До суду над Луценко свідки ходять, як у кіно, – за бажанням

О 9.15 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані тринадцять із 148 свідків у справі з боку звинувачення. На вчорашньому судовому засіданні 11 жовтня були допитані два свідки. У цей день на судове засідання свідків більше не з’явилося, хоча, за словами судді Вовка, викликалося ще троє осіб. «Не з'явилися Сергій Момот, Павло Бажай, Дмитро Цимбалюк», - сказав суддя. Таким чином, суддя відповів на запитання Юрія Луценка щодо «перескоків» в судовому процесі.
 
Учора свідок С. Бойко в ході допиту повідомив, що він був начальником водія екс-міністра Леоніда Приступлюка, згідно зі штатним розкладом. Однак, як запевнив С. Бойко, він не був особисто з ним знайомий і по службі не спілкувався, оскільки той був відряджений у розпорядження керівництва департаменту. За його словами, завжди існувала практика оформлення водіїв міністрів та заступників міністрів у їхньому підрозділі. Оскільки водій має доступ до секретної інформації, тому має бути оформлений в ДОС.
 
У «порядку лікбезу для шановного прокурора Лобаня» свідок повідомив, що у підрозділі немає посади «розвідник, є посада - оперуповноважений».
 
Свідок Сергій Стеценко повідомив, що не мав ніякого відношення до оформлення Приступлюка на службу, ні до виділення водію квартири. Він також зазначив, що не відчував ніякого тиску з боку міністра Луценка.
 
На сьогоднішнє судове засідання викликані свідки Сергій Момот, Павло Бажай, Дмитро Цимбалюк.
 
9:20 Суд недорахувався чотирьох свідків
 
Перед початком судового засідання Юрій Луценко встиг прокоментувати вчорашні події, зазначивши, що судячи із подій під Печерським судом, влада зекономила гроші на День Незалежності і витратила їх на вивіз Юлії Тимошенко із суду.
 
У залі присутні народні депутати Юрій Гримчак, Володимир Ар'єв, В'ячеслав Кириленко.
 
Головуючий суддя С.Вовк повідомив, що на сьогоднішнє судове засідання викликалися п’ять свідків. Проте прийшов поки що один свідок і не той, що в списку по черзі на допит.
 
Суд почав допит Володимира Хміля, який обіймав посаду заступника начальника відділу нагород, присвоєння спеціальних звань і проходження служби Департаменту кадрового забезпечення МВС України.
 
Зокрема, свідок готував проект листа на Кабінет міністрів України про зарахування стажу водію Луценка Леоніду Приступлюку.
 
Прокурори попросили суддю Сергія Вовка пред'явити цей документ, який міститься у справі, однак суддя пояснив, що є тільки копія листа.
 
Екс-міністр, в свою чергу, заявив клопотання, щоб було долучено оригінал, тому що невідомо де і як виготовлено цю копію.
 
Ю.Луценко наголосив, що Тимошенко засудили на 7 років ув'язнення через копію директив. Він поцікавився у суду, хто завіряв копію листа.
 
Суддя Вовк відповів, що копію завіряла Генпрокуратура, що викликало в залі сміх.
 
«Розумно — хто робив, той і завіряв. Мистецтво належить народу», - прокоментував слова судді Юрій Луценко.
 
Свідок Володимир Хміль в ході допиту повідомив суду, що при міністрах Кравченку, Смирнову, Білоконі і Цушку пенсії нараховувалися за тією ж схемою, за якої була обчислена пенсія і водієві Луценка - Леоніду Приступлюку.
 
На запитання адвоката Олексія Баганця Хміль відповів, що практика зарахування громадянського стажу в міліції при призначенні пенсії до і після того, як Луценко очолював МВС, завжди існувала.
 
За словами свідка, в таких випадках департамент готував лист на Кабінет міністрів із проханням дозволити врахувати цивільний стаж як міліцейський при нарахуванні пенсії, що і робилося при позитивній резолюції Кабміну. А вже після отримання дозволу Кабінету міністрів, на його підставі готувався відповідний висновок комісії МВС.
 
Відповідаючи на запитання адвоката Ігоря Фоміна, чи була практика підготовки таких листів характерна тільки для керівництва МВС за Луценка, Хміль сказав: «Це не була практика міністра Луценка. Вона була і до нього».
 
Захисник Ірина Луценко поцікавилася, за яких міністрів, окрім Луценка, він готував листа до Кабміну з проханням дозволити зарахування громадянського стажу в міліцейський для призначення пенсії.
 
Свідок В. Хміль зазначив: «Кравченко, Смирнов, Білоконь, Цушко».
 
Він також зазначив, що при кожному з цих міністрів він готував по 5-10 таких листів.
 
За його словами, підготовка подібного листа на Кабінет міністрів не є протиправною.
 
Отже, чотирнадцятий свідок заявив у суді про законність усіх дій екс-міністра Юрія Луценка.
Уході судового засідання Юрій Луценко просив головуючого Вовка зробити зауваження прокурору Лобаню через «його збуджену поведінку».
С.Вовк зробив таке зауваження прокурору. Однак і зауважив на некоректності запитання з боку екс-міністра.
На що Юрій Луценко перепитав: «Некоректність у його збудженні?»
12:15 Суд переніс засідання до завтра – через відсутність свідків
Через відсутність інших свідків суд прийняв рішення зробити перерву до 13 жовтня, 9.15 ранку.
Адвокат Олексій Баганець звернувся із зауваженням на дії головуючого судді С.Вовка з приводу ведення судового засідання.
За словами адвоката, через невизначеність порядку допиту свідків команда захисту не має можливості належним чином готуватися до допитів свідків і змушена що засідання носити всі томи кримінальної справи.
На завтрашнє засідання знову викликані п'ять свідків.
 

За матеріалами: "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.