Свідок у справі Луценко наголосив, що не вважає себе свідком обвинувачення

16.11.2011 – Сьогодні, 16 листопада, об 11:00 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд продовжує допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані тридцять вісім із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
На минулому судовому засіданні суд допитав тридцять восьмого свідка у справі екс-міністра - Костянтина Сидоренка.
 
Свідок повідомив, що восени 2004 року він перевівся на роботу в загін спеціального призначення «Кобра» при Міністерстві внутрішніх справ на посаду старшого інспектора з супроводу перших осіб держави. Після призначення в лютому 2005 року Міністром внутрішніх справ Луценка на службовому автомобілі здійснював його супровід. На той час у Ю. Луценка було два водії: Л. Приступлюк і А. Юхименко. Через деякий час, в лютому 2005 року, за вказівкою свого керівництва був направлений у розпорядження Міністра Луценка для виконання функцій його водія.
 
Сидоренко також повідомив, що після призначення Приступлюка помічником міністра він виконував паперову роботу, «працював із документами, збирав листи і заяви громадян», а також виконував обов’язки водія міністра.
 
Свідок також заявив, що не отримував незаконних вказівок ні від Луценка, ні від третіх осіб із посиланням на нього.
 
Також Печерський районний суд Києва відмовився задовольнити клопотання захисту екс-міністра МВС Юрія Луценка про виклик як свідка депутата ВР Григорія Омельченка. Суд мотивував рішення тим, що клопотання не може бути задоволено, оскільки є передчасним.
 
У висновку проведеного нардепом правового аналізу у кримінальній справі Луценка говориться, що досудове слідство у справі екс-міністра було проведено з порушеннями, обвинувачення не відповідає Кримінально-процесуального кодексу, а вина Луценка попереднім слідством не доведена.
 
Адвокат О.Баганець заявив ще одне клопотання щодо неналежного виклику свідків до суду. Проте суд постановив, що підстав для винесення окремої ухвали по заявленому клопотанню не вбачає.
 
Сьогодні суд мав допитувати свідків, викликаних на минуле судове засідання.
 
11:03 Судді вчасно відкрили засідання
 
Судова колегія вчасно розпочала чергове судове засідання.
 
Без затримок суд перейшов і до допиту 39-го свідка – Василя Слободяника. У грудні 2007 року він був призначений на посаду Першого заступника начальника ГУБОЗ - начальника Служби внутрішньої безпеки МВС України. А на початку 2009 року його призначили на посаду радника Міністра внутрішніх справ України з одночасним виконанням обов'язків начальника Служби внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України.
 
Свідок також повідомив, що раніше працював в УДО та ДОС МВС України.
 
У ході допиту Слободяник підкреслив, що йому не зрозумілий той факт, чому його викликали у якості свідка обвинувачення. «Я не вважаю, що є свідком звинувачення, бо не вважаю, що ці обвинувачені особи вчинили будь-які злочини. На мій погляд, ці особи не здійснювали злочинів», - заявив він.
 
За словами свідка, після призначення Луценка міністром внутрішніх справ у 2005-му році, він йому зателефонував і привітав, наголосивши, що «це важка ноша». У відповідь Луценко запропонував йому перейти на службу в МВС в Центральний апарат.
 
Свідок розповів, що він разом із Луценком та водієм Приступлюком приїхали в міністерство, піднялися в кабінет міністра. Слободяник додав, що їх зустріли один із заступників міністра та кадровик.
 
Свідок також повідомив, що був знайомий із Приступлюком раніше, коли той виконував обов’язки водія народного депутата Ю.Луценка.
 
На питання обвинувачення про обставини призначення Приступлюка на посаду в МВС, Слободяник повідомив, що йому нічого не відомо. Щодо функціональних обов’язків Приступлюка, Слободяник заявив, що вважає це «державною таємницею». Свідок пояснив, що Приступлюк виконував свої функції як водій і як офіцер Департаменту розвідувально-пошукової діяльності. Свідок зазначив, що йому цей факт відомий через те, що йому особисто доповідали про діяльність Л. Приступлюка.
 
Слободяник також повідомив, що у 2005-му році на нього були покладені обов’язки координатора роботи тих осіб, які здійснювали охорону та супровід міністра.
 
За даними свідка, практика, коли оточення міністра значиться в ДОС, була заведена ще до приходу Ю. Луценка на посаду міністра. Також свідок розповів, що Луценко не давав йому жодних незаконних вказівок.
 
Слободяник також повідомив, що у 2007-році Приступлюк був призначений в Апарат міністра. За його словами, коли міністр був у відрядженні, Приступлюк збирав звернення громадян до Луценка, іноді свідок Слободяник ці звернення Приступлюку передавав особисто після прийому громадян, який він також неодноразово проводив і в Києві, і на виїздах в області.
 
Адвокат Баганець, перейшовши до допиту свідка, ще раз уточнив, чи називав Юрій Луценко конкретні посади, на які потрібно було влаштувати Приступлюка і Мельника, у 2005-му році.
 
Свідок заявив, що Луценко не вказував конкретних посад.
 
На питання про те, чи є порушенням законодавства виконання офіцерами ДОС функцій водія, свідок сказав, що це не є порушенням, оскільки така практика була заведена задовго до Луценка. Про це йому розповідав і попередній водій міністра – Юхименко, який був водієм керівництва МВС до призначення Луценка міністром.
 
Слободяник також повідомив, що водії міністра мали доступ до секретності для повного виконання своїх функцій.
 
***
 
Луценко висловив протест безглуздим запитанням прокурорів
 
Юрія Луценка обурили запитання прокурора Дмитра Лобаня, що стосуються системи охорони міністра внутрішніх справ. «Якби був Могильов - холера з ним, хай би застрелили, але Захарченко - нормальна людина», - заявив Луценко.
 
Він також зазначив, що питання, що стосуються охорони міністра – держтаємниця, а всіх міністрів охороняють за однаковою схемою.
 
Також Луценко висловлював обурення щодо питань звинувачення, зокрема, щодо з'ясування біографії свідка, а також з'ясування обставин, які не стосуються звинувачення підсудних.
 
«Ви просто тягнете час і займаєтеся дурницями, щоб не показувати, що ваші свідки - повний нуль і не мають відношення до справи. Давайте я вам перелічу двох буфетниць, які Луценку чай приносили і їх за це звільнив Могильов, давайте їх викличемо. Прокуратура імітує тут бурхливу діяльність», - обурився Луценко, звертаючись до трійки прокурорів.
 
***
 
Відповідаючи на запитання екс-міністра, свідок Слободяник повідомив, що на виїздах в області брав участь у прийомах громадян, також збирав від них листи та скарги і особисто передавав Приступлюку. Сам Приступлюк потім оброблював дану пошту, реєстрував її в канцелярії.
 
Щодо допуску співробітників МВС на територію підрозділів ДОС, Слободяник заявив, що туди мають право потрапити лише співробітники ДОС чи сам міністр, інші працівники МВС – навіть ГУБОЗу та карного розшуку – не мають такого права, оскільки ДОС – секретний підрозділ МВС.
 
Свідок також підтвердив інформацію про наявність спецзасобів зв’язку на автомобілі міністра, які перевіряли що два тижні в СБУ на Володимирській у присутності водіїв, закріплених за автомобілями міністра.
 
Ю.Луценко запитав у свідка, чи відома йому практика скасування незаконно присвоєних звань в МВС.
 
В.Слободяник повідомив, що такий факт був у 2005-му році, коли був скасований ряд незаконно присвоєних позачергових звань після виборів 2004-го року. А також він пам’ятає факт присвоєння позачергового незаконного звання працівнику ДАІ у Тернопільській області. Тоді заступник прокурора Т.Корнякова висловила з даного факту протест, тож звання було скасоване, проте кримінальна справа з даного факту не порушувалася.
 
14:10 Свідок не вважає обвинувачених злочинцями
 
На питання адвоката Фоміна, чи може свідок повідомити про дружні стосунки Приступлюка і Луценка, Слободяник заявив, що не знає про такі факти, не дивлячись на те, що давно знайомий і з Приступлюком, і з Луценком.
 
Свідок Василь Слободяник ще раз наголосив, що не вважає себе свідком обвинувачення, оскільки не вбачає у діях екс-міністра Ю.Луценка злочинів, а відповідно обвинувачених у справі – злочинцями.
 
Після завершення допиту суддя Вовк прийняв рішення оголосити перерву у засіданні. Наступне судове засідання відбудеться у п’ятницю, 18 листопада, о 8:10 ранку.
 
Інформація подається за матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.