Під час судового допиту чергового свідка Луценко стало зле

Сьогодні, 19 жовтня, об 11.00 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані двадцять із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
На минулому судовому засіданні 18 жовтня 2011 року судове засідання проходило без головного адвоката у справі – Ігоря Фоміна. Суд відмовився перенести засідання через його зайнятість у іншому процесі.
 
Суд також відмовив Юрію Луценку долучити до матеріалів кримінальної справи відеоматеріали каналу ТВі, на яких зафіксовано розмову представника Генпрокуратури О.Іщука з одним зі свідків у справі Луценка – Валерієм Мельником за 20 хвилин до початку судового засідання. Цей момент був розцінений стороною захисту як тиск на свідків з боку Генпрокуратури.
 
У вівторок (учора) був допитаний лише один свідок – Олександр Якубенко, який обіймав посаду заступника начальника фінансового відділу Департаменту оперативної служби МВС України. Свідок у ході допиту заявив, що висновок кадрової комісії щодо зарахування стажу водію Луценка візувався на законних підставах. Вказівок від Луценка з цього приводу свідок не отримував.
 
З’ясувалося, що свідка тричі допитували у прокуратурі під час досудового слідства. Допити щоразу починалися після 22.00 години вечора. Свідок О.Якубенко також заявив, що до суду його викликав представник Департаменту внутрішньої безпеки МВС, зателефонувавши на мобільний телефон.
 
Сьогоднішнє засідання почалося допитом свідка Віталія Іщенка, який був викликаний на минулий допит.
 
11:20 Допитується 21-й свідок
 
На початку судового засідання, яке почалося із запізненням на 5 хвилин, головуючий суддя Вовк повідомив, що сьогодні допитуватиметься лише один свідок.
 
Судова колегія почала допит двадцять першого свідка у справі – Віталія Іщенка, який станом на 2008 рік був старшим оперуповноваженим з особливих доручень 1-го відділу 4-го управління Департаменту оперативної служби і займався кадровими питаннями.
 
Він також був секретарем кадрової комісії ДОС МВС, яка розглядала питання про зарахування Приступлюку Л.В. до стажу служби в органах внутрішніх справ окремих періодів роботи на вільнонайманих посадах.
 
Свідок висловив бажання ознайомитися із протоколами допитів на досудовому слідстві. Суд пішов йому назустріч.
 
Прокурор Д.Лобань поцікавився у свідка, чи брав він участь у засіданнях кадрової комісії ДОС при розгляді подібних питань.
 
Іщенко відповів, що засідання такої комісії були до і після того, як розглядалося питання Л.Приступлюка, і він брав у них участь.
 
За його словами, на засіданні комісії ніхто із присутніх не висловився проти прийняття рішення про нарахування стажу Леоніду Приступлюку.
 
Прокурор запитав, чи проводилось голосування з цього питання.
 
На це В.Іщенко відповів: «Такого, щоб піднімали руки, не було». За його словами, лист до Кабінету міністрів щодо Приступлюка готували працівники Департаменту кадрового забезпечення.
 
Лобань запитав також у свідка, чи був хтось зацікавлений у позитивному рішенні кадрової комісії.
 
Іщенко заявив, що не знає, хто б міг бути у цьому зацікавлений. «Я був лише секретарем», - додав він.
 
***
 
Юрій Луценко, звертаючись до судді Вовка, попросив оголосити перерву через погане самопочуття.
 
Ірина Луценко у слові до Вовка зауважила: «Ваша честь, Ви бачите, що він аж хитається».
 
Суддя відразу оголосив технічну перерву без обговорення і попросив усіх залишити зал засідань.
 
За словами брата, Сергія Луценка, який бачив екс-міністра перед засіданням суду, Юрій Луценко був «просто зелений».
 
Із зали засідань начальник конвою попросив вийти всіх – і прокурорів, і суддів, і захисників. Із зали вивели навіть дружину Луценка.
 
Дружина Ірина згодом повідомила, що конвой викликав швидку допомогу.
 
Дружина, яку не пускають до зали, сказала, що «Юрі дуже погано, паморочиться в голові, його сильно морозить».
 
Наразі вже приїхала бригада «швидкої допомоги».
 
«Швидка» пробула хвилин 15. Які процедури робилися Юрієві Луценку, поки не відомо.
 
До зали дозволили всім зайти.
 
Лікарі не назвали діагноз та відмовилися коментувати стан здоров’я Юрія Луценка, зазначивши, що екс-міністру стало краще.
 
Суддя Вовк перед тим, як продовжити допит свідка Віталія Іщенка, запитав у Луценка, чи в змозі він продовжувати засідання.
 
Юрій Луценко відповів: «Так, я в стані продовжувати. Все нормально».
***
Ірина Луценко, коментуючи сьогоднішній інцидент у суді, вкотре заявила, що занепокоєна станом здоров’я свого чоловіка. Вона зазначила, що в медчастині СІЗО йому не надають належної медичної допомоги при тому, що сам Луценко постійно погано себе почуває. Дружина також нагадала, що не дивлячись на важкий стан, чоловіка тримають у звичайній камері.
Ірина Луценко зазначила, що у її чоловіка підвищений тиск, сьогодні йому зле від самого ранку, однак, не зважаючи на це, його доставили до зали суду.
Вона підкреслила, що її не пустили до зали суду під час надання медичної допомоги чоловікові. «Я не знаю, як його лікують, що йому колють», - наголосила Ірина Луценко.
***
Продовжуючи допит свідка, адвокат Олексій Баганець запитав у Іщенка, на підставі чого був підписаний наказ про зарахування стажу для нарахування пенсії Л.Приступлюку.
Свідок відповів, що такими були «лист від Кабінету міністрів та рішення комісії».
Адвокат також уточнив, чи примушував його хтось готувати та підписувати такий наказ, чи усвідомлював він, що діє на законних підставах.
Іщенко відповів, що все відбувалося на законних підставах, ніхто не примушував його підписувати даний наказ. Він також додав, що ні Луценко, ні треті особи не давали йому ніяких вказівок із цього приводу.
Баганець зачитав свідку, що в «Обвинувальному висновку» вказані його слова про те, що він «усвідомлює, що це була особиста вказівка Луценка».
Свідок відповів: «Звідки я міг знати про таку вказівку, можливо, то було моє припущення».
Адвокат Ігор Фомін перепитав у свідка, чи особисто він готував проект наказу комісії, чи відчував тиск з цього приводу.
Свідок відповів, що не було тиску ні з боку Луценка, ні від третіх осіб. Все відбувалося на законних підставах, враховуючи лист із Кабінету міністрів та висновок комісії ДОС. Все було завізовано належним чином.
Ірина Луценко зазначила свідку, що в «Обвинувальному висновку» вказані його слова про те, що «висновок комісії ДОС – це лише папірець».
Іщенко відповів на це, що «можливо, на той момент він так вважав. Але все було законним чином оформлено».
Юрій Луценко, допитуючи свідка, поставив йому питання: «Чи були лише поодинокі випадки невиконання працівниками ДОС оперативно-розшукових заходів? Чи знали ви про інші випадки?»
Віталій Іщенко зауважив, що знає «багато таких випадків».
«Чи займаєтеся ви особисто оперативно-розшуковими заходами?», - уточнив у запитанні Луценко.
Відповідь свідка: «Ні».
«Чи отримуєте ви надбавки за оперативно-розшукові заходи? Чи законні вони?», - запитав Луценко.
«Так, я отримую надбавки. Так, вони законні», - відповів свідок Іщенко.
«В «Обвинувальному висновку» вказано, що була особиста вказівка від Луценка з приводу підготовки та візування наказу. Ви володіли таким фактом?». – перепитав Луценко у Іщенка.
Свідок відповів, що таким фактом не володів.
Останнім запитанням від Луценка було питання про те, хто запросив його на судове засідання.
Віталій Іщенко заявив, що йому зателефонували із Департаменту внутрішньої безпеки і повідомили про судове засідання.
Додамо від себе, що це вже четвертий за цей тиждень свідок, якого на суд викликає ДВБ МВС України!
14:30 Середа була важкою
Після допиту свідка суд оголосив перерву у засіданні до п'ятниці, 21 жовтня, до 8:10 ранку.
***
Адвокат Ігор Фомін вважає, що сьогоднішній свідок Віталій Іщенко підтвердив позицію захисту у справі. Про це адвокат сказав після завершення судового засідання.
«Я вважаю, що ще один свідок підтвердив ту обставину, що Юрій Луценко ніяких рішень, які стосувалися б питань зарахування стажу Приступлюку, не вирішував», - підкреслив Фомін, слова якого наводить кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.
На думку адвоката, свідок пояснив, що всі рішення приймалися кадровою комісією, яка діяла відповідно до наказу міністра. «Тому всі звинувачення по цих обставинах свідок, на нашу думку, не підтвердив», - зазначив Фомін.
Він також підкреслив, що Іщенко, як і попередні свідки, був викликаний на допит не судом, а департаментом внутрішньої безпеки МВС.
Також Фомін підкреслив, що йому невідомо, які свідки будуть викликані на наступне засідання.
 
За матеріалами "Народна самооборона"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.