Постноворічний процес над Луценко завершився без журналістів

11.01.2012. О 09:10 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані п’ятдесят два із 148 свідків у справі з боку звинувачення.
 
Розгляд справи 27 грудня 2011 року завершився допитом двох свідків у справі.
 
Свідок Віктор Дорошенко, екс-перший заступник директора Департаменту по роботі з персоналом МВС, відповідав за розстановку кадрів в Центральному апараті міністра внутрішніх справ. У ході допиту свідок повідомив, що йому нічого не відомо про злочини підсудного. Про факти вчинення злочинів, які інкримінують підсудному Луценку, Віктор Дорошенко дізнався зі ЗМІ. Також зі ЗМІ свідок дізнався і про особу водія екс-міністра – Л.Приступлюка.
 
52-й свідок у справі - екс-заступник міністра внутрішніх справ Лідія Поречкіна – у суді заявила, що не може бути «об'єктивним свідком з кадрового питання, оскільки не працювала тоді в МВС». Щодо виділення житла Л.Приступлюку, то квартира, яку отримав водій екс-міністра, належала КМДА. Свідок підкреслила, що питання передачі квартири у власність розглядає Центральна житлова комісія (ЦЖК) МВС.
 
9:40 Суд почав Новий рік новими допитами
 
Із 5-ти хвилинним запізненням суд продовжив роботу.
 
У команді захисту екс-міністра відсутній адвокат Володимир Орлов через участь в іншому судовому засіданні.
 
Привітати Ю.Луценка із Новорічними та Різдвяними святами до суду прийшли народні депутати Тарас Стецьків та Олесь Доній.
 
Суд перейшов до допиту 53-го свідка у справі – Віктора Котика, який в 2005 році працював на посаді начальника відділу обліку та розподілу житлової площі Печерської районної державної адміністрації м. Києва. Свідок повідомив, що обіймає цю посаду з 1998 року.
 
На запитання судді Вовка, чи відомі йому підсудні у справі, свідок Котик заявив, що ніхто із присутніх у залі йому не відомий. «Я знаю лише Луценка як публічну особу, політичного діяча», - додав він.
 
За його словами, відповідно до Правил обліку громадян, поліпшення житлових умов та надання їм житлової площі, які затверджені Радою Міністрів УРСР, МВС надіслало документ з проханням затвердити рішення Центральної житлової комісії №4 від 5 вересня 2005 року про надання житла Л.Приступлюку за підписом директора Департаменту господарської діяльності МВС Василя Шелудька. Свідок додав, що до листа була додана виписка із засідання житлової комісії, відповідно до якої Леоніду Приступлюку виділяється квартира по вул. Сосницькій, 21, а потім - Дмитріївській, 69. В.Котик повідомив, що за підсумками засідання громадської комісії Печерської районної адміністрації був складений протокол і у травні рішення було погоджено.
 
Слід нагадати, що захист вже клопотав про допит свідка В.Шелудька, однак суд відхилив дане клопотання.
 
Відповідаючи на питання адвоката О.Баганця, свідок заявив, що у громадської комісії Печерської райдержадміністрації претензій до листа від Центральної житлової комісії МВС не було. «Все проходило у рамках закону», - уточнив свідок В.Котик.
 
На питання адвоката, чи настає право власності на житло за ордером, який отримав Л.Приступлюк, свідок Котик заявив, що таке право власності не настає.
 
«Хто повинен перевіряти законність і правильність виділення житла?», - запитав Баганець.
 
Свідок повідомив, що законність надання житла перевіряє Печерська районна адміністрація.
 
На питання екс-міністра, чи знає щось свідок про тиск у прийнятті рішення про виділення житла Л.Приступлюку, В.Котик заявив, що ні на нього особисто, ні на членів громадської комісії тиску з боку Ю.Луценка чи третіх осіб не було.
 
11:00 Суд почав допит 54-го свідка
 
Суд перейшов до допиту чергового свідка у справі. Допитується Тетяна Суботенко, яка в 2005 році працювала на посаді заступника начальника квартирного відділу Печерської районної державної адміністрації в м. Києві.
 
За її словами, вона Ю. Луценка бачила по телевізору, а його екс-водія Леоніда Приступлюка знає по документах.
 
Свідок повідомила, що була секретарем громадської комісії Печерської районної адміністрації, вела протокол засідання.
 
За словами свідка, рішення про надання житла Л.Приступлюку було затверджено 9-ма членами громадської комісії одноголосно.
 
На запитання адвоката Баганця, чи відповідали всі документи законодавству і чи були претензії у членів комісії, свідок Суботенко заявила, що всі документи були оформлені згідно із чинним законодавством, претензій у членів комісії не було.
 
Баганець також запитав у свідка, чи можна надати квартиру лише на підставі наказу міністра.
 
Суботенко повідомила, що «квартира надається на підставі житлового кодексу, порядку розподілу житлових приміщень, рішення житлової комісії».
 
«При вирішенні питання про виділення житла Л.Приступлюку, чи звертався до вас особисто чи до членів комісії Юрій Луценко?», - уточнив у запитанні адвокат.
 
«Ні, Луценко не звертався», - відповіла свідок.
 
Т. Суботенко заявила, що підсудний Ю. Луценко ні на неї, ні на членів громадянської житлової комісії не тиснув.
 
«З телевізора він же не міг до мене звернутися! На мене ніхто не тиснув», - сказала вона.
 
11:50 Ударними темпами – допит 55-го свідка
 
Суд перейшов до допиту чергового свідка у справі – Олексія Костенка, який з січня 2005 року по травень 2005 року працював на посаді заступника начальника Департаменту розвідувально-пошукової діяльності МВС України, начальника управління кадрового забезпечення.
 
Наразі О.Костенко обіймає посаду начальника Управління МВС України на Львівській залізниці.
 
Екс-міністр Юрій Луценко зазначив, що у даного свідка є неприязне ставлення до нього.
 
«Вдумайтеся в абсурдність ситуації - в підрозділі цієї людини працювали троє вбивць журналіста. За це він був звільнений і сьогодні дає свідчення проти міністра, який виявив цих вбивць і віддав їх в руки прокуратури. І сьогодні він буде розповідати про те, в чому винен Луценко?», - обурився підсудний.
 
У свою чергу О. Костенко на питання судді Сергія Вовка про особисте ставлення до підсудного Луценко відповів, що негативного відношення до нього не має.
 
Суд вирішив продовжити допит Олексія Костенка.
 
***
 
До зали суду прийшли нардепи Володимир Ар'єв та Юрій Гримчак.
 
***
 
12:45 Суд видалив усіх присутніх із зали
 
В ході допиту свідок Костенко заявив, що Леонід Приступлюк отримав житло незаконно: «Відповідно до положення про проходження служби, Приступлюк не мав права на отримання житла, тому що він там (в Департаменті розвідувально-пошукової діяльності) не працював». При цьому він зазначив, що йому не відомо нічого про подробиці виділення житла Приступлюку.
 
Адвокати поцікавилися, то коли ж свідок дає правдиві свідчення – під час досудового слідства, чи вже тепер – у залі суду.
 
Свідок заявив, що його думка про виділення житла Приступлюку – його особисте переконання. А в ході досудового слідства йому підказував слідчий, «а я підписав, і у мене тоді не було окулярів».
 
Крім того, свідок спростував свої показання, дані ще під час досудового слідства: «Я не давав таких показань, що Луценко віддав мені наказ підготувати наказ про виділення житла Леоніду Приступлюку». За його словами, відповідну вказівку від екс-міністра отримував начальник ДРПД Сергій Левченко. «Він мені так сказав», - зізнався Костенко.
 
У ході допиту адвокат поцікавився, коли був прийнятий на роботу та звільнений свідок О.Костенко. Свідок заявив, що не пам’ятає дату прийому на роботу, а звільнений був десь у червні-липні 2005 року. Проте у ході допиту свідок чітко назвав дату прийому на роботу Л.Приступлюка.
 
Юрій Луценко поцікавився, чи знав свідок інших водіїв екс-міністра, його охоронців, назвавши прізвища Сидоренка, Побережника та інших. Костенко сказав, що не знає цих людей.
 
Екс-міністр обурився, наголосивши, що Костенко займав посаду начальника управління кадрового забезпечення МВС, а знає лише чомусь одного Л.Приступлюка. Він підкреслив, що Костенко детально дає свідчення, що стосуються Приступлюка, але не може пригадати більше жодного прізвища своїх підлеглих. На думку Луценка і захисту, це свідчить, що перед допитом свідка «проконсультували».
 
На питання Луценка, звідки Костенко так виразно пам'ятає обставини прийому на роботу та служби Приступлюка, свідок зазначив, що у нього є блокнот, в який він записує багато фактів, пов'язаних із службовою діяльністю.
 
Адвокати поцікавилися, чому тоді свідок не пам’ятає дати свого прийому на роботу і дату звільнення, якщо останній все занотовує в блокнот.
 
«Ви знаєте, що особовий склад співробітників департаменту оперативної служби - це секретна інформація?», - запитав Луценко у свідка.
 
Свідок відповів, що йому це відомо.
 
«Чому ви дані про працівника ДЗГ Леоніда Приступлюка, які становлять службову таємницю, зберігайте у себе вдома в блокноті?», - запитав далі Луценко.
 
«У мене там такий почерк, там так все зашифровано, що ніхто не зрозуміє», - ці слова свідків викликали гучний сміх присутніх у залі.
 
Суддя Вовк зробив зауваження і прийняв рішення, що вони повинні залишити зал до кінця сьогоднішнього засідання. З цієї причини було оголошено 5-ти хвилинну технічну перерву.
 
13:10 Суд без преси
 
Після перерви засідання продовжилося, на ньому присутні лише учасники процесу. Співробітники «Грифона» не пустили до зали журналістів.
 
Допит свідка продовжився без представників громадськості.
 
Суддя С.Вовк після завершення допиту 55-го свідка оголосив перерву до четверга, 12 січня 2012 року, до 9:10 ранку.
 
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.