Суд отримав завдання пришвидшити розгляд справи Луценко

16.01.2012. О 09:10 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані п’ятдесят дев’ять із 148 свідків у справі з боку звинувачення.

Попереднє судове засідання 13 січня 2012 року було насиченим і тривалим як ніколи.

Суд встигнув вивести із зали О.Турчинова, який прийшов зустрітися із Ю.Луценком, а також влаштувати справжні тортури для підсудного через тривале, без обідньої перерви, судове засідання протягом більше 8 годин.

Свідок Петро Коляда, екс-заступник міністра внутрішніх справ, заявив, що не вірить у так зване «отруєння Ющенка». За словами свідка, постанова про продовження ОРД, підписана Луценком, є внутрішнім документом міністерства. «Цей документ - внутрішній, і не є державним актом. У законі про ОРД навіть такого документу немає», - заявив Коляда. Свідок назвав сталою практикою призначення водіями міністрів та їх заступників офіцерів, а не робітників автогосподарства. П.Коляда також не вважає злочином святкування Дня міліції у 2008-2099 роках, оскільки «це були виступи та звіти наших творчих колективів. Було дуже багато закордонних делегацій, представники Генпрокуратури, Верховного суду, депутати. Одним із основних заходів було нагородження працівників правоохоронних органів».

На прокурорське запитання про виділення житла Приступлюку свідок заявив: «Питання надання житла вирішує житлова комісія, а міністр навіть не є членом цієї комісії, є інші заступники. Так само і накази, які підписує Луценко – до того їх готують, візують, перевіряють десятки служб міністерства, а вже потім віддають їх на підпис міністру!»

Свідок Володимир Євдокимов, екс-заступник міністра внутрішніх справ України - начальник кримінальної міліції, заявив: «Я як юрист зі стажем, кандидат наук по лінії ОРД, брав участь у підготовці проекту закону про ОРД. Я не бачу абсолютно жодних законних підстав для притягнення підсудних до відповідальності». «Тут немає жодних зловживань службовим становищем», - наголосив свідок.

Щодо відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках, свідок зазначив: «Я був розстроєний, що святкування проходило як урочистий захід, а не святкування». В.Євдокимов також повідомив суду, що ветерани МВС та генерали готові зібрати необхідну суму коштів, аби покрити витрати на оренду залу Палацу «Україна», які закидаються прокуратурою екс-міністру Луценку як розтрата бюджетних коштів. Щодо виділення житла водію Приступлюку, свідок пояснив, що це питання – виключно у компетенції житлової комісії МВС. «Комісія сама визначає, кому надавати житло», - зазначив свідок.

Свідок Микола Ісаченко, заступник начальника Департаменту оперативно-технічних заходів МВС України, на запитання, чи володіє він якимись даними про вчинення екс-міністром Луценком якихось злочинів, відповів – ні.

Свідок Євген Троян, старший оперуповноважений в особливо важливих справах ДКР МВС України, підтвердив покази попередніх свідків – Коляди та Євдокимова, що винесення постанови не врегульовано жодним підзаконним актом і про це немає ніякої згадки в законі про ОРД. Свідок також повідомив, що напередодні допиту його викликав начальник слідчого відділу Генпрокуратури Олександр Іщук до себе в особистий кабінет на Борисоглібську, 18 на 19.00 вечора.

9:25 Адвокати були проти сьогоднішнього засідання

Судове засідання почалося вчасно.

Як і попереджав адвокат підсудного В.Тарасенка Станіслав Серга, він не з’явився на судове засідання через зайнятість в іншому судовому процесі.

Була відсутня на засіданні і захисник екс-міністра – Ірина Луценко.

Адвокати інших підсудних заявили про неможливість продовження судового засідання. Вони також заявили чергове клопотання про оголошення наперед судових засідань та свідків, які викликатимуться на допити.

Юрій Луценко зробив з цього приводу заяву, в якій, зокрема, наголосив: «Генпрокуратура намагається пришвидшити розгляд моєї кримінальної справи. Суд отримав завдання від замовника цієї справи пришвидшити розгляд і пропустити свідків, які не з’явилися до суду, отримати від всіх, хто не прийшов, письмові заяви. МВС відібрало такі свідчення у десятків таких свідків. Це виходить із нового режиму, за яким проходить суд – без перерв для медичної допомоги, без перерви на обід. Я без претензії на це, але мені стало очевидно, що справа отримала потужний зовнішній імпульс для якнайшвидшого її завершення. За моїми даними, 10 свідків взагалі не отримували повісток до суду, 45 отримували, але не з’явилися. 50 свідків із визначеного списку свідків взагалі пропущено. Я заявляю, що слухати справу без адвокатів підсудного неможна. Це міг зробити «недоросль», який судив Тимошенко, але не такі поважні судді, як ви. Тому прошу відкласти сьогоднішнє судове засідання, бо неможливо без адвокатів підсудного Тарасенка продовжувати слухання. Прошу також сьогодні прийняти рішення про примусовий привід свідків, які вже отримували повістку 3 рази».

Суд видалився в нарадчу кімнату для прийняття рішення.

10:40 Судді знову «крайніми» зробили захисників

Після тривалої наради суддя Вовк оголосив рішення про те, щоб повідомити вищу кваліфікаційну комісію адвокатів про дії захисників у справі Луценка, а також оголосив перерву до вівторка, 17 січня 2012 року, до 09.05 ранку.

Клопотання захисту знову були проігноровані.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.