На суд до Луценка не допустили Олександра Турчинова

13.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані п’ятдесят п’ять із 148 свідків у справі з боку звинувачення.

 

Попереднє судове засідання 12 січня 2012 року було коротким.

 

Оскільки серед викликаних на допит свідків був екс-заступник міністра внутрішніх справ Петро Коляда, підсудний Олег Павлєнов заявив клопотання про перенесення судового засідання на інший день через відсутність його адвоката О.Терещука. «Я наполягаю на тому, щоб без адвоката не розглядати. Я живу на одну зарплатню і не можу платити йому за кожне судове засідання, де не розглядається наш епізод. А суд наперед нам не повідомляє, хто із свідків викликатиметься», - наголосив підсудний.

 

Додамо, що П.Коляда проходить у справі свідком по епізоду №3 кримінальної справи про так зване «отруєння Ющенка». Саме по цьому епізоду і є підсудним О.Павлєнов.

 

Після наради суд виніс рішення про перенесення судового засідання, а також – рішення повідомити Кваліфікаційну комісію адвокатів про те, що адвокат підсудного Павлєнова Олександр Терещук не з'явився на розгляд справи.

 

Найімовірніше, на сьогодні повторно будуть викликані свідки - генерали міліції Володимир Євдокимов та Петро Коляда. Обидва були заступниками екс-міністра МВС Юрія Луценка.

 

9:15 Судове засідання у п'ятницю, 13-го...

 

Побачитися і поспілкуватися із Юрієм Луценком до суду прийшов один із очільників «Батьківщини» Олександр Турчинов.

 

Представники прокуратури заявили клопотання про видалення Олександра Турчинова із зали засідань, оскільки він допитувався у якості свідка під час досудового слідства.

 

У свою чергу підсудний Юрій Луценко заявив заперечення, тому що Турчинова немає у списку свідків по його кримінальній справі. «Наша доблесна прокуратура не внесла Турчинова в список свідків, які будуть допитуватися в суді. Тому я не бачу підстав, за якими Турчинов не може бути присутнім в залі», - заявив він.

 

Суд уточнив у самого Турчинова, чи допитувався він у цій справі. «Я допитувався, але мені не відомо, щоб прокуратура викликала мене до суду в якості свідка», - відповів він.

 

Порадившись на місці, суд ухвалив рішення видалити із зали Турчинова. Він вийшов добровільно, заявивши при цьому, що йому не зрозуміла позиція суду.

 

Після цього Юрій Луценко заявив клопотання про заміну одного з адвокатів.

 

«У зв'язку з сімейними обставинами адвокат Володимир Орлов не зможе більше брати участь у здійсненні мого захисту. У зв'язку з цим я відмовляюся від адвоката Орлова і прошу допустити в якості мого захисника адвоката Оксану Дитинко», - зазначив Луценко.

 

Сторона звинувачення не заперечила проти заміни адвоката. Суд прийняв рішення задовольнити клопотання Луценко.

 

Суд перейшов до допиту 56-го свідка у справі - Петра Коляди. Свідок повідомив, що з березня 2007 року по березень 2010 року обіймав посаду заступника Міністра внутрішніх справ України – начальника Головного слідчого управління.

 

У ході допиту свідок заявив: «...У так зване отруєння Ющенка я не вірив і не вірю. Треба правильно горілку закусювати - оселедцем та огірками. Мене цьому ще в армії вчили».

 

Нагадаємо, що П. Коляда допитується як свідок в епізоді, пов'язаному із розслідуванням отруєння кандидата в президенти В. Ющенка. Прокуратура звинувачує екс-міністра Луценка в санкціонуванні незаконного стеження за одним з фігурантів справи про отруєння - водієм екс-заступника глави СБУ Валентином Давиденко, який одним з перших допитувався в суді.

 

Обвинуваченими по цьому епізоду також проходять колишні працівники департаменту карного розшуку МВС Володимир Тарасенко та Олег Павлєнов.

 

Даючи вільні пояснення в суді, Коляда зазначив: «Я закрив постанову про проведення там оперативно-розшукових заходів. Я сказав Тарасенку: ну чим ви там займаєтеся, яке отруєння? Горілку не можна закушувати пловом з баранини, оскільки це призводить ось до таких наслідків», - сказав він.

 

Коляда також повідомив, що у міністерстві діяв наказ про взаємозамінність членів колегії МВС у разі необхідності. «У наказі було вказано, що ми із заступником В.Євдокимовим взаємозамінялися у разі відсутності одного із нас», - зазначив свідок.

 

Свідок також зазначив суду, що В.Тарасенко «повідомив про необхідність продовження оперативно-розшукових дій, оскільки на них тиснула Генпрокуратура». «Я затвердив цю постанову, хоча ця постанова – наш внутрішній документ. Це міг бути навіть рапорт», - заявив свідок. Він також додав, що цей документ не є державним актом.

 

«Пізніше міністр Луценко дав нам команду підготувати законопроект про ОРД, в якому були б чітко виписані всі деталі проведення оперативно-розшукових дій. Але, на жаль, він не набув чинності, і досі діє недосконалий закон про ОРД. А по ньому можна увесь кримінальний розшук пересаджати» , - наголосив екс-заступник міністра МВС.

 

На уточнююче запитання Ю.Луценка, чи є дана постанова про продовження ОРД службовим зловживанням, Петро Коляда наголосив: «Ні. Оскільки цей документ - внутрішній, і не є державним актом. У законі про ОРД навіть такого документу немає».

 

Екс-міністр запитав у свого колишнього підлеглого, чи відомо йому про те, що автомобілями міністрів керували працівники автогосподарства МВС. «Ні, лише у мене водій був із автогосподарства. У всіх інших заступників міністра, як і у міністра, водіями були офіцери. Це стала практика», - зазначив свідок Коляда.

 

Даючи пояснення про епізод по святкуванню Дня міліції у 2008-2009 роках, свідок Коляда заявив: «Це були виступи та звіти наших творчих колективів. Було дуже багато закордонних делегацій, представники Генпрокуратури, Верховного суду, депутати. Одним із основних заходів було нагородження працівників правоохоронних органів», - уточнив свідок. «От в інші роки дійсно було святкування, із салютами. А в ці роки – такого не було», - додав колишній заступник міністра.

 

Ю.Луценко запитав у свідка, чи є наказ про виділення житла обов’язковим для виконання. «Ні, це лише дає право поставити людину на облік у черзі на виділення окремої квартири», - зазначив свідок.

 

«Чи може Центральна житлова комісія МВС не виконати такий наказ?», - уточнив у запитанні Луценко.

 

«Наказ не є обов’язковим для комісії, лише як доручення. Все відбувається згідно закону», - пояснив свідок.

 

Не вдовольнившись одним колом запитань, прокурори вирішили повторно поставити запитання свідку Коляді.

 

«Чи можливо продовження строків оперативно-розшукових заходів після закриття кримінальної справи?», – запитав один із прокурорів.

 

«Законом це не врегульовано!», - ще раз чітко заявив свідок прокурорам.

 

На прокурорське запитання про виділення житла Приступлюку, свідок заявив: «Питання надання житла вирішує житлова комісія, а міністр навіть не є членом цієї комісії, є інші заступники. Так само і накази, які підписує Луценко – до того їх готують, візують, перевіряють десятки служб міністерства, а вже потім віддають їх на підпис міністру!»

 

Генерал міліції також розповів, що після допиту у Генеральній прокуратурі попросив дочку пошукати йому інформацію щодо справи Ю.Луценка і зазначив, що з інтернету дізнався про обставини злочину екс-міністра.

 

П.Коляда наголосив, що захист Ю.Луценка не тиснув на нього перед судовим засіданням.

 

11:50 На допиті – друга «велика зірка»

 

Після допиту генерала Петра Коляди суд перейшов до наступного – 57-го свідка у справі – генерала Володимира Євдокимова. З 2007 року по березень 2010 року Євдокимов обіймав посаду заступника Міністра внутрішніх справ України - начальника кримінальної міліції.

 

У ході допиту свідок заявив: «Я як юрист зі стажем, кандидат наук по лінії ОРД, брав участь у підготовці проекту закону про ОРД. Я не бачу абсолютно жодних законних підстав для притягнення підсудних до відповідальності».

 

«Тут немає жодних зловживань службовим становищем», - наголосив свідок.

 

 

13:35 Суд слухає покази генерала Євдокимова

 

Продовжується допит 57-го свідка у справі – екс-заступника міністра внутрішніх справ Володимира Євдокимова. Свідок детально пояснює порядок проведення оперативно-розшукових дій.

 

Юрій Луценко, опитуючи свідка, поцікавився, чи знає він про те, у якому підрозділі оформлені водії міністра МВС.

 

«Я знаю, що існує практика оформлення водіїв в Департаменті оперативної служби», - зазначив свідок і додав, що ДОС є секретною службою, відповідно і водій міністра має рахуватися у цьому підрозділі.

 

Відповідаючи на питання щодо відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках, свідок Євдокимов зазначив: «Я був розстроєний, що святкування проходило як урочистий захід, а не святкування». Він також уточнив, що цей день визначений указом Президента як святковий, і постанова Кабінету міністрів не відміняє дію Указу.

 

«Урочистості тоді пройшли без помпи, без фуршету. Я навіть за свої кошти «накривав поляну» для ветеранів», - зазначив свідок.

 

В.Євдокимов також повідомив суду, що ветерани МВС та генерали готові зібрати необхідну суму коштів, аби покрити витрати на оренду залу Палацу «Україна», які закидаються прокуратурою екс-міністру Луценку як розтрата бюджетних коштів.

 

Щодо виділення житла водію Приступлюку, свідок пояснив, що це питання – виключно у компетенції житлової комісії МВС. «Комісія сама визначає, кому надавати житло», - зазначив свідок.

 

На запитання Луценка, чи відомі йому факти скоєння злочину екс-міністром, свідок Володимир Євдокимов відповів, що про такі факти не знає. Він також заявив, що не отримував незаконних вказівок ні від міністра Луценка, ні від третіх осіб із посиланням на нього.

 

***

 

Олександр Турчинов на своїй сторінці у Facebook виклав враження від походу на судове засідання у справі Луценка:

 

«Зранку приїхав на суд до Юри Луценка. Буквально через 10 хвилин від початку засідання спітнілі прокурори почали вимагати від людей, що за дорученням Адміністрації президента виконують ролі суддів, щоб мене видалили із судової зали. Я не давав жодних підстав для цього. Більше того, я не заявлений ні прокуратурою, ні захистом в якості свідка цього процесу, але це не здивувало людей у чорних мантіях і вони палко підтримали прокурорів. Єдиний мотив видалення мене із залу - бажання приховати бруд чергового політичного процесу у виконанні Печерського суду. До речі, зала, обрана для катування та судилища, практично не передбачає місця ні для преси, ні для бажаючих бути присутніми на цьому ганебному шоу для одного глядача.

 

Але ні судами, ні парканами, ні колючим дротом вони не зупинять Україну і ця ганьба припиниться разом із завершенням існування цієї ганебної влади».

 

14:15 Суд має намір ще допитувати свідків

 

Після допиту двох генералів міліції суд оголосив технічну перерву, після якої буде викликаний наступний свідок.

 

Суд перейшов до допиту 58-го свідка у справі - Миколи Ісаченка, який працював на посаді заступника начальника Департаменту оперативно-технічних заходів МВС України.

 

Свідок повідомив у ході допиту, що підписував висновок комісії відносно законності проведення оперативно-розшукової справи. Про результати він доповідав голові комісії М.Вершняку.

 

На запитання адвоката Баганця, чи володіє свідок якимись даними про вчинення екс-міністром Луценком якихось злочинів, свідок Ісаченко відповів – ні.

 

15:15  4-й свідок за день, 59-й – за списком

 

Суд почав допит чергового свідка – Євгена Трояна, старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах ДКР МВС України.

 

Свідок показав, що у складі комісії у 2010 році перевіряв прослуховування телефонів у рамках ОРС по отруєнню Ющенка. Свідок заявив, що порушень законодавства виявлено не було.

 

Свідок Троян підтвердив покази попередніх свідків – Коляди та Євдокимова, що винесення постанови не врегульовано жодним підзаконним актом і про це немає ніякої згадки в законі про ОРД.

 

16:30 Нелюди у мантіях продовжують тортури!

 

Судове засідання триває вже 7 з половиною годин без перерви.

 

Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про оголошення перерви та перенесення судового засідання на наступний день.

 

«Я не можу дивитися на те, як від болю страждає мій підзахисний. Він тримається на знеболювальних без сніданку, без обіду, врешті-решт – просто без перерви», - наголосив адвокат.

 

Ірина Луценко у зверненні до судді Вовка зазначила, що Юрій Луценко з 5.30 ранку на ногах, у СІЗО зранку у нього взяли кров на аналізи.

 

«Він вже одинадцять годин на ногах, а останні три години тільки й тримається за рахунок но-шпи. І це при тому, що комісія приписала йому 6-ти разове харчування, а він ще сьогодні взагалі не їв, бо зранку здавав кров!», - наголосила дружина підсудного.

 

Порадившись на місці, суддя Вовк відхилив клопотання захисників.

 

Адвокат Ігор Балик заявив наступне клопотання про перенесення судового засідання, у якому зазначив, що робочий день у суді вже давно закінчився, а судові засідання продовжують лише у крайній необхідності.

 

Проте суддя Вовк знову відхилив клопотання, продовживши допит свідка Трояна.

 

17:31 І знову «виплив» прокурорський начальник Іщук!

 

Продовжуючи допит свідка, адвокат Баганець спитав, чи вважає він, що всі постанови про продовження оперативно-розшукової справи – законні. Свідок відповів, що «вони не суперечать закону про ОРД».

 

Адвокат також уточнив у запитанні, чи могла якісь наслідки нести ця постанова. «Ні», - заявив свідок Троян.

 

Адвокат також запитав у свідка, коли останній раз його викликали до Генпрокуратури у справі Луценка.

 

«Я вчора був викликаний до Генпрокуратури», - заявив свідок.

 

На уточнююче запитання про час та місце, свідок повідомив, що його викликав начальник слідчого відділу Генпрокуратури Олександр Іщук.

 

«Він запросив мене на сьогоднішнє судове засідання, запитав, чи я прийду», - повідомив Троян. – «У нас була коротка розмова, говорили про те, що я говорив на досудовому слідстві».

 

Свідок повідомив, що він був викликаний на Борисоглібську, 18 в особистий кабінет Іщука на 2 поверсі, каб. №218.

 

Юрій Луценко поставив традиційне заключне запитання, чи отримував свідок незаконні вказівки від екс-міністра чи від третіх осіб із посиланням на нього.

 

Свідок Є.Троян заявив, що не отримував ніяких незаконних вказівок від Луценка.

 

***

 

Адвокат підсудного В.Тарасенка Станіслав Серга заявив клопотання про не призначення наступного судового засідання на понеділок, 16 січня, через його зайнятість в іншому судовому засіданні.

 

Суддя Вовк уважно вислухав клопотання захисника і оголосив про призначення наступного судового засідання… у понеділок, 16 січня 2012 року, о 9.05 ранку.

 

За матеріалами "Народної самооборони"

 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.