Суд не дозволив Луценко лікування

27 жовтня о 9.10 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані двадцять два із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Минуле судове засідання 26 жовтня 2011 року тривало 15 хвилин.
 
Через відсутність трьох адвокатів - Ігоря Фоміна, Володимира Орлова та Сергія Поліщука - у зв'язку із їх участю в інших судових процесах учорашнє засідання було перенесене.
 
На спробу прокурорів звинуватити сторону захисту у затягуванні процесу, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив: «Підзахисні Фоміна чи Поліщука мають такі ж права, і їхні судові процеси мають такий же пріоритет, як і наш. Можливо, для замовників моєї кримінальної справи наш процес є унікальним, та для адвокаті він є рядовим процесом».
 
Суддя С.Вовк у відповідь на пропозицію адвоката Олексія Баганця відмовився скласти попередній графік судових засідань.
 
Сьогодні суд має допитати чергових свідків у справі, якщо вони прийдуть за викликом на засідання.
 
9:20 Судді та інші учасники процесу – в залі
 
Судовий процес розпочався вчасно.
 
Захисник Ірина Луценко звернулася до судді Вовка із клопотанням про надання дозволу на щоденне вивезення Юрія Луценка до стаціонару для належного лікування, зважаючи на погіршення стану його здоров’я.
 
Перед допитом свідків адвокат Олексій Баганець також заявив клопотання, в якому просить суд дозволити фахівцям Міністерства охорони здоров'я провести лікування його підзахисного. Він нагадав, що останнє медичне обстеження проводилося місяць тому і з того часу стан здоров'я Луценка тільки погіршується.
 
Адвокат Ігор Фомін зауважив, що керівництво СІЗО вважає, що рішення про лікування Луценка має ґрунтуватися на рішенні суду, і без нього працівники СІЗО не можуть нікуди вивезти Луценка.
 
«Це клопотання не з питання винуватості чи невинуватості, а питання здоров’я Юрія Луценка. Як він може захищати свої права, будучи хворою людиною?», - сказав адвокат.
 
«Я пропоную або лікувати, або припинити балачки, що хтось збирається мене лікувати... Я не потребую діагностування та створення іншої видимості піклування про моє здоров’я», - заявив екс-міністр і наголосив, що потребує лікування, а не нового обстеження.
 
«У зв'язку з тим, що я випив все, що мені було прописано, я відчуваю себе гірше, ніж було. Я засинаю тільки після знеболюючого», - заявив Луценко, звертаючись до суду.
 
Прокуратура ж вважає, що дане рішення в не компетенції суду.
 
«Адміністрація СІЗО повинна звертатися до суду з таким клопотанням. Це не в компетенції суду вирішувати такі питання», - сказав прокурор Лобань.
 
9:45 Суд пішов радитися
 
Суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття окремої ухвали щодо клопотання сторони захисту про надання медичної допомоги та лікування Ю.Луценку.
 
«Це якесь замкнене коло», - сказав Юрій Луценко, коментуючи факт ненадання йому дозволу на лікування. – «Суд киває на СІЗО, а СІЗО – на суд».
 
«Все, що у мене є при собі - це таблетки баралгіна», - сказав Юрій Луценко і зазначив, що навіть ці таблетки заберуть після такої заяви, оскільки вони заборонені в СІЗО.
 
«Я хочу дочекатися вироку по своїй справі живим», - заявив Юрій Луценко.
 
10:25 Надумалися і продовжили допити
 
Після 30-хвилинної наради суд ухвалив: звернути увагу керівництва Київського СІЗО № 13 та управління Департаменту виконання покарань щодо наявності тяжких хвороб у підсудного Юрія Луценка, які необхідно лікувати, та повідомити про це суд не пізніше одного місяця з дня винесення рішення.
 
Після оголошення рішення по клопотанню сторони захисту, суд перейшов до допиту 23-го свідка по справі – Володимира Криволапчука.
 
У 2005-му році він обіймав посаду начальника Департаменту роботи з персоналом МВС, а зараз працює заступником начальника державного науково-дослідного інституту МВС.
 
Свідок В.Криволапчук повідомив, що його у ході досудового слідства допитували п’ять разів. Зокрема, і з питань відзначення урочистостей з нагоди Дня міліції у 2008-2009 роках та проведення конкурсу художніх колективів МВС.
 
Щодо присвоєння звань. Нарахування стажу та надання відомчого житла Леоніду Приступлюку його допитували тричі.
 
Щодо нагородження відомчими нагородами, то це питання, за словами свідка, регулювалося дисциплінарним статутом МВС. Нагородженню відзнаками за міжнародне співробітництво у правоохоронній діяльності та відзнаками до Дня міліції передувало подання Департаменту оперативної служби про заохочення Приступлюка на підставі вивчених матеріалів. Проект наказу передавався відповідною службою до Департаменту внутрішньої безпеки для перевірки разом із усіма необхідними матеріалами. А вже після узгодження проекту наказу подавався на підпис міністру Ю.Луценку.
 
За словами Криволапчука, такий проект наказу міг приносити або він, або заступник керівника Апарату міністра Мельник.
 
Наказ про нагородження Приступлюка у 2006 році Хрестом слави здійснювався за такою ж схемою. Цей наказ віддавався з нагоди відзначення працівників МВС, учасників бойових дій на території інших держав.
 
Відзнака – нагорода МВС нагрудний знак Лицар закону у травні 2006 року, нагорода Закон і честь у лютому 2009 року були присвоєні як учаснику бойових дій на території інших держав.
 
Вручення у серпні 2005 року вогнепальної зброї у 2005 році було здійснено за поданням Департаменту оперативної служби з нагоди Дня незалежності України.
 
Накази, що готувалися, завжди узгоджувалися із керівником Департаменту та заступником міністра – куратором служби.
При підготовці цих наказів вони приносилися до Департаменту кадрового забезпечення і візувалися керівником або першим заступником.
Змістовне наповнення таких наказів, за словами Криволапчука, також було за службою, яка подавала такий проект наказу.
У ході допиту Криволапчук також заявив, що хоче змінити свої покази у суді. За його словами, Валерій Мельник, який працював заступником керівника міністра внутрішніх справ, насправді не давав вказівок щодо підготовки документів про надання нагород Приступлюку.
«Він чи зателефонував, чи зустрівся зі мною в приймальні – і серед інших прізвищ, які були в наказі, називав і прізвище Леоніда Приступлюка та попросив розглянути матеріали у встановленому порядку», - сказав екс-начальник Департаменту роботи з персоналом МВС.
«З приводу присвоєння чергового спеціального звання Л.Приступлюку – підполковник міліції – можу пояснити наступне. Цьому передувало подання керівника Апарату міністра Я.Максимця, на якому була резолюція міністра до наказу щодо зарахування роботи на цивільних посадах до міліцейського стажу. Можу пояснити наступне: у жовтні 2008-го року у кабінеті Максимця ним було поставлене запитання щодо можливості зарахування Приступлюку стажу роботи на цивільних посадах до стажу роботи в органах внутрішніх справ, оскільки така практика існувала давно. Я пояснив, що оскільки Приступлюк працює в ДОС, де знаходиться його особова справа, трудова книжка та інші матеріали, то цими питаннями має займатися саме ДОС», - пояснив у ході допиту свідок В.Криволапчук.
«Зі своєї сторони ми могли надати допомогу у разі відповідного звернення до нас ДОС або надати зразок відповідного листа до кабінету міністрів України», - додав свідок.
За його словами, після цього він надав доручення заступнику начальника відділу нагород Департаменту кадрового забезпечення надати зразок листа до Кабміну.
За словами Криволапчука, з Кабміну прийшло погодження як виняток щодо зарахування окремих періодів роботи на цивільних роботах до стажу роботи в МВС. Ці документи були направлені до Департаменту оперативної служби по місцю роботи Приступлюка.
Щодо урочистих заходів з нагоди відзначення Дня міліції у 2008-му та 2009-му роках, Криволапчук повідомив, що «як і у попередні роки, згідно плану роботи МВС, на Департамент кадрового забезпечення покладалися функції підготовки плану заходів щодо урочистостей з нагоди Дня міліції, які понад 10 років Міністерство проводило в Національному палаці «Україна».
Департаментом готувався план заходів в цілому та Апарату зокрема, в якому доручалося керівникам служб забезпечити той чи інший пункт святкової програми.
За словами Криволапчука, питання фінансування урочистостей до Департаменту кадрового забезпечення не відносилося.
Він зауважив, що і у 2008-му, і у 2009-му роках урочисті заходи проходили за участі працівників регіональних підрозділів, Центрального апарату, представників міністерств та відомств інших держав.
 
11:40 Оголошена технічна перерва через поганий стан підсудного
 
Суд оголосив технічну перерву на 10 хвилин.
 
Адвокат Ігор Фомін звернувся до суду з таким клопотанням, оскільки стан Луценка поганий.
 
Перед цим екс-міністр попросив дружину дати йому знеболювальне.
 
«Я зараз думаю про те, де мені взяти таблетку. На холеру я це слухаю. Давайте обговоримо все, що цікавить «Лобанова»: що їв Приступлюк, які шнурки носив», - підкреслив він, обурившись питаннями Лобаня до свідка, що не стосуються справи.
12:10 Коротка перерва полегшення не принесла
Прокурори продовжують допитувати свідка Володимира Криволапчука.
Юрій Луценко заявив суду: «Прокуратура витребувала особову характеристику з МВС екс-керівника апарату міністра Ярослава Максимця. Прокуратурою готується помста! Помста тим свідкам, які надали свідчення у суді, що не влаштовують сторону обвинувачення. За моїми даними, готується нова кримінальна справа!» 
12:55 Суд не закінчив допит свідка і оголосив перерву
Не закінчивши допиту 23-го свідка Володимира Криволапчука, суд прийняв рішення оголосити перерву до п’ятниці, 28-го жовтня, до 8:10 ранку.
Причина оголошення перерви – наступне судове засідання у справі екс-в.о. міністра оборони Валерія Іващенка, де також головує суддя С.Вовк.
Завтрашнє судове засідання продовжиться допитом свідка В.Криволапчука.
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.