністр Юрій Луценко членом цієї комісії», свідок Сергій Левченко відповів ствердно: «Ні».
 
За словами свідка, рішення по виділенню квартири мала приймати Київська міська держадміністрація.
 
Він також підтвердив покази попередніх свідків про те, що водії попередників Луценка та заступників міністрів працювали в його департаменті, адже їм потрібен був допуск до державної таємниці.
 
Юрій Луценко запитав у свідка, чи є державною таємницею місце дислокації підрозділу?
 
Левченко: «Так, місце дислокації підрозділу є секретною таємницею».
 
Луценко продовжив: «Чи приїздив міністр на територію центрального чи регіонального підрозділів?»
 
Левченко відповів: «Так, приїздив».
 
Екс-міністр далі запитав: «Чи міг бути допущений на територію підрозділу водій автомобіля, який не є носієм державної таємниці?»
 
Левченко ствердно відповів: «Ні в якому разі така людина не могла потрапити на територію».
 
«Чи міг бути допущений на територію водій з допуском до секретної інформації іншого підрозділу?», - запитав екс-міністру у свідка.
 
Левченко: «Ні».
 
«Чи відомі вам зустрічі міністра Луценка в центрі та на місцях?», - запитання від Луценка.
 
«Так, відомі», - відповів Левченко.
 
Луценко до свідка: «Чи могли бути допущені зустрічі міністра з вашими підрозділами в присутності водія, який не є працівником підрозділу ДОС?»
 
Відповідь свідка: «Ні, не могли».
 
«Чи відомо вам, що попередній водій міністра Юхименко також числився в ДОС і здійснював функції водія попереднього міністра?», - запитав Луценко.
 
«Так», - відповів свідок.
 
Левченко також сказав на запитання екс-міністра, що «водій працював на посаді старшого оперуповноваженого».
 
С.Левченко також на запитання, чи підписував він відрядження Приступлюку для виконання функцій водія міністра, відповів ствердно «Так».
 
«Чи відомі вам випадки виділення житла без рішення житлово-побутової комісії», - запитав Луценко.
 
«Ні, такого не було», - сказав Левченко.
 
Після цього прокурори почали допит свідка.
 
Один із прокурорів запитав у свідка, чому він писав покази, які зараз вважає неправдивими.
 
Левченко відповів: «Я не казав, що вони повністю неправдиві. Але під час допиту у нас із слідчим виникала полеміка у різних питаннях. Протокол не я писав. Його писали з моїх слів. Тоді мені було так, аби швидше покинути стіни прокуратури».
 
Прокурор Лобань попросив у суду зачитати протоколи допитів свідка Сергія Левченка.
 
Суддя О.Царевич зачитує протоколи.
 
11:05 Суд оголосив перерву на 10 хвилин
 
Закінчився допит свідка Сергія Левченка.
 
У суді знаходяться ще два свідки, яких викликали на сьогодні – це Валерій Мельник та Володимир Шаповал.
 
У перерві конвой не дозволив журналістам поспілкуватися із Юрієм Луценком, усіх попросили залишити зал засідань.
 
11:20 Клопотання від Луценка
 
Юрій Луценко заявив клопотання про виклик слідчих до суду у якості свідків, які вчергове сфальшували покази свідків у справі.
 
«Я прошу викликати в якості свідків слідчих Генпрокуратури Войченка, Деркача, Макарчука, щоб встановити істину», - заявив Луценко.
 
Не забув Луценко нагадати і про виклик у якості свідка і прокурора Зінченка, який на момент досудового слідства був наглядовим прокурором.
 
«За час судового слідства ми допитали вісім свідків, з них сім, крім одного, сказали, що протоколи не відповідають дійсності», - наголосив Луценко.
 
«Ми вже від другого свідка чуємо, що йому погрожували. Коли слідчий каже, що будь-кого можна посадити на десять років, знайти його вину – це залякування свідків», - зазначив Луценко, наголосивши, що суд може стати «заручником заляканих свідків».
 
Водночас прокурор Віктор Клименко зауважив, що на даній стадії захист не може виносити такі клопотання.
 
«Мабуть, у нас різні КПК, тому що у нас вказано, що клопотання можна виносити на будь-якій стадії», - зазначив адвокат Луценка Ігор Фомін.
 
Порадившись на місці, суд залишив дане клопотання без задоволення, як передчасно заявлене.
 
11:35 Почався допит дев’ятого свідка
 
Суд почав допит ключового свідка – колишнього заступника керівника Апарату міністра, радника міністра Валерія Мельника.
 
На початку допиту свідок Мельник заявив, що під час допитів у прокуратурі був важко хворий.
 
«Зараз я прошу зачитати мої покази», - зазначив Мельник.
 
Суддя Вовк погодився зачитати попередні покази свідка Мельника.
 
Валерій Мельник заявив про знущання над ним під час допитів у прокуратурі. За його словами, допит тривав зранку до вечора, і він навіть не мав часу, щоб прийняти ліки.
 
За його словами, він переніс онкологічну операцію та у зв’язку з цим просив слідчих перенести допити, але вони на це не погодились.
 
«Допитувати хвору людину з дев'ятої ранку до дев'ятої вечора – це знущання. Я думав про одне: як вийти з кабінету і прийняти ліки. Вони ходили зі мною в туалет, де я змінював пов'язки. Я казав: «Вельмишановний, давайте я завершу лікування і дам свідчення», але це все було зроблено дуже поспішно», - зазначив свідок.
 
Він також додав, що після багатогодинних допитів у нього «метелики літали в голові», і він не міг читати текст протоколу.
 
Говорячи про допити у прокуратурі, Мельник наголосив: «Я думав, що в Афгані пройшов кромішні круги Аду. Ні, я їх пройшов у Генпрокуратурі!»
 
«Дочитався до того, що я перекреслив протокол на першому допиті і пішов. Вони бігли за мною до дверей, але я був мокрий від крові. Мене зустрів син і повів до госпіталю. Так я давав свідчення прокуратурі», - повідомив свідок.
 
Окрім того, Мельник розповів, що дізнавався в кадровій службі МВС, як приймали на роботу водіїв різних міністрів. За роз'ясненнями він звертався до Приліпка, який вже допитувався у суді. Приліпко навів йому приклад водія Охріменка, який також був оформлений у департамент розвідувально-розшукової діяльності.
 
«Мені сказали, що всі вони працювали в оперативно-розшуковій службі, бо водій має зберігати державну таємницю», - зазначив він.
 
На судовому засіданні екс-радник міністра Луценка підтвердив свідчення попередніх свідків про те, що призначення Леоніда Приступлюка у департамент розвідувально-розшукової діяльності було законним.
 
Валерій Мельник наголосив, що не отримував прямих вказівок від Юрія Луценка щодо оформлення водія на службу.
 
«По-іншому, як криве дзеркало, я не можу назвати моє свідчення про те, що я нібито говорив по гучному зв’язку. Це абсолютний абсурд», - заявив Мельник.
 
«Я вибачаюся за помилки, які допустив слідчий ГПУ у протоколах», - додав свідок.
 
«Я не міг роздавати ніякі вказівки, оскільки це не входило у мої службові обов’язки. Я був лише помічником міністра і відповідав за його робочий графік, планування поїздок тощо», - зазначив екс-радник міністра Луценка.
 
Він ще раз додав, що Юрій Луценко особисто не давав вказівки, «куди вести за руку Приступлюка. Для цього в МВС існують ті підрозділі, як мають це робити».
 
Коментуючи його попередні свідчення про те, що нібито Леонід Приступлюк був для міністра Луценка «майже як член родини», свідок Мельник заявив, що «це все неправда».
 
«У Юрія Віталійовича були просто службові стосунки з водіями: що з Юхименком, що з Приступлюком», - уточнив В.Мельник.
 
«На питання під час допиту, як ви можете оцінити той факт, що Приступлюк їздив у Косово разом із міністром, я сказав тоді. Що міністр має право брати свого водія в інші держави», - зауважив Мельник.
 
На запитання прокурора А.Зінченка, чи писав він скарги на дії слідчих, Валерій Мельник відповів: «Про які скарги ви говорите, коли людина однією ногою тоді була на кладовищі!».
 
13:10 Мельнику з прокуратури нагадали про «правильні» свідчення!
 
Валерій Мельник заявив, що на його телефон поступило 2 телефонні дзвінки до сьогоднішнього судового засідання.
 
«Мені говорили, що я повинен говорити те, що говорив на досудовому слідстві. Я їм сказав, що не пам’ятаю, що казав раніше. Потім я подивився, це був телефонний номер слідчого прокуратури на Подолі, а як представився… Чи Сергій Олександрович, чи Олександр Сергійович…», - заявив Мельник.
 
На прохання прокурорів судді зачитують протоколи допитів В.Мельника на досудовому слідстві.
 
Після зачитування протоколів продовжився допит свідка Мельника.
 
На запитання Ю.Луценка, чи міг би він упізнати голос людини, яка дзвонила йому напередодні суду, Мельник відповів: «Так, звичайно».
 
Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про залучення до матеріалів справи останніх медичних даних про стан здоров’я його підзахисного.
 
Суддя Вовк задовольнив клопотання захисту, залучивши медичні документи до матеріалів справи.
 
14:20 Суд зробив перерву у засіданні
 
Враховуючи інші судові засідання у членів колегії суддів, головуючий суддя Вовк оголосив перерву у судовому засіданні до понеділка, 10 жовтня, до 9.15 ранку.
 

Джерело: "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.