Сьогодні суд позбавив Луценко права допитувати свідків, які його звинувачують

13.12.2011. О 10:45 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків з боку обвинувачення і вже були допитані сорок шість свідків із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Розгляд справи 28 листопада зупинився на допиті сорок сьомого свідка - Василя Шелудька, керівника сектору житлового забезпечення Господарського управління МВС України.
 
Проте на вчорашнє судове засідання свідок не з’явився. Після наради судова колегія прийняла рішення про примусовий привід свідка на допит до суду.
 
Адвокат екс-міністра Олексій Баганець вважає, що підстав застосовувати примусовий привід до свідка Шелудька не було. За його словами, суддя Сергій Вовк не розібрався в справжній причині неявки свідка на засідання. Адвокат також не виключає, що коли до свідка приїдуть працівники внутрішньої безпеки МВС забирати його на засідання, то він злякається і буде плутатися у своїх показаннях.
 
11:05 Суд затримується
 
Станом на 11:05 суд ще не починався.
 
11:10 Суд почався із запізненням
 
Із запізненням на 25 хвилин судова колегія відкрила сьогоднішнє засідання.
 
Суддя С.Вовк зачитав медичну довідку про те, що свідок Василь Шелудько на даний час проходить хіміопроменеву терапію, тому не може бути присутній на засіданні суду. Його лікування триватиме ще місяць. «Прошу проводити засідання суду без мене, у зв'язку з моєю хворобою», - зачитав Вовк заяву Василя Шелудька.
 
Суд поставив на розгляд питання про можливість продовження судового засідання за відсутності свідка.
 
Прокурори висловилися про можливість подальшого засідання, на якому можна зачитати покази свідка на досудовому слідстві.
 
Сторона захисту заявила про неможливість подальшого розгляду за відсутності свідка, зазначивши, що зачитувати покази неможна, оскільки свідок вже почав свідчити у суді. А покази свідка у суді суттєво різняться від показів, які були внесені у протокол допиту на досудовому слідстві.
 
Адвокати запропонували повернутися до допиту В.Шелудька після його виходу із лікарні.
 
Юрій Луценко підтримав думку захисту і зажадав у судді можливості допитати свідка після його одужання.
 
Порадившись на місці, суд вирішив продовжити засідання без свідка Шелудька, посилаючись на поважну причину відсутності через хворобу, і оголосити його досудові показання.
 
Суддя О. Царевич зачитує свідчення свідка на досудовому слідстві.
 
***
 
Юрій Луценко, в свою чергу, зачитав рішення Європейського суду з прав людини у справі «Олег Колесник проти України» (Заява N 17551/02) від 19 лютого 2010 року.
 
У цій справі заявник стверджував, зокрема, що розгляд його справи судом був несправедливим, що його було допитано за відсутності адвоката та змушено надати зізнавальні показання, а також що він був позбавлений можливості допитати важливих свідків обвинувачення.
 
Зачитуючи дану справу, Луценко наголосив, що Україна її програла.
 
У своєму рішенні Європейський суд одноголосно визнав «прийнятними скарги заявника за пунктами 1 і 3 статті 6 Конвенції на те, що обвинувальний вирок у його справі ґрунтувався на зізнавальних показаннях, здобутих з порушенням його права «на мовчання» та права не свідчити проти себе, що його позбавили можливості допитати більшість свідків обвинувачення і що йому перешкоджали ефективно здійснювати своє право на захист під час допиту на початковому етапі розслідування у справі». Європейський суд також визнав порушення права заявника на захист і права не свідчити проти себе, а також порушення пункту 1 і підпункту «d» пункту 3 статті 6 Конвенції стосовно права на допит свідків.
 
12:20 Читання протоколу допиту затягується
 
Суддя Оксана Царевич більше години зачитує протоколи допитів свідка у справі екс-міністра внутрішніх - Василя Шелудька.
 
12:45 Суд судить по-своєму. Клопотання Луценко суд не чує!
 
Після тривалого читання протоколу свідка екс-міністр Юрій Луценко заявив клопотання про те, щоб суд допитав свідка Василя Шелудька після його одужання.
 
«Я наполягаю на тому, щоб участь свідка Шелудька на зачитуванні його свідчень на досудовому слідстві не закінчилося», - підкреслив Луценко. У своєму клопотанні він використовує Європейську конвенцію з прав людини.
 
Луценко зазначив, що має право допитувати свідків, які його звинувачують.
 
Захисник Ірина Луценко додала, що з огляду на той факт, що свідка Шелудька допитували 5 разів, вона і її чоловік сумніваються в істинності його показань.
 
При цьому захисники також звернули увагу суду на те, що навіть у протоколах свідок Василь Шелудько плутається у своїх показаннях.
 
Луценко нагадав і факт допиту свідка В. Мельника, свідчення якого в суді повністю перекреслили протоколи допитів.
 
Сергій Вовк, у свою чергу, відзначив, що лікування свідка ще не означає його одужання.
 
Юрій Луценко у відповідь заявив, що сьогодні суд прийме безпрецедентне рішення.
 
«Якщо це моє прохання суд відхилить, то це відразу ж буде означати, що мене посадять, тому що у мене не буде можливості допитувати свідків, які мене звинувачують», - заявив він.
 
Луценко підкреслив, що йому точно відомо, що працівники внутрішньої безпеки МВС примусили десятки свідків написати заяви про те, щоб їх не викликали на засідання суду. Екс-міністр додав, що про двох свідків він може сказати це точно, оскільки раніше бачив їх в коридорі суду перед засіданням. Проте ці свідки так і не були допитані, а тепер просто не викликаються до суду. Ці два свідки - діючі співробітники МВС, які працюють в апараті міністра. Він підозрює, що така ж доля спіткала й свідка Шелудька.
 
Після наради на місці суддя Сергій Вовк не задовольнив клопотання Юрія Луценка, аргументувавши своє рішення тим, що неявка свідка була з поважних причин, а процесуальна дія була закінчена тим, що протокол допиту свідка зачитали на засіданні.
 
Луценко хотів заявити ще одне клопотання про право на належне медичне лікування, проте суддя Вовк навіть не захотів його слухати, поспішно покидаючи зал засідань.
 
Наступне судове засідання відбудеться в понеділок, 19 грудня 2011 року, о 9:15 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.